De broers Wilhelm (links) en Jacob (rechts)

De Gebroeders Grimm zijn twee Duitse taalkundigen die door het verzamelen van tot dan toe voornamelijk mondeling overgeleverde volksvertellingen en sprookjes in hun bundel Kinder- und Hausmärchen tot de belangrijkste Sprookjeszamelaars ter wereld zijn gaan horen.

Jacob Ludwig Karl (1785 – 1863) en Wilhelm Karl Grimm (1786 – 1859) hebben, naast klassiek geworden sprookjes als Rapunzel, Sneeuwwitje en de Wolf en de Zeven Geitjes, in totaal zo'n tweehonderd sprookjes opgetekend.

In het Sprookjesbos

In het Sprookjesbos zijn de volgende sprookjes van Grimm te vinden:

Hierbij moet wel aangetekend worden dat voor Doornroosje, Roodkapje en Assepoester geldt dat ze al eerder waren opgetekend door Charles Perrault. De Efteling volgt hierbij grotendeels de Grimmversie, wellicht mede gebaseerd op het feit dat Anton Pieck al eerder De Sprookjes van Grimm had geïllustreerd. Niettemin worden er soms ook Perraultelementen ingemengd, zoals het glazen muiltje van Assepoester.

Met dit dozijn sprookjes zijn de Gebroeders Grimm de best vertegenwoordigde uitgever-auteurs van sprookjes in het Sprookjesbos.

Elders in het park

Buiten het bos is op het Anton Pieckplein nog een verwijzing te vinden naar de Bremer Stadsmuzikanten en De Gouden Gans (Zwaan Kleef Aan). Je vindt hier ook de Ganzenhoedster, aanvankelijk aan een verhaal van Bob Venmans gekoppeld, maar sinds het boek Sprookjes van de Efteling uit 1974 gekoppeld aan 'De Ganzenhoedster' van Grimm.

Tot 2003 had de Game Gallery een spel naar Het Dappere Snijdertje.

Standbeeld

Grimmbeeld

De gebroeders worden in de Efteling geëerd met een standbeeld, het Grimmbeeld, in de Siertuin. Het werd in 2013 onthuld naar aanleiding van het tweede eeuwfeest van Kinder- und Hausmärchen.

Zie ook