Schets van Virtuele Droomvlucht

Virtuele Droomvlucht is een manier voor bezoekers met een mobiliteitshandicap om de attractie Droomvlucht toch te kunnen beleven. In een aparte ruimte kunnen ze door middel van virtual reality, geureffecten en andere technieken de attractie, die in principe gesloten is voor personen in een rolstoel, toch meemaken.

De bijzondere faciliteit werd aangekondigd op 21 november 2017 en opende op 12 april 2018. Het idee lijkt in basis op de Invalidenshow van Villa Volta.

Achtergrond

Droomvlucht is een van de weinige attracties van de Efteling waar gasten met een beperking, voornamelijk die in een rolstoel, om veiligheidsredenen geen gebruik van kunnen maken. Een medewerker van de Efteling, Freek Teunen, kwam met het idee voor de Virtuele Droomvlucht als alternatieve manier om de attractie te bezoeken. Hij werkte het idee tot in detail uit en presenteerde het.[1]

Omschrijving

Bezoekers in de Virtuele Droomvlucht

In de Virtuele Droomvlucht wordt de beleving van de attractie zo goed mogelijk nagebootst met behulp van een combinatie van verschillende technieken. Door middel van virtual reality (VR) ziet de bezoeker alles wat je in een Droomvlucht-gondel ook zou zien. Maar met de hulp van windeffecten in zijn of haar gezicht wordt ook de snelheid van de gondel ervaren en door geureffecten, die ook in de attractie worden gebruikt, ruikt het hetzelfde als tijdens de normale rit. Via auditieve apparatuur is de gast verbonden met zijn of haar gezelschap en kan dus communiceren.

De ruimte bevindt zich vlak naast de uitgang van de attractie, in een hoek van het gebouw waar van 1993 - 2016 winkel Dromerijen gevestigd was. Tussen 2016-2017 was dit kortstondig een deel van het binnenterras van De Gulden Gaarde.

Directeur Fons Jurgens over Virtuele Droomvlucht:

Wij vinden het belangrijk dat iedereen van een dagje Efteling kan genieten, dus ook gasten met een beperking. Waar voorheen VR een individuele beleving was, zorgen we met andere technieken voor een groepsbeleving. Door digitale ontwikkelingen anno 2017 zijn er meer mogelijkheden en zetten we ook auditieve apparatuur in zodat gasten met elkaar in contact kunnen zijn. Dat past echt bij de Efteling.[1]
Verwijzingen
  1. 1,0 1,1 Persbericht Efteling, 21 november 2017