Sprookjes van Grimm
Titelblad
Auteur Gebr. Grimm, M.M. de Vries-Vogel
Illustraties Anton Pieck
Taal Nederlands
Genre Sprookjesboek
Uitgever W. de Haan
Uitgavedatum 1942
Pagina's 518
Grootte 28 cm
Uitvoering Hardcover
Boeken

De Sprookjes van Grimm is een uitgave van de complete Kinder- und Hausmärchen, vertaald door M.M. de Vries-Vogel en geïllustreerd door Anton Pieck.

De eerste druk werd in 1942 uitgegeven door W. de Haan uit Utrecht. Bij de eerste druk was de tekst opgenomen over de volle pagina, in latere uitgaven was de tekst afgedrukt in twee kolommen. De eerste druk bevatte ook nog een inleiding van Prof. Dr. Jan de Vries over de ontstaansgeschiedenis van de sprookjesverzameling en een aantal Duitsgezinde passages; om begrijpelijke redenen waren die na 1945 niet meer zo in zwang en de inleiding werd uit latere drukken weggelaten.

De uitgave vestigde Anton Pieck als sprookjesillustrator. Enkele jaren later zal hij gevraagd worden voor de Sprookjes van 1001 Nacht.

Het was een populair boek en vele drukken volgden. De tiende druk verscheen in 1963. Daarna was het jarenlang uitverkocht, maar werd in 1984 opnieuw uitgegeven bij Van Holkema en Warendorf. Pieck maakte voor deze editie een nieuwe kleurenillustratie voor bij Doornroosje. Het eerste van de 175.000 exemplaren werd aan hem aangeboden door Martine Bijl. Hierna zijn geen nieuwe drukken verschenen.

De illustratie bij De Wolf en de Zeven Geitjes in het boek. De klok in de uitbeelding is hier rechtstreeks op gebaseerd.

Rol in de Efteling

Het boek heeft bij de Efteling vanaf de eerste ontwerpen voor het sprookjesbos gefungeerd als basis voor de ontwerpen en dus een spilfunctie vervuld bij de uiteindelijke vormgeving van de sprookjes in het park. Veel van de uitbeeldingen in het Sprookjesbos zijn rechtstreeks terug te leiden naar illustraties die al in 1942 in dit boek verschenen, zoals Langnek en de kok van Doornroosje.

Tot op heden wordt het door de Eftelingontwerpers gebruikt bij ontwerpen voor het Sprookjesbos, zoals bijvoorbeeld te zien is bij Karel Willemens Assepoester.

Uitgavejaar

Diverse publicaties vermelden abusievelijk 1940 als jaar van uitgave. Brinkman's Cumulatieve Catalogus van het Nederlandse boek vermeldt echter dat het boek pas in 1942 verscheen. Ook Antoon Erftemeijer houdt in Anton Pieck: Een romantisch tekenmeester 1942 aan als datering voor de uitgave.