Het Elfje zonder vleugels was de poppenkastvoorstelling die begin jaren negentig speelde in het poppenkasthuisje op het Anton Pieckplein.

De voorstelling werd door de Efteling nieuw verzonnen toen poppenkastvoorstellingen sinds 1991 weer vast op het programma van de afdeling Entertainment kwamen. De voorstelling speelde in elk geval in 1993. Het was de opvolger van de voorstelling Betsy Spinnekop die tot dan toe gespeeld werd.

Het sprookje werd bedacht en geschreven door regisseur Annie Ketelaars die zich liet inspireren door de sferen van de attractie Droomvlucht en het Sprookjesbos. De stemmen werden op band ingesproken door Robert-Jaap Jansen (fakir), Ferri Matheeuwsen (heks) en Theo Hochwald (Langnek, de kabouter en Roodkapje). De opnames hadden plaats in de Efteling-geluidsstudio onder leiding van Stan Dingemans.

Het is niet bekend of er een relatie is met het boek dat Ton van de Ven in de jaren zeventig illustreerde voor uitgeverij Omniboek, getiteld Het Elfje dat maar één vleugeltje had.