Weerwolfnachtbaan
Weerwolfnachtbaan.jpg
Auteur Paul van Loon
Illustraties Hugo van Look
Genre fantasie
Uitgever Leopold
Uitgavedatum 2012
Pagina's 144
Uitvoering hardcover
ISBN 978-90-258-6068-4
Prijs € 14,95
Koop bij bol.com
Boeken

Weerwolfnachtbaan (soms geschreven als Weerwolf(n)achtbaan) is een boek van Paul van Loon uit 2012 dat zich afspeelt in de Efteling. Hoofdpersoon Dolfje Weerwolfje gaat in de Efteling op zoek naar zijn verdwenen vriendinnetje Noura.

Op de cover staat Langnek met op de achtergrond de Efteling-skyline.

Het boek werd op 24 september 2012 feestelijk gepresenteerd. In aanwezigheid van een klas basisschoolleerlingen werd het eerste exemplaar op het pleintje bij De Zes Dienaren, een belangrijke plek uit het boek, uitgereikt door Bart de Boer aan Paul van Loon. Van Loon droeg een stukje voor uit het boek terwijl dit werd uitgebeeld door de figuren Klein Duimpje, Timmie en Dolfje zelf.

Inhoud

Weerwolfnachtbaan past in de traditie van het Paul van Loon-boek: korte, makkelijke zinnen, veel humor en veel spanning.

Het boek speelt zich nagenoeg geheel af in de Efteling. Dolfje, Timmie, Opa Weerwolf en Leo moeten 's nachts naar de Efteling, want tijdens een schoolreisje is Dolfjes vriendin Noura ontvoerd. Zij moeten Noura vinden! Aangekomen in de Efteling blijkt het park 's nachts tot leven gekomen. Opa en Leo worden in het Ruigrijk belaagd door de Vliegende Hollander en de moerasdraak; Dolfje en Timmie hebben het lastig met de vele sprookjesfiguren in en rond het Sprookjesbos. Daarnaast speelt ook het eiland op de Siervijver een prominente rol.

Anders dan bijvoorbeeld in de Sprookjesboom kiest Van Loon ervoor om alle bestaande karakters ook echt apart te houden; sterker nog: hij komt zelfs met wat goede wil tot acht verschillende heksen die een rol spelen in het boek. Telt u maar mee: natuurlijk zijn er de heksen van Doornroosje, Sneeuwwitje, Hans en Grietje, de Indische Waterlelies en Raponsje. Samen met de Poortheks, de ongeziene waterheks van de Zeemeermin en Visculamia komt hij tot acht heksen die Noura gevangen houden.

Paul van Loon heeft zich duidelijk goed georiënteerd op de Efteling-materie en nagenoeg alles wat langskomt is ook werkelijk bekend uit het park. De liefhebber hoeft zich dus niet te ergeren aan onjuistheden of al te veel nieuw geïntroduceerde figuren. Ook de illustraties van Hugo van Look zijn een goede benadering van de figuren zoals wij ze kennen.

Op 19 april 2014 werd op de Dolfje Weerwolfje Dag een speurtocht georganiseerd door het Sprookjesbos, vooral gebaseerd op de verhaallijn van het boek.