Gertrude Theresia Jozefa Maria 'Truus' Sparla, jr. (1933-) is de schrijfster van de Het Sprookjesboek van de Efteling uit 1967.

Sparla was op het moment dat ze begon aan dit sprookjesboek al enkele decennia actief als schrijfster van boekjes voor kinderen, onder andere met een reeks over Wieske het Zigeunermeisje en boekjes als Verstekeling aan Boord en De Kleine Krantenman. Onder haar pseudoniem Carole Vos scheef ze diverse boekjes voor de methode Veilig Leren Lezen.

Voor Het Sprookjesboek schreef ze compleet nieuwe versies van alle erin opgenomen verhalen. Nieuw in dit boek ten opzichte van vorige Efteling-sprookjesboeken zijn Tafeltje-dek-je, de Indische Waterlelies, Zwaan-kleef-aan, Holle Bolle Gijs, de Gekroonde Eend en de Papegaai. Van deze sprookjes bestonden buiten de Efteling al eerder versies, maar het verhaal van de Papegaai, het Stoute Prinsesje, is geheel nieuw door haar bedacht en geschreven, evenals het verhaal bij de Gekroonde Eend.

Later schreef ze onder haar gebruikelijke pseudoniem ook nog twee boekjes in een reeksje voor beginnende lezers: De Eftelingsprookjes.

Samen met haar man Anton van Oirschot betrok ze ook in 1967 het vervallen veertiende eeuwse kasteel Nemerlaer in Haaren, dat ze helemaal restaureerden. Haar man overleed in 2004, Sparla woont nog steeds op het slot dat ook opengesteld is voor publiek.