Prinses Pardijn

Pardina (Pardijn) Marlana Domerano, prinses van Symbolica, meestal kortweg Pardijntje genoemd, is de prinses van Symbolica, dochter van Koning Pardulfus en de beste vriendin van Pardoes. Ze is te zien in de attractie Symbolica, duikt vaak op in de verhalen rond Pardoes en loopt als costumed character rond in de Efteling sinds 2000.

Pardijntje in de Efteling

Pardijn werd eind jaren tachtig door Henny Knoet bedacht als de vriendin van Pardoes, de dan nieuwe mascotte van de Efteling. In 1990 was ze voor het eerst te zien op verschillende merchandise. Ze is duidelijk ontworpen als de vrouwelijke tegenhanger van Pardoes, met veel uiterlijke overeenkomsten met de tovernar van Hartenhof. In haar eerste incarnatie droeg ze een narrenkap zonder Pardoes' karakteristieke bellen maar met witte pluizige bollen, witte stippen, een grote gele strik en een veer. Haar outfit had korte pofmouwen en haar schoenen hakken zoals het een clichématige prinses betaamt. Samen met Pardoes onderging ze in de loop der jaren wat veranderingen. Tegenwoordig heeft ze menselijkere proporties en draagt ze een paars/roze jurk en een kroontje op haar narrenkap.

In 2011 was ze te zien als menselijk figuur in de serie De Magische Wereld van Pardoes, gespeeld door Emilie Pos. In twee eerdere wintershows werd haar stem ingesproken door Lieke van Lexmond. Sinds 2017 is ze aanwezig in de toen geopende attractie Symbolica, waar ze achter de rijkgevulde tafel staat in de Koningszaal.

Geschiedenis

De souvenirlijn van Pardoes in 1990, de eerste keer dat we Pardijntje zien

Pardijntje ziet in 1990 het levenslicht als de vriendin van Pardoes. We komen haar als eerste tegen op een koffertje en een stickervel. Omdat ze op dat moment alleen als vrouwelijke tegenhanger van Pardoes wordt ingezet op merchandise, en verder eigenlijk nergens anders voor, zijn er significant minder illustraties van haar beschikbaar dan van Pardoes in deze periode. Eind jaren negentig verschijnt er naast de populaire Pardoes-knuffel ook een pop van Pardijntje, waarna een complete lijn van producten met Pardijntjes gelaat volgt, specifiek gericht op jonge meisjes. In 2000 wordt Pardijntje een costumed character in het park. Vanaf 2007 is Prinses Pardijn een officieel merk van de Efteling.[1]

In het park

Costumed character

Bij de seizoensopening van 2000 wordt Pardijntje geïntroduceerd als lopend personage in het park, een rol waarin ze tot op heden te zien is en die veel populariteit geniet bij de parkbezoeker. Samen met Pardoes kreeg ze een grote metamorfose in 2005. Pardoes en Pardijn zijn in 2011 maandenlang niet te zien in de Efteling, als de het park hard werkt aan een nieuwe vorm van de figuren als face-character (dus zonder masker). Dit ambitieuze plan om de mascottes te updaten gaat echter niet door en in juli 2012 keren de oude Pardoes en Pardijn weer terug in het park. In 2014 was Pardijntje echter wederom maanden afwezig op de live-entertainmentkalender.[2] Sinds 2015 is ze weer bijna dagelijks te vinden op het Dwarrelplein en in Polles Keuken.

Parkshows

Foto Naam Jaren Omschrijving
Openingsact Pardoes december 2001.jpg Winter Pardoes en Pardijn (openingsact) Winter Efteling 2001-2002 Opvallend is dat Pardoes, Pardijn en Pantagor sprekend te horen zijn. Hun dialoogfragmenten waren van te voren opgenomen, respectievelijk door Edgar Wurfbain, Lieke van Lexmond en Henny Knoet.
Kiwiwofe3.JPG Pardoes en het Kinder Winter Wonderfeest Winter Efteling 2002-2003 In deze winterse parkshow heeft Pardoes een rol als behulpzame tovenaar. Met de stemmen van Edgar Wurfbain en Lieke van Lexmond.

De attractie Symbolica

Pardijntje in Symbolica

In de attractie Symbolica vinden we Prinses Pardijn aan tafel tussen koning Pardulfus en de lakei O.J. Punctuel in de Koningszaal. Deze animatronic is, net als de meeste andere figuren in de attractie, gebouwd door de Amerikaanse firma Garner Holt. We zien Pardijn in haar prinsessenoutfit met een zakdoek in haar linkerhand voor haar neventroon staan. Ze beweegt haar hoofd en armen heen en weer en knippert met haar ogen. Tegen de eerste arriverende Fantasievaarders roept ze "Hallo", maar verder heeft ze niet veel meer tekst dan wat gegiechel. Haar stem is ingesproken door Amy Galatá, die in de Efteling bekend is als speler van Sprookjesboom-handpoppen zoals Geitje Benjamin en Assepoester.

Verhaal

Pardijn voor Hartenhof

Pardijntje komt in vroege verhalen rondom de herkomst van Pardoes niet voor. Pas wanneer het verhaal van de planeet Symbolica en het paleis Hartenhof vorm krijgt (tussen 2000 en 2005) blijkt ze een prinses te zijn. Haar achtergrond is als volgt: Pardijntje is geboren op de dag cinque solaro, de dag dat de vijf zonnen van Symbolica tegelijk aan de hemel staan. Haar moeder, koningin Marbelle, overleed op jonge leeftijd. Pardijn is dan ook opgevoed door Freule Marelyne die haar, ondanks haar wilde aard, tot een welopgevoed meisje gemaakt heeft.

Ze is kroonprinses van Hartenhof, iets waar ze niet echt blij mee is. Het strenge hofprotocol benauwt haar en ze heeft lang moeten strijden om een aantal vrijheden te verkrijgen, zoals het mogen rijden op haar schuwe eenhoorn Zilverglans. Uiteindelijk zal ze haar vader opvolgen, en zo de troon bestijgen als eerste vrouwelijke vorstin van Symbolica.

Haar beste vriend is Pardoes, die ongeveer even oud is als zij. Ook heeft ze twee (tot op heden in alle uitingen nog ongeziene) vriendinnen van haar leeftijd: Anemoon en Rosalinde.

Merchandise en media

Souvenirs

Pardijntje is na Pardoes veruit het meest toegepaste personage uit het Pardoes-legendarium. Toen de merchandise rond haar werd gestart ging men voor producten nog uit van het rood en geel van haar kleding in haar eerste ontwerp (waarmee ze nog dichter bij Pardoes bleef qua vormgeving), maar al snel werd ze in een roze prinsessenjurk gestoken en moest élke badhanddoek of schrijfset in deze kleur worden uitgevoerd.

Sindsdien heeft de Efteling dus specifiek souvenirs gericht op jonge meisjes met Pardijntje er op. Later werd deze rol van Pardijntje overgenomen door een andere prinses: Assepoester van Sprookjesboom. Van Pardijn zijn net als van Pardoes nog altijd knuffels te koop, waaronder in het winkeltje van de attractie Symbolica.

In boeken en comics

In 1998 komt een dun boekje uit, Pardoes en de Grote Bosgriezel, enkel te koop bij de Blokker. Het bevat voor het eerst achtergrondinformatie over Pardoes, Pardijntje, Paddeltje en Spookje. Van dit laatste figuur wordt later nog maar weinig vernomen, maar de andere figuren, en zeker Pardijntje, krijgen een steeds belangrijkere rol.[3] Het is hier voor het eerst dat Pardijn een karakter heeft met emoties.

In 2000 geeft de Efteling de opdracht aan Concept BV om een stripalbum over Pardoes te ontwikkelen, Pardoes en het Verboden Sprookje, waarbij Concept zowel voor de tekeningen als het scenario zorgde. Pardijn komt niet in dit album voor, maar heeft wel een grote rol in het vervolg dat twee jaar later verschijnt: Pardoes en de Verdwenen Formule.

Bij de televisieserie De Magische Wereld van Pardoes uit 2011 (zie verderop) verschijnt ook een verboeking van de hand van Reggie Naus, die qua inhoud precies overeenkomt met het verhaal van de serie: De Magische Wereld van Pardoes.

In het Gouden Boekje Symbolica uit 2017 speelt ze een kleine rol.

In bordspellen

Gespaarde poppetjes van HGPSeSS

Het Grote Pardoes Spring en SpaarSpel is het eerste bordspel met Pardoes in de hoofdrol en verschijnt in 2001. Het bestaat uit een memoryspel en een vraag-en-antwoordspel. Voor dat laatste had je speelfiguren nodig, die je bij elkaar kon sparen bij kruidenier Albert Heijn. Pardijntje was een van de speelfiguren. Ook in het bordspel De Magische Wereld van Pardoes uit 2012 is Pardijn, naast Pardoes, Pantagor en Rattar een speelfiguur dat je kunt gebruiken.

Op tv

In menselijke vorm op televisie

In 2011 speelt prinses Pardijn een belangrijke rol in de serie De Magische Wereld van Pardoes. In de serie wordt Pardijntje, die net als Pardoes een menselijk uiterlijk heeft, vertolkt door Emilie Pos. Pardijn komt veel in het geweer tegen hofprotocollen maar staat wel Pardoes terzijde op zijn queestes bij het redden van de fantasie.

In 2012 introduceert het park een nieuwe merchandiselijn rond Pardoes waarbij de afgebeelde karakters het uiterlijk hebben uit de tv-serie. Daaronder bevindt zich ook Prinses Pardijn.

  1. Eftelist: Handelsmerken van de Efteling  (26 april 2008)
  2. Looopings: Fans smeken om terugkeer Pardijntje in de Efteling (16 augustus 2014)
  3. ABG-TV: Onder 4 Ogen: Henny Knoet (29 juni 2010)