Fotoboekje 2002
Cover fotoboekje 2002: Kleine Boodschap
Kleine Boodschap (boreauxrood)
Boekje nr. 29
Aantal pagina's 40 (exclusief omslag)
Aantal foto's 126
Nieuwe foto's Pardoesbeeld, Wonderwachter, Moeder Gijs, Efteling Theater, Wonderlijke Efteling Show, PandaDroom
Uitklappagina's nee
Werd verkocht in seizoen 2002 en winter 2002-2003
Vorige fotoboekje 2001
Volgende fotoboekje 2003
Fotoboekje

Fotoboekje 2002 is het negentwintigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was zowel samen met de parkplattegrond als los te koop in de souvenirwinkels van de Efteling tijdens seizoen 2002 en de daaropvolgende Winter Efteling. Het is nu enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Inclusief uitsnedes telt het boekje 126 foto's.

Dit jaar vierde de Efteling het gouden jubileum, en om die reden lijkt Kleine Boodschap gekozen te zijn voor de voorkant. Tevens vond men dit een mooie gelegenheid, hoewel pas vier jaar na de laatste modificatie van de vormgeving van het souvenirboekje, om de lay-out aan te passen. De teksten staan in een ander lettertype en geplaatst op grote perkamentrollen naast de foto's. De foto's zelf zijn nu omkaderd met witte kartelranden. Uitsnedes maken nog steeds onderdeel uit van de opmaak, maar hier en daar zijn er voorwerpen gebruikt om het thema van een attractie te versterken. Bij Doornroosje staat er een pollepel over de pagina, een pennenveer bij het Kabouterdorp, een pion en dobbelsteen bij de Zeven Geitjes, snoephartjes bij Hans en Grietje, een appel bij Sneeuwwitje, bij Holle Bolle Gijs een prop papier, sieraden bij Fata Morgana, een dennenappel bij de Winter Efteling en een golfbal op de pagina van het Golfpark.

Er is afgestapt van de strakke lay-out uit de oudere boekjes. Foto's en de perkamentrollen met tekst staan over elkaar geplaatst en soms een beetje gekanteld, waardoor de inhoud meer dynamisch, maar tevens wat chaotisch aandoet. De kleur van de achtergrond op de pagina's is niet veel anders dan vorig jaar, maar de parkplattegrond is er vaag in te herkennen.

Aan de teksten zelf is weinig veranderd, alleen voor attracties die in het vorige boekje niet voorkwamen zijn nieuwe geschreven. De volgorde van sprookjes en attracties is compleet aangepast, en veel attracties die in 2001 nog een spread kregen, moeten nu de foto's delen met een andere attractie.

Foto's

De sleutel die in het binnenwerk stond op een blauw fluwelen kleed is vervangen door het Pardoesbeeld bij avond in een zelfde omlijsting als Kleine Boodschap op de cover. Pardoes zelf op de pagina ernaast staat op een bewerkte studiofoto met Pardijn en drie kinderen, waarbij de achtergrond vervangen is door het Herautenplein. Er staat ook een uitsnede van een Wonderwachter, de lantaarnpalen die sinds vorig jaar op de Pardoes Promenade staan.

Het Sprookjesbos staat voor het eerst zonder onderbreking van een attractie buiten het bos in het fotoboekje. Doornroosje heeft een compleet andere indeling dan vorig jaar, maar de foto van het kasteeltje bij avond is nieuw. Daarna komen Langnek en de kabouters. De foto van het Schrijvertje en de Kabouterboom die nog op de omslag stonden in respectievelijk 1996 en 1998 vervangen de Kabouterhuis-foto's. Langnek heeft een bewerkte foto waar blauwe lucht achter de dienaar te zien is en zijn hals zelfs door een wolk steekt. Er is een nieuwe foto van Roodkapje en Krakeeltje, de Wolf staat nu op de pagina met de Zeven Geitjes en Moeder Geit is verdwenen.

Raponsje staat voor het eerst in het boekje, met de foto van de toren die vorig jaar op de kaft stond en een nieuwe close-up van het meisje zelf. Bij de Trollenkoning zijn de close-ups op het gezicht van verschillende emoties terug. De Chinese Nachtegaal moet de dubbele pagina delen met Draak Lichtgeraakt, die terug van weggeweest is. Op de pagina's daarna van het Herautenplein zijn Kleine Boodschap en de duif verdwenen. Wel is er een mooie uitsnede van een close-up van een bedroefde dwerg en van de kop van de ezel.

De Indische Waterlelies en de Fakir, die ook terugkeert van een aantal jaren afwezigheid in het fotoboekje, staan naast elkaar. Het dansende elfje in de waterlelie is vervangen door een muurdecoratie. Opvallend is dat de pagina van de Indische Waterlelies voor de helft uit tekst bestaat. Er is een nieuwe foto van de reus van Klein Duimpje en een close-up waar het kleine mannetje de laars probeert uit te krijgen. Het Carrouselpaleis volgt na alle foto's van het Sprookjesbos. De Stoomcarrousel zelf is verdwenen, enkel het exterieur van het gebouw is te zien. Nieuw is Moeder Gijs die voor het eerst in het fotoboekje staat.

Vogel Rok staat niet langer meer in het midden, de achtbaan is verplaatst naar verderop waar hij de pagina's deelt met de Python en de Pegasus. Nu vinden we in het midden drie attracties in Reizenrijk en - wat verdwaald in het boekje - het nieuwe Efteling Theater: de zijgevel van het dit jaar in gebruik genomen theater (de voorgevel stond bij het uitkomen van dit boekje nog in de steigers) en een foto van de Wonderlijke Efteling Show. Het is voor het eerst sinds 1977 dat live-entertainment in het fotoboekje voorkomt. Waar het toen een spontane foto van een voorstelling in het Carrouseltheater betrof, is het nu een persfoto van alle acteurs op het podium. Opvallende afwezige is de illusionist Hans Klok, die de hoofdrol had in de dagelijkse musical. Er is daarnaast een nieuwe foto van de Pagode en Gondoletta bij schemering. Carnaval Festival staat niet langer meer achterin het boekje, maar is naar het midden verzet. Nieuw is een close-up uitsnede van een blauwe Jokie. Parijse pret vervangt de Holland-foto.

Bij het Volk van Laaf zijn de foto's van Lot's Kraamhuys, de slapende laaf, de Monorail en de entree gebleven. Nieuw zijn een foto van Lal's Brouwhuys en het Leerhuys. Er is een andere foto van Hugo gekozen bij Villa Volta, en een nieuwe foto van de buitenkant van het gebouw. Droomvlucht heeft nieuwe foto's van een faun, de Hemelburchten, de drie elfjes, het schommelende elfje, en een close-up van een bloembak in de voorgevel. Fata Morgana heeft nieuwe foto's van de minaret en het plein bij dag en nacht en de koopman. Er zijn andere foto's gekozen van de Pasja, Djinn en de Marktscène.

De achtbanen Python, Pegasus en Vogel Rok volgen. Er is een flitsfoto van de Python, genomen onder een kurkentrekker en een klein fotootje van een looping. Bij de twee andere rollercoasters lijken de foto's gelijk gebleven, al is de afbeelding van de voorgevel van Rok recenter dan in het vorige boekje. Het Spookslot heeft andere foto's van de hoofdshow, het exterieur en de rechters. De Oosterse Geest is verkleind. Nieuwe foto's voor de Halve Maen en de Piraña, en de Incazuil heeft plaats moeten maken voor het beeld van de Reiziger van het Kinderspoor.

De nieuwe attractie van dit jaar treffen we dan als de laatste attractie die gepresenteerd wordt: PandaDroom. Afgebeeld staan het logo op rots, de ingang, het olifantentempeltje in de wachtrij. De film staat afgebeeld met een bewerkte foto van het publiek met 3D-brillen op, terwijl de slang naar voren komt. De meeste foto's zijn er van de educatieve ruimte uit de attractie. Uit de Dierenwereld zien we de bol, de ijsbeer op de glijbaan en de orang-oetan, het klimrek bij de panda, en kinderen die op interactieve beeldschermen drukken.

De Winter Efteling heeft nieuwe foto's van Pardoes en Pardijn, een arrenslee, de Pagode bij nacht en een kampvuur op het Anton Pieckplein. Op de volgende pagina zien we ook het Hotel verlicht, en zijn er foto's van twee nieuwe suites; de Noorderlichtsuite en de Koningssuite.

Het vernieuwde Eftelinglogo staat gedrukt aan de binnenkant van de achterflap, waar de voor- en achterkant van het boekje nog het oude logo laten zien. Partners in Kwaliteit zijn dit jaar Kodak, Coca-Cola, WNF, ABN-Amro, M&M's en Essent. Achterop staat een driedimensionale afbeelding van het Eftelingwapen.