De Pasja op zijn troon

De Pasja (soms aangeduid als 'sultan') is een figuur uit de Troonzaal-scène van Fata Morgana en is binnen de context van de attractie het belangrijkste en hoogstgeplaatste figuur.

Schets Pasja, Ton van de Ven

De Pasja is te vinden op zijn troon op de verhoging aan de linkerkant in de troonzaal. Hij gaat chique gekleed met zijn fraaie tulband en veel zijde en brokaat, en zit rechtop, met zijn voeten op een voetenbankje. Met zijn armen maakt hij zwierende bewegingen alsof hij orders uitdeelt, waarbij dit laatste wordt versterkt door zijn opvallende strenge en harde stem die door de zaal galmt.

Om hem heen staan zijn twee grote lijfwachten (Nubiërs), twee mannen die hem koelte toewuiven (Moren) en zit een man geknield met een fruitschaal. Onderaan de trappen van het podium dansen vijf buikdanseressen, waarvan vier geknield naar hem toe bewegen en een enkele haar heupen laat wiegen.

In mei 2010 werd zijn animatronic vervangen door een compleet nieuw exemplaar.

Optredens

’Pasha el Passief’

De Pasja speelt een kleine rol in het Fata Morgana-album van Suske en Wiske. Hier wordt hij 'de sultan' genoemd en is hij bovenal erg lui.

Op de LP Oosterse Sprookjes van de Efteling heeft hij een eigen verhaal.

In het tv-programma Way of Life dat werd opgenomen in de Efteling treedt hij op als ‘Pasha el Passief’ en is hij zogenaamd de tegenstrever van de deelnemers aan de show.