Fotoboekje 1995
Fotoboekje1995.jpg
Heksenpoort (bordeauxrood)
Boekje nr. 22
Aantal pagina's 40
Aantal foto's 68
Nieuwe foto's avondfoto's
Uitklappagina's Droomvlucht
Werd verkocht in seizoen 1995
Vorige fotoboekje 1994
Volgende fotoboekje 1996
Fotoboekje

Fotoboekje 1995 is het tweeëntwintigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was samen met de parkplattegrond te koop in de souvenirwinkels van de Efteling tijdens seizoen 1995 en is vandaag de dag enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Het telt 68 foto's.

Bijzonder aan fotoboekje 1995 is de cover. Er is gekozen voor een foto van een beeldje van de Heksenpoort die tevens op een bijzondere manier is ingekaderd. Naast de aparte vorm van het kader is alle ruimte om de foto ingevuld met handgetekende kruldecoraties met onder de foto een eveneens handgetekend lint. Verantwoordelijk hiervoor was Ton van de Ven, net als de illustratie van fotoboekje 1985.

De achtergrondkleur van de pagina's is dit jaar meer beige, de kaders om de foto's zijn gelijk als vorig jaar. Achterin staan de partners in kwaliteit: Fujifilm, Coca-Cola, M&M's en ABN-Amro. Daaronder voor het eerst in het fotoboekje Pardoes en het Efteling-logo.

Foto's

Er zijn nieuwe foto's voor de Trollenkoning, het kaboutervrouwtje, Roodkapje, de Indische Waterlelies, de Gondoletta (met de nieuwe bootjes), de Bob en de Halve Maen. Holle Bolle Gijs en het Kinderspoor keren na een lange afwezigheid terug in het fotoboekje.

Bij Droomvlucht, Carnaval Festival, het Lavenlaar en Fata Morgana is er veel veranderd: de uitvouwpagina's van koning Oberon, drie elfjes uit het Wonderwoud en het bosgeestje zijn vervangen door een collage van het schommelelfje uit de Elfentuin, de Hemelburchten en de trol met de knuppel uit het Zompenwoud. Het Lavenlaar verliest Loetwiek en de schoorsteenveger om plaats te maken voor meester Lavi, de terugkeer van Lal's Brouwhuys en de ingang met Lonkhuys bij avond. Ook bij Fata Morgana is er een avondfoto bijgekomen, waarbij het paleis te zien is zonder de kleurige belichting van de laatste jaren. Tevens zijn er nieuwe danwel terugkerende foto's van het exterieur aan de Vonderplas, de gevangenisbewaarder, de armenwijk, de koopman, Djinn, de troonzaal en de Pasja. De foto van Fata Morgana bij avondschemering verdwijnt hiermee uit het fotoboekje. Bij Carnaval Festival is er een nieuwe foto van de ingang en moeten Parijs, Alaska en Harmony de Kwakers plaats maken voor foto's van Italië, Nederland en Duitsland. De foto van Nederland lijkt gemaakt toen de attractie nog niet af was of tijdens onderhoud, want de confettistippen, straatsteentje en rood-wit-blauwe banieren op het podium ontbreken.

In dit boekje staan echter geen foto's van de nieuwigheden van 1995: het Kinder Avonturen Doolhof, de Kleuterhof, het Golfpark en het Huis van de Vijf Zintuigen, maar die laatste was dan ook pas aan het einde van het seizoen gereed.