Bruidskleed van Genoveva
Intro genoveva.jpg
Geopend 1952
Gebaseerd op Het Bruidskleed van Genoveva
Opgetekend door Bob Venmans
Vorige Sneeuwwitje
Volgende Assepoester
Sprookjesbos, overzicht

Het Bruidskleed van Genoveva is het achttiende sprookje op de route in het Sprookjesbos. Het is het enige sprookje dat niet bestaat uit een uitgebeeld tafereel of een indoor show, maar uit levende dieren. De gekleurde duiven op het Herautenplein vormen de uitbeelding van het sprookje.

Het sprookje

Voor meer informatie over het sprookje, zie Het bruidskleed van Genoveva (verhaal)

Het Bruidskleed van Genoveva verhaalt over een oude vrouw die graag een prachtig bruidskleed voor de bruiloft van een prinses wil weven. Helaas is de oude vrouw blind geworden en kan zij dus geen kleuren meer onderscheiden, maar de duiven die zij al tijdenlang trouw voert schieten haar te hulp en brengen haar de kleuren stof die ze nodig heeft. Als het bruidskleed eenmaal af is hebben de duiven zó lang tussen de gekleurde weefsels gezeten dat ze zelf ook gekleurd zijn.

In de Efteling

De duiven op het Herautenplein
Prent van Anton Pieck met duiventorentje
Duiventil

Al sinds 1952 vindt men in het Sprookjesbos op het Herautenplein de gekleurde duiven.[1] Vijf jaar later werd hier een duiventil voor geplaatst, vlak achter de grot waarin Sneeuwwitje ligt. Deze til biedt plaats aan een vlucht duiven. In de Kleyne Klaroen is speciaal duivenvoer te koop.

Bovenop de grot van Sneeuwwitje staat een bakstenen torentje (naar ontwerp van Anton Pieck), waarin volgens het verhaal de wijze uil woont die de duiven in de juiste richting wijst om de oude vrouw te kunnen helpen.

In 1959 is er kort geëxperimenteerd met het dynamischer maken van het sprookje: ieder kwartier werd er voer ter beschikking gesteld bij de Magische Klok zodat de duiven over het plein zouden vliegen. Dit was echter geen succes: de duiven werden schuw van de bel en de herauten, dus dit idee werd snel weer afgeschaft.

Het verven van de duiven werd in 2000 gestopt, vermoedelijk door het failliet van de leverancier van de verf. Sinds 2005 zijn de duiven weer gekleurd, maar in plaats van de bonte kleuren als geel, rood en blauw zijn de duiven nu roze, cyaan en grasgroen. Tussenkomst van de Dierenbescherming heeft ertoe geleid dat de duiven tegenwoordig niet meer ondergedompeld, maar netjes gekwast worden met diervriendelijke verf.


Verwijzingen
  1. "Een Sprookjesbos Verrijst" uit Dagblad van Midden Brabant (1952) te vinden op het WWCW