Fotoboekje 1992
Fotoboekje1992.jpg
Droomvluchtelfje (rood)
Boekje nr. 19
Aantal pagina's 40 (exclusief omslag)
Aantal foto's 55
Nieuwe foto's Droomvlucht (geen foto uit attractie), nieuwe Laven en Pegasus
Uitklappagina's nee
Werd verkocht in seizoen 1992
Vorige fotoboekje 1991
Volgende fotoboekje 1993
Fotoboekje

Fotoboekje 1992 is het negentiende boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was samen met de parkplattegrond te koop in de souvenirwinkels van de Efteling tijdens seizoen 1992 en is vandaag de dag enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Het telt 55 foto's.

Door problemen met het transportsysteem opende Droomvlucht helaas niet in dit jubileumseizoen, maar pas een jaartje later. Hierdoor is in dit boekje geen foto te bekennen van de nieuwe attractie, op de cover na. Het elfje zittend op een tak wordt hier voor het eerst gebruikt en is, zo bleek later, geen foto uit de darkride zelf, maar een studiofoto. De cover is, waarschijnlijk vanwege het jubileum van zowel het park als het fotoboekje, opgemaakt in een lay-out die doet denken aan de boekjes van 1973 en 1974. Fotoboekje 1992 toont voor het eerst foto's van de Pegasus.

De lay-out van fotoboekje 1992 is gelijk aan die van fotoboekje 1991. De achtergrondkleur van de pagina's is iets roder. De kaders om de foto's zijn gelijk van kleur: van binnen naar buiten wit, goud, groen. Achterin het boekje zijn voor het eerst de Partners in Kwaliteit opgenomen, in dit geval Fujifilm en Coca-Cola.

Foto's

De foto van een slapende Doornroosje, die voor het laatst in 1988 is gebruikt, keert terug op de plek waar vorig jaar Langnek stond. De dienaar schuift op naar de pagina van het wassend kaboutervrouwtje, die tevens een nieuwe foto heeft gekregen. De loze vissertjes hebben plaats gemaakt voor een foto van het grote kabouterhuis. Het Carrouselpaleis heeft een nieuwe foto bij avondschemering.

De spread van het Spookslot is veranderd: De twee grote verticale foto's van het exterieur en de show zijn vervangen door een foto van de nis met schedels, de Oosterse Geest, een oudere foto van het exterieur en breeduit aan de onderkant van de pagina's is een overzichtsfoto van de show te zien. De pagina's van de Vliegende Fakir en de Indische Waterlelies zijn verschoven naar de eerste helft van het boekje, de Fakir heeft daarbij een nieuwe foto gekregen.

In het midden zitten geen uitvouwpagina's, maar daar voor in de plaats zijn er twee pagina's meer in dit boekje te vinden dan vorig jaar. Aangezien Droomvlucht dus absent is vinden we in het midden de foto van de ingang van het Lavenlaar, die vorig jaar in de collage op de uitvouwpagina's werd gebruikt, gevolgd door vier pagina's met foto's van Laaf. Nieuw daarbij zijn foto's van Laven die in 1991 zijn toegevoegd: de bakkersknechten op het balkon van het Lariekoekhuys, Loetwiek in het Laaforgel en de schoorsteenvegende Laaf. Ook nieuw is de foto van de buitenkant van Lal's Brouwhuys.

Bij Fata Morgana is de grote foto van de Pasja vervangen door twee kleinere foto's van de Pasja en de bedelaars op de markt. De komst van de Pegasus in het fotoboekje zorgt ervoor dat Fata Morgana het met twee pagina's minder moet doen dan voorheen. We zien de splinternieuwe Pegasus vanuit verschillende hoeken, waaronder ook een avondfoto en van bovenaf met uitzicht over de Kanovijver. Verderop in het boekje zijn nog een nieuwe foto van de Bob, een nieuwe foto bij de Piraña en voor het eerst een foto van de ingang van het Carnaval Festival, inclusief de informatiekiosk van het Noorderpark, te vinden.

Bij de Piraña is tevens één van de eerste bewerkingen aan een foto te zien in het fotoboekje: De foto op de rechterpagina is gelijk aan die van vorig jaar, maar het oude Efteling-logo en het nummer van het bootje zijn gewist.