Het theater in 1977, vijf jaar na opening

Het Carrouseltheater, voorheen het Victoriaans Theater, is de rechter ruimte van het Carrouselpaleis. Het theater, naar ontwerp van Anton Pieck, heeft een oppervlakte van 150 m² en is in 1972 geopend. Er werd datzelfde jaar de Pomme d'Or uitgereikt, de prijs voor het beste attractiepark in Europa. Het theater, dat in 1998 tot "Carrouseltheater" werd omgedoopt, werd door de jaren heen divers vermaak geboden, variërend van clownerie tot filmvertoningen.

Het herbergt de kleedkamers van het straattheater en wordt tegenwoordig hoofdzakelijk ingezet als evenementenlocatie voor groepen en partijen.

Geschiedenis

Poppenspel

Achterkant van de zaal met o.a. kariatide, trap en spiegel met ornamenten.

Vanaf midden jaren zestig is de Efteling op zoek naar uitbreiding voor overdekt entertainment en in verschillende plannen (als P25 en het A-veld) wordt concreet gesproken over een (kinder-)circus en muziekkiosk. Meer specifiek zoekt men een alternatief voor het oude poppenspel in het poppentheatertje aan het Anton Pieckplein waar ruimte is voor enkele tientallen kinderen. Er komt daarom een nieuw theater in het Carrouselpaleis dat opent op 30 maart 1972 en plaats biedt aan 350 toeschouwers, ‘juist voldoende om niet de intieme sfeer te verstoren die bij uitstek hoort bij het poppenspel’.[1]

Zes poppenspelers treden per toerbeurt op in seizoen 1972. Alle spelers treden drie maal per dag een half uur op met een stuk dat zij speciaal voor de Efteling hebben geschreven. In de stukken wordt rekening gehouden met de buitenlandse gast en de zeer uiteenlopende leeftijden van gasten die het theater bezoeken. Elinore van Dommelen treed op met een klassieke Hollandse Jan Klaassen en een goochelnummer met wit konijn; Charles Thors met goochelact en poppenspeler; Lucas Goudzwaard met assistent brengt met zijn marionetten een poëtisch verhaal over een clown die afscheid neemt van het circus; Bert Plagman werkt met marionetten van fantasiefiguren met een open kast; Bart Corduwener voert een stuk op over de middeleeuwse schavuit Tijl Uilenspiegel en de slotweek is voor Marijke Kots met een voorstelling over de eigenwijze slak.[1]

In seizoen 1973 werkt men ’na een periode van experimenteren met schaduwbeelden en marionetten’ met traditionele handpoppen. Theo van Onzen treedt onder zijn toneelnaam Ted Tevano op als goochelaar, dagelijks elk half uur. Zijn show gaat over een toverdoos, waar vanuit een kabouter springt.[2]

In de jaren zeventig worden er ook verschillende afleveringen van het tv-programma Ren je Rot opgenomen. In 1977 is hier de Oosterse Geest te zien, een voorproefje op het nog te openen Spookslot.

Restaurant en filmzaal

Een Märklin-tentoonstelling eind jaren 90
De zaal in dineropstelling
Besloten evenement in de zaal

In 1984 wordt het tijdelijk gebruikt als Victoriaans Restaurant, met de naam 'De Bistro' omdat het Café-Restaurant op dat moment nog verbouwd wordt.[3] Ook worden er in de jaren 80 doorlopend slapstickfilms van Laurel & Hardy vertoond, waaronder The Music Box.[4]

Evenementenlocatie

Kariatide aan het exterieur

Vanaf de jaren negentig is het theater regelmatig in gebruik voor zakelijke bijeenkomsten en tentoonstellingen als die van Märklin. Tevens vanaf begin jaren negentig en begin jaren nul vonden er bij regenweer de voorstellingen plaats die anders in het openluchttheater in het Sprookjesbos plaats vonden. In 1991 ging het om de theateruitvoering 'Zwaan kleef aan', een productie van de Efteling zelf met plaats voor 250 gasten.[5] Tijdens de eerste Winter Efteling werd het gebruikt voor de levende poppenkastvoorstelling "Op Glad IJs" en tijdens de tweede Winter Efteling werd de ruimte ingezet als restaurant.

Op 22 december 2001 was het de locatie voor de Wonderchat Wintersurprise tijdens Wondermeeting 4, waarbij een grote groep fans en liefhebbers aanwezig was terwijl Ronald van der Zijl, Olaf Vugts en Henk Groenen hun vragen beantwoordden. Ook werd hier de Kapitein Dubbelhoofd Award uitgereikt.

Tijdens het nieuwjaarsfeest 2011/2012 was het Carrouseltheater 's avonds geopend voor de reguliere gast en kon men hier genieten van live-entertainment.

Buiten dit soort speciale gelegenheden is de zaal jarenlang niet toegankelijk voor de normale parkbezoeker. Gedurende Winter Efteling 2022-2023 was er voor het eerst sinds lange tijd weer een algemeen toegankelijke theatershow gepland: in de weekenden en vakanties speelde hier A Wonderful Wintertime.

Kleedruimte

Kleedruimte

In de ruimte achter het theater zijn kostuums opgeslagen en kunnen acteurs en actrices van het live-entertainment zich omkleden en gegrimeerd worden. De ruimte is gemaakt in 1984, toen ook de kasteelmuur en de zij-ingang van het Diorama werden gerealiseerd.

Wetenswaardigheden

  • Op 2 en 3 maart 2002 was het Carrouseltheater decor voor de film Pietje Bell van Maria Peters. Pietjes grote zus Martha heeft er een dansavond. In het theater werd een set ingericht als een thé dansant uit de jaren dertig, met dansende mensen en een podium met band.[6]
  • De Efteling Pubquiz, georganiseerd door fansite De Vijf Zintuigen, werd drie maal gehouden in het Carrouseltheater: op 11 maart 2018, 24 februari 2019 en 1 maart 2020.
  • Tijdens de COVID-19-pandemie van 2020 deed de zaal dienst als extra personeelskantine, zodat het personeel in het aan het carrouselpaleis verbonden Personeelsrestaurant voldoende afstand kon houden. Vanaf 20 november was hier een supermarkt gevestigd onder de naam Warenhuis.
  1. 1,0 1,1 Tilburgse Koerier, 8 juni 1972
  2. Leidsch Dagblad, 28 juli 1973
  3. Interview met Marlie Laros, Efteldingen, 2009
  4. Wonderchat: Efteldingetjes, 11 oktober 1999
  5. Efteling Persmap 1991
  6. Dirk van Zon op Wonderchat: Opnames in de Efteling (3 maart 2002)