Efteling Droomvlucht in Fimoklei
Efteling Droomvlucht in Fimoklei
Auteur Anton Nieuwenhuis
Illustraties Robert Mulder (foto's); Ankie Aarts (illustraties); Ton van de Ven (ontwerpen)
Vormgeving Paul Boyer
Taal Nederlands
Onderwerp Droomvlucht
Genre hobby
Uitgever La Rivière
Uitgavedatum 25 juni 1999
Pagina's 93
Grootte 27 cm
ISBN 9789038497525
Prijs ƒ 29,95
Koop bij bol.com
Boeken

Efteling Droomvlucht in Fimoklei is een hobbyboek uit 1999 van Anton Nieuwenhuis, met instructies hoe diverse figuren uit de attractie Droomvlucht zelf gemaakt kunnen worden uit het materiaal Fimoklei. In het boek zijn niet eerder gepubliceerde illustraties van de hand van Ton van de Ven opgenomen, die ook het voorwoord schreef.

Achtergrond

Fimoklei of kortweg Fimo is een synthetische polymeerklei die gebruikt wordt voor boetseren. Een groot voordeel is dat de klei op lage temparatuur in elke huishoudoven af te bakken is; dat maakt het uitermate geschikt voor hobbyisten. De klei is bij hobbywinkels verkrijgbaar in vele kleuren.

Auteur van hobbyboeken Anton Nieuwenhuis publiceerde in 1993 zijn eerste boek, 'Bosfantasieën in Fimo'. In 1997 verscheen het boekje 'Fimo Elfendromen'. Ook na 1999 publiceerde Nieuwenhuis nog diverse hobbyboeken.

Het boek

In 1995 kwam het idee om te gaan samenwerken met de Efteling. In eerste instantie dacht Nieuwenhuis hiervoor aan het Sprookjesbos, maar na diverse gesprekken met de Efteling kwamen ze tot het onderwerp 'Droomvlucht'. Nieuwenhuis maakte er foto's op basis waarvan hij de werkinstructies opstelde.

Droomvlucht-ontwerper Ton van de Ven verleende zijn medewerking aan het boek. Hij schreef een voorwoord waarin hij oproept om Droomvlucht te gebruiken als inspiratie voor je eigen fantasievolle creaties. Ook stelde hij een aantal van zijn ontwerptekeningen beschikbaar die dienen als (achtergrond)illustraties van het boek. Op de binnenzijde van de kaft, zowel voor- als achterin, staat een ontwerp-plattegrond van de Elfentuin.

Het boek werd verkocht in via de reguliere boekhandel maar was in 1999 en 2000 ook verkrijgbaar in de souvenirwinkels van de Efteling.

De figuren

Na algemene uitleg over materiaal en de werkwijze worden in aparte hoofdstukken maar liefst zes verschillende onderwerpen uit Droomvlucht behandeld die je allemaal zelf kunt maken.

Het begint met het spektakelstuk Koning Oberon. Vervolgens een Groene Bosgeest met rode kam, een Trol uit het Zompenwoud, de Bosfaun met Hoorn uit het Wonderwoud. De laatste figuren zijn drie elfjes, waarbij ook een patroon zit voor hun kleding, gemaakt door Joke Nieuwenhuis. Tot slot als toegift één van de Hemelburchten, niet uit klei maar van onder andere karton en styropor.