In de Gelaarsde Kat
GelaarsdeKat2016.jpg
Tijdens Winter Efteling 2016-2017
Locatie Marerijk
Type balieverkoop
Assortiment popcorn, suikerspin en ijs
Geopend rond 1953
Kassa's 1
Horeca

In de Gelaarsde Kat is een horecapunt in het Marerijk, in de vorm van een uitgifteluik op de hoek tussen Het Witte Paard en 't Poffertje tegenover de spoorwegovergang. Het is een klein toonbank-winkeltje waar een diversiteit aan snoep, drankjes en verpakt ijs wordt verkocht.

Omschrijving

Het gebouwtje is tegenwoordig ingebouwd in het complex van het Witte Paard en heeft een door Anton Pieck ontworpen buitenzijde met witgepleisterde muren, die links doorlopen in 't Gebraad en rechts eindigen in een poort voor het binnenterrein van het complex. Het heeft een dak van rode leisteen en in de voorzijde zit een brede uitgiftebalie met erboven een eveneens met leisteen bedekt fiks afdak. Aan de kant van het Carrouselplein zit ook een raam met uitgiftebalie, met een eender maar kleiner afdakje. Hiernaast vinden we een Piecks blauwe toegangsdeur en een lantaarn.

Op de gevel zijn maar liefst drie decoratieve figuren aangebracht. Op de voorzijde een Klein Duimpje-figuur die steeds met een simpele beweging zijn hoed op- en afzet bij wijze van een groet aan de bezoeker.

Uithangbord

Diagonaal op de hoek van het gebouwtje hangt een sierlijk uithangbord van een ander gelaarsd sprookjesfiguur: De Gelaarsde Kat. Hij is statig afgebeeld op een rode achtergrond.

Op de zijmuur vinden we tot slot nog een streng kijkend figuurtje dat een stuk perkament vasthoudt waarop gewaarschuwd wordt: "Die den bakker hier vergeten, sullen vast geen bollen eten". Van bakkersactiviteiten is in het huisje echter geen enkele sprake (meer?).

Het interieur is eenvoudig en functioneel, en doet wat denken aan In den Hoorn des Overvloeds. Aan de muur hangen Pieckse portretjes van dames met een suikerspinkapsel.

Assortiment

'In de Gelaarsde Kat' verkoopt een schakering van producten waarin het ingrediënt suiker het leitmotiv lijkt te zijn: het horecapunt grossiert in suikerspinnen, zuurstokken, chocoladerepen en koolzuurhoudende dranken. In de zomers heeft het ook een aanbod aan verpakt ijs.

Geschiedenis

De Gelaarsde Kat in 1965

De geschiedenis van de Kat is niet geheel duidelijk. Het gebouwtje stamt waarschijnlijk uit de begindagen van de Efteling, 1952 of 1953. Op de Waalwijkse tentoonstelling "S.L.E.M." in 1953 had de Kaatsheuvelse middenstand een paviljoen met daarop de figuren van Klein Duimpje, de bollenman en een (bollen?)vrouw. De eerste twee figuren zijn na afloop van de tentoonstelling misschien op de Gelaarsde Kat geplaatst, wat het grote aantal decoratieve figuren op zo'n klein pandje zou kunnen verklaren. Opvallend is overigens dat Anton Pieck rond deze tijd ook een schets maakte voor een grootse ingang voor het Sprookjesbos waar deze figuren ook op te zien zijn.

Klein Duimpje op de gevel

De eerste decennia was het een vrijstaand gebouwtje met een poortvormige ingang aan de voorzijde en een klein tuintje aan de zijkant. In 1969 kwam aan de rechterkant Geeuwende Gijs te liggen. Vermoedelijk werd In de Gelaarsde Kat in 1975 ingebouwd met de komst van Het Witte Paard, waarbij het aan linkerzijde het tegenwoordige 't Gebraad als buur en daarmee zijn huidige vorm kreeg.

In 2003 was hier het Pin Pingel Punt gevestigd, het centrale punt voor het ruilen van pins van de PinParade, een functie die later werd overgenomen door de Loetiek. In april 2009 werd de decoratie uit 't Suyker Huys overgeplaatst naar In de Gelaarsde Kat, omdat de suikerspinnen tegenwoordig alhier verkocht worden.

In de herfst van 2016 wordt het Witte Paardplein opnieuw bestraat en is de Kat tijdelijk niet bereikbaar. Men maakt van de gelegenheid gebruikt om de kozijnen te vervangen en hierin, in plaats van het grote klapluik dat vroeger de balie afsloot, dezelfde harmonicaraampjes aan te brengen als in 't Gebraad. Voortaan kunnen ook de ramen aan de zuidkant van het horecapunt open. In maart 2017 keert ook de terrasfaciliteit terug door de plaatsing van een aantal vaste tafels en bankjes rond de bomen voor het gebouwtje; eerder lag er een klein, soortgelijk terrasje in de hoek van de spoorwegovergang.