Het Sprookjesboek van De Efteling
Sparlacover.jpg
Het Sprookjesboek van De Efteling
Auteur Truus Sparla
Illustraties Anton Pieck
Taal Nederlands
Genre sprookjes
Uitgever De Efteling
Uitgavedatum 1967
Pagina's 70
Grootte 27 cm
Boeken

Het Sprookjesboek van De Efteling is een sprookjesboek uit 1967 geschreven door Truus Sparla en geïllustreerd door Anton Pieck.

Achtergrond

In Het Efteling Sprookjesboek en het daarop volgende Het Sprookje van de Efteling waren al twaalf sprookjes gepubliceerd. Op 29 september 1965 werd besloten dat er een nieuw boek moest komen met de in de tussentijd "bijgeplaatste sprookjes, terwijl de minder belangrijke sprookjes eventueel kunnen vervallen."

De keus viel op Truus Sparla om het boek te schrijven. Het boek lijkt qua uiterlijk exact op Het Efteling Sprookjesboek van Venmans - het beige boek heeft de schrijfkabouter op de voorkant en een heks op de achterkant - maar heeft naast een andere titel ook een volstrekt andere inhoud.

Het werd in 1967 uitgegeven, en werd opgevolgd door het in 1974 verschenen Sprookjes van de Efteling van Martine Bijl.

Inhoud

Het boek bevat dezelfde sprookjes als Het Efteling Sprookjesboek, maar de tekst van elk is compleet herschreven. Daarnaast zijn nieuw toegevoegd Tafeltje-dek-je, de Indische Waterlelies, Zwaan-kleef-aan, Holle Bolle Gijs, de Gekroonde Eend en de Papegaai. Voor de Papegaai en de Eend geldt dat dit het eerste boek is waarin dit sprookje verteld wordt, en dus Truus Sparla de originele bron is.

Achterin het boek vinden we een fraaie inhoudsopgave die wordt geïllustreerd door twee kraaien, een decoratie die nog gebruikt zal worden in alle Efteling-sprookjesboeken nadien. De inhoudsopgave toont ons dat de volgende verhalen zijn opgenomen: