Benjamin en de geitjes in de tv-serie

Geitje Benjamin en de geitjes zijn zeven bijfiguren uit de televisieserie Sprookjesboom. Net als bij de kabouters zijn er zeven figuren waarvan er één het meest op de voorgrond treedt; in dit geval het jongste geitje, Benjamin geheten. De andere geiten hebben geen naam.

Handpop Geitje Benjamin, tijdens zijn première op 7 juli 2008

De dieren zijn gebaseerd op de uitbeelding van De Wolf en de Zeven Geitjes in het Sprookjesbos. Benjamin is het jongste geitje dat in het sprookje de tegenwoordigheid van geest heeft om zich in de klok te verstoppen en zo de hongerige wolf te ontlopen. Anders dan in het Sprookjesbos zijn er drie meisjes en vier jongens. Ze dragen wel ouderwetse kleding, maar met meer variatie dan in de oorspronkelijke uitbeelding, zodat ze beter individueel te herkennen zijn.

Bij de Sprookjesbosbewoners uit 2003 was moeder Geit met een klein geitje al present. In de Sprookjesboom kwamen deze aanvankelijk niet voor. Geitje Benjamin is later geïntroduceerd in de serie met het oog op merchandising die met dit figuur gemaakt kan worden voor baby's. Wat dat betreft doet zijn rol erg denken aan Pardotje en Jokie.

Muppets Benjamin en Wolf in Sprookjesboom Show

Vanaf juli 2008 komt Benjamin de cast van het Sprookjesboom-handpoppenentertainment versterken en treedt hij op in parkshows en musicals. De andere geitjes zijn niet als handpop te zien.

In 2013 was Geitje Benjamin de naamgever van "Geitje Benjamin Bèèèh", een lied dat op het YouTube-kanaal van de Efteling werd geplaatst als inhaker op een internetrage uit begin van dat jaar, "Pulcino Pio".

Vanaf 2017 is er ook een muppet-versie van het kleine geitje, dat te zien is in de tv-serie Sprookjesboom Show. Net als bij de eerdere handpoppen komt de rest van zijn familie in dit programma niet voor.