Fotoboekje 1984
Fotoboekje1984.jpg
Interieur Kabouterhuis (lichtbruin)
Boekje nr. 12
Aantal pagina's 36 (exclusief omslag)
Aantal foto's 50
Nieuwe foto's Oude Tuffer en Carnaval Festival
Uitklappagina's ja, Piraña
Werd verkocht in seizoen 1984
Vorige fotoboekje 1983
Volgende fotoboekje 1985
Fotoboekje

Fotoboekje 1984 is het twaalfde boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was samen met de parkplattegrond te koop in de souvenirwinkels van de Efteling tijdens seizoen 1984. Het is vandaag de dag enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Het telt 50 foto's.

Dit is het eerste fotoboekje met uitklappagina's, die zich in het midden bevinden. Wie de pagina's met Draak Lichtgeraakt en de ingang van het Spookslot opent ziet een grote collage van beelden van de Piraña. Nieuw zijn een foto van de ingang, een Tolteekse krijger en de dubbele waterval.

Foto's

Dit boekje husselt de volgorde van attracties in vergelijking met vorig jaar weer doorelkaar. De foto's van het Carrouselpaleis, vorig jaar nog voorin, zijn nu verderop in het boekje te vinden. Doornroosje staat weer vooraan de serie van het Sprookjesbos, met een nieuwe foto van de slapende koks (voor het eerst in het nieuwe kasteel). Er is een nieuwe foto van Hans en Grietje. De foto van de Fakir is uitgesneden en bij de Indische Waterlelies geplaatst, de Magische Klok is zodoende uit het boekje verdwenen. Tevens verdwenen uit het boekje zijn het Zwembad en de Veulenweide. Beide attracties waren in dit jaar nog wel in het park te vinden, maar zouden voor hun definitieve sluiting, respectievelijk 1989 en 1985, niet meer terugkeren. Vreemd is de foto van de wissel in het parcours van de Stoomtrein. Deze was in 1984 niet meer aanwezig, omdat het traject vanaf nu een hele ronde door het park maakt dankzij de brug over de Siervijver die dit seizoen geopend werd.

Er is een nieuwe foto van de Gondoletta, genomen vanuit hetzelfde standpunt als in het fotoboekje van 1982, maar van recentere datum. De Python moet foto's inleveren om plaats te maken voor de attracties van 1984; achterin vinden we een foto van De Oude Tuffer en enkele pagina's met foto's van Carnaval Festival. De attractie krijgt speciale aandacht, Jokie de Prrretneus wordt voorafgaand aan de beelden van de attractie voorgesteld:

Wij presenteren: Jokie de Prrretneus, uw gastheer en gids op een feestelijke wereldreis in “Carnaval Festival”, een show met kleurrijke decors en 300 grote en kleine poppen, waarvan de meeste bewegen. Een vrolijke melodie begeleidt u door deze fantastische poppenshow, waar in elk land de karakteristieke instrumenten weerklinken. Stap in en volg Jokie door deze wereld vol prrret.

Maar liefst zes foto's van de nieuwe attractie worden vervolgens getoond: Nederland, Italië, Frankrijk, Alaska en Afrika. De foto's zijn omkaderd met alleen een witte lijn, in tegenstelling tot de andere foto's in het boekje. Wellicht om er extra aandacht op te vestigen, maar waarschijnlijker is dat de laatste pagina's, die ook een iets donkerder tint hebben dan de rest van het boekje, op het laatste moment zijn gemaakt.