Fotoboekje 2012
Cover fotoboekje 2012: Sprookjesboom
Sprookjesboom (oranje)
Boekje nr. 36
Aantal pagina's 48 (exclusief omslag)
Aantal foto's 146
Nieuwe foto's Sprookjesboom, Raveleijn, nieuwe Jokie, Joris en de Draak, Aquanura (promotie)
Uitklappagina's nee
Werd verkocht sinds 24 mei 2012
Vorige fotoboekje 2010
Volgende fotoboekje 2013
Fotoboekje

Fotoboekje 2012 is het zesendertigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was gedurende ongeveer een jaar te koop in de souvenirwinkels en de webshop van de Efteling, vanaf 24 mei 2012. Het is nu enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Inclusief uitsnedes telt het boekje 146 foto's.

Voor het eerst in vier jaar ziet het fotoboekje een nieuwe illustratie op de voorkant. De cover is wel volgens dezelfde structuur opgebouwd als alle boekjes sinds 2005; een gouden schild met decoratie erboven op een veld van vier vlakken, nu in een oranje-bruine kleurstelling. Onderaan staat het nieuwe Efteling-logo en in het schildje vinden we een foto van een meisje bij de Sprookjesboom. Achterop is een recente foto van het Huis van de Vijf Zintuigen geplaatst.

De lay-out van fotoboekje 2012 is dezelfde als die van fotoboekje 2010. Achterin staan de grootste gewonnen prijzen: Pomme d'Or, Applause Award en THEA Classic Award, en de partners in kwaliteit: Rabobank, Coca-Cola, Ola en Chocomel. Het WNF is vervangen door Douwe Egberts.

Foto's

Er zijn enkele opmerkelijke aanpassingen aan de foto's ten opzichte van het vorige boekje uit 2010. Zo is Pardoes, die de afgelopen vier jaar nog de voorkant van het souvenir mocht sieren, geheel verdwenen. De introductietekst over de tovernar die al sinds 1998 aanwezig was op de eerste pagina is geschrapt en de foto van Pardoes en Pardijn is vervangen door een foto van het hoofd van de vissende kabouter bij het Grote Kabouterhuis. Verderop in het boekje is de schaatsende Pardoes op de Winter Efteling-pagina's weg en, heel subtiel, is het logo op het Piraña-vlot vervangen door de nieuwe versie zonder Pardoes.

Verdwenen op de foto's bij daglicht is de Pagode, die vorig jaar nog op de foto stond samen met het Carrouselpaleis en verderop met de Gondoletta. Die laatste foto is vervangen door een bootje dat door het Biesbosch-gebied van de attractie vaart, waar de foto vanaf het Carrouselplein iets andere belichting heeft en wat meer naar links is genomen dan de foto van het vorige boekje. De Roeivijver is verdwenen, maar veel andere zaken die zijn veranderd in de afgelopen jaren zijn niet aangepast. Het Piraña-bootje is geen exemplaar zoals we dat sinds 2010 zien varen en hoewel de foto van de Python wel is vervangen, is het geen foto van de nieuwe treintjes. We zien een Kumbak-treintje door de eerste looping gaan, met daaronder het asfaltpad dat er sinds de opening van Joris en de Draak niet meer ligt. De foto van de Grote Zweefmolen waarbij de Smulpaap zonder bebording op de achtergrond is te zien is niet vervangen, evenals het beeld van Polka Marina waarop een Station de Oost te zien is onder constructie.

De foto van Sneeuwwitje in haar glazen kist is vervangen door een vreemde bewerking: Sneeuwwitje ligt close in beeld, met twee dwergen boven haar treurend, en op de achtergrond de inrichting van Herberg de Ersteling. De foto van de Sprookjesboom van vorig jaar, toen nog een collage van kinderen en een miniatuur van de boom, is vervangen door een foto van de echte boom. Het is dezelfde foto die ook op de cover van het boekje te vinden is. Naast de foto van het exterieur van het Carrouselpaleis is ook een foto van de Stoomcarrousel zelf vervangen door een kiekje van een meisje op een paard op de carrousel. De momentopname van Speeltuin Gijs is vervangen, waarbij de uitsnede van een Klein Duimpje-prullenmand is komen te vervallen. De entree tot Droomvlucht is nu een recente foto van een trol in het Zompenwoud met een nieuw tuinbroekje aan.

Op de pagina van Carnaval Festival zijn bijna alle foto's vervangen. We zien nu de nieuwe Jokie, zoals hij te vinden is in Jokies Wereld en foto's van hem uit de attractie in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. De uitsnede van Loeki is vervangen door de vogelverschrikker. Ook op de rechterpagina van de Winter Efteling zijn alle foto's vervangen. Waar vorig jaar dus een schaatsende Pardoes was te vinden, zien we nu de Pagode terug, verlicht met vuurwerk, gemaakt tijdens de jaarwisseling. De andere drie foto's zijn vervangen door vrij gelijke afbeeldingen. Er is een nieuwe foto van Geeuwende Gijs, een gezin bij de apres-skihut en een gezin bij een kampvuur (vorig jaar op het Anton Pieckplein, nu op het Ton van de Venplein). Naast de vrouw rechts is de nieuwe Kleine Boodschap-boodschappentas te zien. Op de volgende bladzijde vinden we een recente foto van het Efteling Hotel en van het Poorthuys in Efteling Bosrijk. Twee foto's van het Golfpark zijn ook aangepast.

Voor het eerst sinds 2005 bestaat het fotoboekje uit meer pagina's dan zijn voorganger. Deze worden voornamelijk gebruikt voor de recente attracties. Tussen Villa Volta en Carnaval Festival is ruimte gemaakt voor Raveleijn. We zien bezoekers wachten voor de Magische Stadspoort, Thomas op een steigerend paard, de vier andere ruiters met vlaggen en uitsnedes van een raaf en de vijf koppen van Draconicon. Tevens is het logo afgebeeld en wordt de achtergrond geïllustreerd door een foto van de climax van de show. Iets verderop in het souvenirboekje is een dubbele pagina voor Joris en de Draak. De complete spread is gevuld met een foto van het punt waar de twee treintjes elkaar treffen, op de achtergrond zijn De Vliegende Hollander en de Python zichtbaar. Verder zien we een foto van de eerste afdaling in de track, Draak Edna en het logo. Twee pagina's verderop is de plek waar deze attractie vorig jaar nog stond vervangen door de conceptart van Aquanura.