Pardoes en het Verboden Sprookje
Het stripalbum Pardoes en het Verboden Sprookje
Pardoes en het Verboden Sprookje
Vormgeving Concept BV
Taal Nederlands
Genre strip
Uitgever Efteling
Uitgavedatum 2000
Boeken

Pardoes en het Verboden Sprookje is een stripalbum uit het jaar 2000 dat in opdracht van de Efteling gemaakt is door Concept BV. Concept zorgde zowel voor de tekeningen als scenario voor het album. Het verhaal speelt zich af in de Efteling en draait om Pardoes. In 2002 verscheen het enige vervolg op het album: Pardoes en de Verdwenen Formule.

Het plot

In het jaar 1300 na Christus begint Pantagor met het laten opschrijven van Het Verboden Sprookje. Elke volgende 100 jaar zou een sterveling de Delphi box vinden met daarin de reeds voltooide hoofdstukken van Het Verboden Sprookje. De vinder zou zelf een nieuw hoofdstuk schrijven tot het sprookje in het jaar 2000 zou worden voltooid. Elk voltooide deel zorgde voor een eeuw vol kwade gebeurtenissen, gedicteerd door Pantagor die het zelf weer doorkrijgt vanuit een andere dimensie, vele lichtjaren weg.

Het Spookslot in de strip

De Delphi Box werd elke eeuw weer begraven op de binnenplaats van een kasteel dat over de eeuwen vervalt. Uiteindelijk koopt De Efteling de ruïne op en hevelt deze steen voor steen over naar het park om hem daar weer op te bouwen tot het Spookslot. De kist die in de grond begraven is, verhuist onontdekt mee naar de Efteling.

Op een dag bezoekt de jonge Rik het pretpark en wordt door Pantagor uitgekozen als schrijver van het laatste hoofdstuk. In de vorm van een kabouter betovert Pantagor Rik en laat hem de box opgraven en mee naar huis nemen. Onderweg komt hij langs Pardoes die de box denkt te herkennen en Pardoes gaat op onderzoek uit samen met uil Hibou. Eenmaal thuisgekomen opent Rik de box en bevrijdt daarbij Pantagor (die hiervoor nog vrij rondliep als kabouter) en samen beginnen ze te schrijven aan het laatste stuk van Het Verboden Sprookje.

Intussen ontdekt Pardoes dat het om de Delphi Box gaat en dat bij het voltooien van het sprookje alle sprookjes ter wereld hun kracht zullen worden ontnomen. Pantagor ziet in zijn glazen bol dat Pardoes hem op het spoor is en in plaats van het hoofdstuk snel te laten schrijven en zo te winnen besluit hij dat een picknickende Pardoes een te grote dreiging is en gaat de confrontatie aan.

Terwijl Hibou samen met de spiegel en muziekinstrument Bazuin op zoek gaat naar de schrijver, vecht Pardoes met Pantagor in de wereld van Droomvlucht. In plaats van echt te vechten begint Pardoes te preken tegen Pantagor dat wraak niets oplost. Hibou vindt intussen Rik en de box en neemt de box mee. Pantagor is niet van plan zich over te geven en dus schiet Pardoes hem het universum in. Het Verboden Sprookje wordt gevoerd aan Geeuwende Gijs en zo overwint Pardoes in dit spannende avontuur.

Personages

  • Pantagor
  • Pardoes
  • Hibou is een wijze uil die Pardoes helpt.
  • Rik wordt door Pantagor uitgekozen als schrijver van het laatste hoofdstuk.
  • Spiegel is gemaakt van een tovertwinkel en kan lopen en "grapjes" maken.
  • Bazuin is een schuiftrompet ontstaan uit een tovertwinkel en kan lopen en praten.

Achtergrond

Het stripalbum is het eerste in wat een langere reeks had moeten worden maar uiteindelijk bij twee exemplaren bleef. Ze zijn uitgegeven door comic house Concept BV uit Nieuwkuyk. Het was een idee van Cees Kikstra die, als marketingmanager, op zoek was naar manieren om Pardoes te gelde te maken.

De verhalen uit deze strip en zijn opvolger zijn als niet-canoniek te beschouwen. Alhoewel Pantagor zijn opwachtig maakt, strookt zijn achtergrondverhaal niet met hoe we dat later hebben leren kennen. De rest van de personages uit het universum maakt helemaal zijn opwachting niet. En natuurlijk sluit het verhaal over de geschiedenis van het Spookslot niet aan bij wat er in de attractie verteld werd, alhoewel dat laatste verhaal ook intern niet zoveel hout snijdt.

Henny Knoet zou later zeggen hoe vreselijk hij het vond dat Cees Kikstra 'zijn' Pardoes had geplaatst bij een comic house dat het personage had 'geadopteerd' en zonder zijn verdere inbreng uitgebaat zou worden.[1] Gelukkig voor Knoet is het dus bij twee alba gebleven.


  1. Eftelist: 'Uit de gesprekken met Henny Knoet', 8 oktober 2013.