De Gulden Gaarde
Self-service en kassa's van De Gulden Gaarde
Self-service en kassa's van De Gulden Gaarde
Locatie Marerijk (Droomvlucht)
Type balieverkoop
Assortiment vers en verantwoord
Ontwerp Ton van de Ven (1992), Jeroen Verheij (2016)
Geopend 1992
Verbouwd 2016
Kassa's 2
Terras ja, binnen en buiten
Horeca

De Gulden Gaarde is een zelfbedieningsrestaurant bij de uitgang van Droomvlucht. Het is te bereiken na de attractie of direct via de uitgang van de attractie. Er zijn openslaande deuren naar het terras buiten. Het restaurant werd in 1992 geopend en grondig verbouwd en voorzien van een "gezond en verantwoord" assortiment in mei 2016. Gulden gaarde betekent zoveel als gouden tuin.

Omschrijving

Binnen

Bij het verlaten van de darkride stap je zo het restaurant binnen. Onder drie brede spitsbogen die bijna tot het plafond reiken, hangen lampen met een kap in de vorm van een bloem. Eromheen bevinden zich veel organische kruldecoraties. De bogen werken als een visuele afscheiding van attractie en horeca. Rechts in het restaurant staat een ovale counter met een deel van het assortiment en de kassa's. Rechts daarvan, in een reeks nissen in de wand, zijn de dienbladen, warme dranken, warme gerechten en koude dranken te vinden.

Het restaurant is gethematiseerd als een (licht) bos. De muren zijn geschilderd in verschillende tinten groen en blauw, gesjabloneerd met bladervormen. De eetzaal heeft achterin links een lager plafond dat voorzien is van met schors beplakte kolommen en een plafond vol kunstgebladerte; een overblijfsel van souvenirwinkel Dromerijen die hier eerst zat. Achterin is de ruimte deels ingenomen door de VR-ruimte van Virtuele Droomvlucht, gescheiden van de eetruimte door een muur met deur. De bebording van het restaurant heeft houten lijsten en steeds een silhouet van een elfje. Het meubilair bestaat uit houten stoelen en tafels, uitgevoerd in pasteltinten. Daarnaast zijn er houten banken tegen de muren te vinden.

Oorspronkelijke elementen

Bloemlamp

In de ruimte zijn nog allerlei door Ton van de Ven ontworpen elementen aanwezig die dateren van voor de verbouwing van 2016. Zo zijn er nog druppelvormige spiegels met groene, krullerige lijst aan de wanden te vinden en hangen er wandlampen aan de muur in de vorm van roze (half doorgesneden) bloemen. In de ruimte staan ook nog twee opvallende, oorspronkelijke groen-met-roze organische bloemzuilen, als geheel gedecoreerd als een soort floraal sculptuur. Onderaan deze zuilen bevinden zich rondom de paal witte bollampen, als meeldraden onder een lampenkap in de vorm van roze bloemblaadjes. Daarboven spreiden enorme roze bloembladeren zich uit in een kelk, waarboven, op groene sprieten, kleinere bollampen te zien zijn onder een afsluitende, bescheiden kap van bloembladen. Deze lichtzuilen zijn ook te vinden in de evenementenzaal van Droomvlucht en een soortgelijke lamp staat in de lobby van het Efteling Hotel.

Terras

De deuren tot het terras

Het restaurant beschikt ook over een klein, afgeschermd buitenterras, dat uitzicht geeft op de zijkant van het attractiegebouw.

Het terras is te bereiken via twee grote gotische deuren. Aan de buitenkant zijn deze deuren gevat in een omlijsting van in stucwerk uitgevoerde, symmetrische en plantachtige decoraties. Als de deuren (en daarmee het terras) geopend zijn, vergissen veel bezoekers zich bij het verlaten van de attractie; men denkt dat daar de uitgang is. Het terras is echter afgesloten met een hek met een hangslot, waardoor het niet mogelijk is om daarvandaan direct het park in te lopen. Het terras wordt verder aan twee kanten omsloten door struiken.

Voorheen had men vanaf het terras vrijelijk zicht op de gedecoreerde betonwanden van het attractiegebouw, maar sinds 2011 zijn deze wanden grotendeels gethematiseerd. Vanaf het terras is nog slechts één stukje bunkermuur te zien.

Assortiment

Het assortiment van de Gulden Gaarde biedt onder meer soepen, smoothies, wraps, salades, fruithapjes, broodjes, tosti's, verantwoorde repen en yoghurts.

Geschiedenis

De Gulden Gaarde in 1992

Het uit 1992 stammende (zelf)bedieningsrestaurant van Droomvlucht was tot april 2016 gedecoreerd in de ietwat kitscherige stijl die toen de hele instaphal, en daarvoor zelfs ook de complete oude binnenwachtrij kenmerkte. De vloer was betegeld met plavuizen in bruintinten. De muren hadden een lambrisering van wat diagonaal geplaatste groene tegels leken te zijn (het waren bewerkte Trespa-panelen), die ook gebruikt was voor de onderkant van de balie. Boven de lambrisering was de muur verder afgewerkt in een gebroken wit, versierd met vierpuntige gouden sterren en hier en daar een lamp in de vorm van een roze bloemkelk. In de ruimte zelf stonden ook toen al de gedecoreerde zuilen met bloemlampen. Boven de counter en de ingang van de souvenirwinkel waren bloembakken in de muren bevestigd met daarin kunstbloemen en -planten.

De Gulden Gaarde heeft het van maart tot september 2002 geprobeerd als heus bedieningsrestaurant, maar blijkbaar beviel dit toch niet zo goed - al na enkele maanden werd deze restaurantvorm weer teruggedraaid. In het voorjaar van 2003 is de counter nog wat uitgebouwd.

Tussen de kassa- en afhaalcounter in de muur en de oude locatie van souvenirwinkel Dromerijen waren de zitjes te vinden: tafels en stoelen met rieten rugleuning en zitting.

Het assortiment van de Gulden Gaarde bestond voor 2016 onder andere uit panini, sandwiches en verschillende soorten gebak waaronder de Trollenbol, een grote krentenbol met amandelschaafsel en poedersuiker die alleen hier te koop was.

Verbouwing 2016

Grote verbouwing aan het restaurant van Droomvlucht in april 2016

In april 2016 onderging het restaurant een grondige verbouwing naar een ontwerp van Jeroen Verheij. De ruimte werd uitgebreid met wat vroeger de souvenirwinkel en de uitgang van de attractie waren, die beide verplaatst werden naar links. De muren zijn daarbij geschilderd en de vloer en het plafond vervangen. Bij de verbouwing plaatste men ook de spitsboogafscheiding, het nieuwe meubilair, nieuwe (extra) verlichting en bebording. De vernieuwde Gulden Gaarde opende op 1 mei 2016.

FoodforFun

Tegelijk met de verbouwing werd een nieuw assortiment geïntroduceerd. Naast de smoothies, tosti's en soepen waren er ook biologische, glutenvrije en fairtrade producten te koop. Om een breed publiek aan te spreken was er een vegetarische en een halal variant van het Brabantse worstenbroodje te koop. De producten die gekocht werden bij de Gaarde konden worden verpakt in een picknicktas, de Gulle Knapzak, om elders in het park op te peuzelen. Het nieuwe assortiment was een implementatie van het zogenaamde FoodforFun-concept van de Veghelse cateraar Maison van den Boer. Het logo van het concept was te zien op de menuborden.[1] Het is afgeleid van het FoodforCare-concept dat ontwikkeld is bij het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen. President-commissaris van de Efteling Henk Kivits is directeur van Maison van den Boer, en ziet het als zijn missie om gezonde voeding te promoten.[2]

Het was het eerste concept binnen de Efteling waarbij vers en verantwoord als uitgangspunt werd genomen. De Efteling hoopte hiermee iets gezonds te bieden aan de steeds groter wordende groep van gasten die meerdere dagen verblijft en niet "elke dag friet wil eten". Daarnaast waren de biologische en fairtrade producten ook geschikt voor mensen met allergieën.[3]

Het verantwoorde assortiment liep echter niet goed. Dagelijks verdwenen veel van de producten in de kliko, omdat ze niet verkocht werden. Al binnen een paar maanden werd het assortiment van het restaurant vereenvoudigd.

  1. Personeel Maison van den Boer
  2. Het Financieele Dagblad: ‘Ik heb weer een missie, en dat op mijn 62ste’ (12 juni 2016)
  3. Misset Horeca: Picknicken met smoothies in de Efteling