Octopus
Ingang aan de Pardoes Promenade
Locatie Anderrijk
Type zelfbediening
Assortiment pasta's, broodjes
Delicatesse blauwe tompouce
Thema onderwaterwereld
Ontwerp Sergej Karnet
Geopend 2002
Gesloten 2019
Terras ja
Opgevolgd door Wereldkeuken
Horeca

Octopus was een zelfbedieningsrestaurant in het PandaDroom-complex in Anderrijk, te vinden aan de Pardoes Promenade, op de plek waar nu de Wereldkeuken van het Fabula-restaurant zich bevindt. Octopus was te bereiken via de Pardoes Promenade en via de educatieruimte na de attractie.

In mei 2019 maakte de Efteling bekend dat de attractie en ook dit restaurant aan het eind van dit jaar geheel vernieuwd zouden worden. Op min of meer dezelfde plek en met behoud van een belangrijk deel van de thematisering kwam zelfbedieningsresturant de Wereldkeuken hiervoor in de plaats.

Omschrijving

Octopus was uitbundig gedecoreerd in een onderwater-thema; wellicht was het tijdens zijn bestaan het meest volledig gethematiseerde restaurant in de Efteling na Het Wapen van Raveleijn. Het thema kwam tot uitdrukking in onder andere veel kwal-lampen, een plafond waar de zeespiegel met de buiken van pelikanen en de kiel van een bootje te zien waren en een reusachtige octopus als pièce de résistance.

Het restaurant bestond uit twee verdiepingen, waarbij op de bovenverdieping alleen een zitgelegenheid te vinden was. De thematisering suggereerde hier dat de bezoeker de zeespiegel heeft bereikt en boven water komt: er is zand en helmgras te vinden rondom het terras. Vanuit deze entresol had de bezoeker een mooi uitzicht over het restaurant en de Dierenwereld.

Naast toegang via de attractie had de Octopus een in/uitgang aan de Pardoes Promenade-zijde, alwaar we tevens een klein buitenterras vonden en een apart verkooppuntje voor drankjes, worstenbroodjes en donuts. Als bezoekers voor parkopening al wel op de Pardoes Promenade kunnen komen, was dit verkooppunt bereikbaar voor een vroeg kopje koffie. Hier is ook de bijbehorende toiletgroep, die rond parkopening zeer druk bezocht is.

Assortiment

Pandagebakje in 2018

Het assortiment was Italiaans georiënteerd: pasta's, panini en salades. Er werd gebruik gemaakt van 'front cooking', wat wil zeggen dat de gerechten bereid worden in het zicht van de klant. Wie een pasta bestelde, kon die bereid zien worden en zelf ook invloed uitoefenen op de ingrediënten van de saus.

Naast de maaltijden was er ook koffie, thee en chocolademelk te koop, en was er een aantal versnaperingen te krijgen zoals muffins, croissants en worstenbroodjes. Ook was er een gebaksassortiment te koop dat in de loop der jaren regelmatig wisselde, maar soms speciaal voor deze locatie gemaakte gebakjes bevatte, zoals blauwe tompouces en panda-pralinegebak.

Geschiedenis

Octopus opende tegelijk met PandaDroom in 2002. Medeverantwoordelijk voor het ontwerp was Sergej Karnet, die samen met Marieke van Doorn aan het restaurant werkte onder de werktitel "Ocean Restaurant" of "Oceaanrestaurant".


De gevel 2002-2009

Al snel kwam de wens om Octopus niet alleen toegankelijk te maken vanuit de attractie, maar ook direct vanaf de Pardoes Promenade. Daartoe werden twee oorspronkelijk alleen als nooduitgang bedoelde deuren geopend richting de promenade, zodat het restaurant hier een nogal onooglijke toegang kreeg via een lelijk wc-halletje.

In de jaren erop werd gezocht naar diverse andere oplossingen, waaronder een grotvormige ingang en een ingang met een grote driedimensionale octopus boven de deuren. Maar ook een idee passeerde de revue om het kleine verkooppuntje naar de overzijde van de promenade te verplaatsen met een terras gedeeltelijk over de vijver langs de promenade, en de ingang tot de Octopus via een houten brug.

Uiteindelijk kwam men pas in 2009 tot een oplossing en kreeg de Octopus een flinke opfrisbeurt. De lichtblauwe mozaïekgevel moest wijken voor een rotspoort en een houten wand met uitgiftebalie. Deze rotsentree werd als druipsteengrot ook in het gebouw voortgezet om het lelijke halletje te upgraden. In het restaurant zelf werd de routing, opmaak en decoratie wat aangepast, maar met name het kookproces: vanaf dan werden de pasta's en panini op bestelling bereid in het zicht van de klant, het zogeheten front cooking-concept. De titel 'Octopus - Pasta & Panini's' werd ook dat jaar toegevoegd, om twee maanden later veranderd te worden in 'Octopus - Panini en Pasta'.