Met aankondigingsbord naast de deur en poppen achter de ramen (jaren negentig)

Het poppentheater is een gebouw aan het Anton Pieckplein, geopend in 1954,[1] waarin de allereerste vorm van live-entertainment in de Efteling te zien was: de poppenkast. De voorstellingen, in de jaren zestig zo'n 1100 per seizoen, werden vertoond in dit nu voor bezoekers gesloten huisje bij de drinkebroer tussen de Soete Inval en het tegenwoordige Poffertje.

Sjel de Vries in de poppenkast

Het huisje werd op 5 juni 1954 geopend naar ontwerp van Anton Pieck, samen met de rest van het naar de ontwerper genoemde pleintje. De eerste voorstelling, en nog vele daarna, werden gegeven door Efteling-medewerker Sjel de Vries. Die had naam gemaakt als regisseur bij de Kaatsheuvelse toneelvereniging Crescendo, waar ook Theo Hochwald actief was. Later werden voorstellingen geschreven en gegeven door Jac. van der Ven (zie verderop).

Vanaf 1991 worden er weer dagelijks voorstellingen gegeven in het theater, dat plaats biedt aan twintig bezoekertjes. Er wordt gebruikgemaakt van de originele poppen en geluidsbanden. Dit blijft zo tot in ieder geval 1993.[2] Ook in 1998 vinden er voorstellingen plaats. Het gebouwtje is tegenwoordig alweer vele jaren gesloten en in gebruik als opslagruimte. De krullerige poppenkast zit er, zij het in zwaarbeschadigde toestand, nog altijd in.

Jac van der Ven

Jac. van der Ven aan het werk. Kinderen kijken gebiologeerd toe.

Jac. van der Ven was in de jaren vijftig en zestig de bespeler van het theater.

Van der Ven schreef de verhalen zelf en maakte ook de poppen en attributen. Anton Pieck ontwierp de decors en de voorstellingen werden begeleid door muziek van bekende componisten zoals Mozart, Tsjaikovski‎ en Offenbach. Hij gaf ook voorstellingen in het Duits, Engels en Frans. Tijdens de wintersluiting ging hij met zijn shows op tournee door Nederland.

De bekende poppenkastfiguren zoals Jan Klaassen, Katrijn, de agent, de moor, de draak, de koning en de prinses figureerden in de voorstellingen. Opvallend was dat Jan Klaassen niet zoals gebruikelijk een ondeugd en een boef, maar juist een held was.[3]

Verwijzingen
  1. De Echo van het Zuiden: Een merkwaardige dag in "De Efteling" (8 juni 1954)
  2. Efteling Persmap 1991
  3. Bob Venmans: Het Sprookje van de Efteling (1962), p. 56