De buste van Kogeloog in 1954

Kogeloog of De dienaar met wesp was een buste van de dienaar uit het sprookje de Zes Dienaren die in de jaren 50 pal naast Langnek stond. In 1954 werd het beeld geplaatst, waarschijnlijk in een poging om het sprookje completer te maken. Het is echter niet bekend of er ooit plannen zijn geweest om ook de andere dienaren te verwezenlijken. Het beeld was geplaatst in een vijvertje en stond vlak naast Langnek. Op zijn hoofd droeg hij een witte pruik met daarop een kapiteinshoed met veren. Hij keek scheel naar een wesp die zich op zijn neus had genesteld. Voor hem stond een bordje met het volgende opschrift:

Kogeloog in 1954

Deez' dienaar, die weleer in 't leven
Slechts met een blik een leger deed sneven
Is nu, na al z'n roemrijke dagen
Zelfs niet in staat een wesp te verjagen

Souvenirprent Anton Pieck jaren 50

Het rijmpje verklaart dat Kogeloog zijn krachten dus verloren is, in tegenstelling tot Langnek die nog altijd in staat is om zijn nek langer uit te rekken. Mogelijk dat deze vreemde wending van het verhaal een reden is waarom het borstbeeld weer snel verdween. De latere, kleinere buste op het horecapunt heeft wel een blinddoek om.

Verdwijnen

Het beeld bleek niet populair bij de bezoeker en de Efteling wil er dan ook alweer vrij snel vanaf. Als in 1959 plannen gemaakt worden voor Roodkapje wordt al direct geopperd om die dan maar op de plek van de dienaar te zetten. Reijnders ziet dit niet zo zitten en stelt nog voor om het beeld attractiever te maken en Roodkapje er tegenover te plaatsen. Uiteindelijk komt Roodkapje een stukje verderop langs het pad te liggen. Niettemin verdwijnt het beeld vrij snel na 1959. Op plattegronden uit de jaren 60 is het beeld al niet te zien en waarschijnlijk zal het beeld dan ook nog vóór de komst in 1967 van het naar hem vernoemde horecapunt tegenover Langnek verdwenen zijn.