Kabouter Ko

De kabouters zijn zeven bijpersonages uit de televisieserie Sprookjesboom. Kabouter Ko met bordeauxrode puntmuts treedt het meest op de voorgrond. De namen van de overige kabouters beginnen ook allemaal met een K: Ka, Ke, Ku, Kie, Kei en Keu.

Kabouters in de tv-serie
Lied met alle kabouters erin

De figuren zijn gebaseerd op het Kabouterdorp in het Sprookjesbos. Enkele kabouters waren al onder de Sprookjesbosbewoners uit 2003, en werden doorontwikkeld tot Sprookjesboomfiguren. In Kabouter Ko, die ook nog wel eens met een boek onder zijn arm loopt en een pennenveer in zijn muts gestoken heeft, kunnen we de Schrijfkabouter herkennen. Wel heeft hij in Sprookjesboom opeens een bril. Ook de zieke kabouter uit het grote kabouterhuis met de rustende kabouters is herkenbaar aan zijn nachthemd en rode neus, alhoewel hij inmiddels redelijk fit lijkt. De overige figuren zijn minder direct te koppelen aan specifieke uitbeeldingen in het Kabouterdorp maar maken wel gebruik van de elementen die er te zien zijn.

Hun stemmen worden ingesproken door Reinder van der Naalt, Rinie van den Elzen en Luk Van Mello. Die laatste zorgt ervoor dat sommigen van hen een Vlaams accent hebben.

Ko de handpop linksboven in beeld

Zoals gezegd treedt Kabouter Ko het meest op de voorgrond. In het handpoppen-entertainment van Sprookjesboom is hij dan ook de enige kabouter die voorkomt. Zijn pop werd in juli 2007 aan de beschikbare figuren toegevoegd.

Puntmutsen in Sprookjesboom Show

Voor de muppet-tv-serie Sprookjesboom Show werd in 2017 voor de kabouters een heel andere benadering gekozen. Ze treden hier op als 'toneelassistenten' en als komische noot tussen de verschillende sketches in. Ze zijn nauwelijks te zien, alleen hun puntmutsen steken boven het decor uit. Deze zijn net als in andere uitingen wel rood en blauw gekleurd, maar het zijn nu rechtopstaande, dus geen slappe puntmutsen.