Het Sprookje van de Efteling
Hsvdevenmans.jpg
Het sprookje van de Efteling
Auteur Bob Venmans
Onderwerp geschiedenis van de Efteling + sprookjesboek
Genre informatief en fantasie
Uitgever Elsevier
Uitgavedatum 1962
Pagina's 192
Boeken

Het Sprookje van de Efteling, geschreven door Bob Venmans, is een boekje op pocketformaat dat verscheen in 1962. Het biedt een schat aan informatie over de geschiedenis van het eerste Eftelingdecennium, geeft een gedetailleerde rondleiding door de Efteling in het genoemde jaar en kent enkele door Anton Pieck geïllustreerde sprookjes, waarvan sommige teksten de bron vormen voor de latere sprookjesboeken en hoorspelen. Bovendien is het boekwerkje rijkelijk geïllustreerd met tientallen zwart-witfoto's die je vrijwel nergens anders terugvindt. De meeste van de foto's werden gemaakt door Henk Knuivers en Peter Reijnders. Het boekje bevat ook vele luchtfoto's en unieke kiekjes van de sprookjes in aanbouw.

Inhoud

Het boekje is ingedeeld in vier delen: het voorwoord verhaalt kort, onder de titel "Ter verantwoording", wat de Efteling in tien jaar tijd heeft betekend. In het hoofdstuk "Bij wijze van inleiding" wordt de ontstaansgeschiedenis uitgelegd. "Bij wijze van rondleiding" geeft een rondleiding door het park in 1962 en achterin bevinden zich 14 voorleessprookjes.

Sprookjes

De tweede helft van het boekje is gevuld met sprookjes. Twaalf hiervan zijn woord voor woord identiek met dezelfde verhalen zoals eerder al gepubliceerd in Het Efteling Sprookjesboek uit 1955 van dezelfde auteur. Enige uitzondering is De Zes Dienaren: hieruit is de melding dat Kogeloog in de Efteling te bezoeken is, verwijderd, omdat hij inmiddels inderdaad niet meer in het park terug te vinden was. Overigens zijn ook de illustraties van Pieck dezelfde als die voor het eerdere sprookjesboek gebruikt werden.

Nieuw toegevoegd zijn de sprookjes Roodkapje en De Tuinman en de Fakir, beide sprookjes die pas na het verschijnen van het vorige sprookjesboek een (serieuze) uitbeelding kregen in het park. De complete inhoud: