Overzicht over de Dierenwereld
Animatronic Ursula
Word donateur bij deze WNF-jeep

De Dierenwereld of educatieruimte is het derde deel van de attractie PandaDroom en wordt ook wel aangeduid als post-show. In deze ruimte, die met name op kinderen is gericht, kan de bezoeker op wat luchthartiger manier kennismaken met de natuur en is het mogelijk om donateur te worden van het WNF.

Vanuit de bioscoop Wereldreis betreden de bezoekers de Dierenwereld via een aflopende trap, vanaf waar een goed overzicht van de wereld gekregen kan worden en bakken staan om de 3D-brillen weer in te leveren. Eenmaal beneden in de Dierenwereld zijn diverse habitats te zien die deels corresponderen met de film:

  • De polen met iglo's, veel ijs, pinguïns en een animatronic Ursula de ijsbeer.
  • De onderwaterwereld, met een duikklok, onderwaterplanten en -diertjes zoals zeepaarden en Aura de zeeschildpad.
  • Een jungle met een tent en animatronics Oek de orang-oetan en Tjin Ling de panda.
  • De savanne met een animatronic van Leopold de leeuw op een rots en stokstaartjes, een scène die verder niet terugkomt in de film.

De totaal vier animatronics zijn vervaardigd door Joop van den Heuvel in Venlo en vervolgens voorzien van elektronica en geprogrammeerd door de Efteling. Bij de vormgeving kwamen de werelden van het WNF en de Efteling nogal eens in botsing: zo stelde Van den Heuvel voor om de leeuwenmanen van een echte leeuw te gebruiken (uiteraard onbespreekbaar voor het WNF) en vond de Efteling dat de ogen groter moesten zijn dan biologisch gezien correct is; op dat laatste is een compromis bereikt. De animatronics staan hoog opgesteld en vallen daardoor helaas maar weinig op.

Tegen de linkerzijkant is een bamboe hut met jeep te vinden, alwaar je donateur kunt worden van het Wereld Natuur Fonds. Deze post is op drukkere dagen bemand door een 'WNF Ranger'. In het midden van de ruimte staat een enorme lichtgevende bol die van kleur verandert en waarop beelden uit de natuur op te zien zijn. Op de achtergrond horen we het In This Together-thema in instrumentale versie. De savanne loopt thematisch over in souvenirwinkel Panda, terwijl het onderwaterdeel doorloopt in restaurant Octopus. De thematisering werd geproduceerd door Kloosterboer Decor.

Interactieve beeldschermen voor morffoto's vallen zo nu en dan uit

Het geheel kan gezien worden als een overdekte speeltuin, waarbij de opzet is om kinderen spelenderwijs meer te laten leren over de natuur - vandaar ook de term 'educatieruimte'. Waar de film een niet mis te verstane dramatische ondertoon heeft, is de dierenwereld positiever van opzet en draait het, als in de voorshow, meer om het kennismaken met natuurschoon dan om de bedreigingen ervan. Eén van de manieren zijn de vele beeldschermen in de ruimte waar interactieve spelletjes gespeeld kunnen worden. Populair is de morffoto, waar je een foto van jezelf en een dier in elkaar kunt laten overvloeien en het resultaat geë-maild kunt krijgen.

Vanuit de Dierenwereld kun je het gebouw verlaten ofwel via restaurant Octopus naar de Pardoes Promenade, ofwel langs winkel Panda naar een pad dat uiteindelijk op het Spookslotplein uitkomt.