Henk Kivits in de Troonzaal

Dr.Ir. Hendrikus Pieter Marie (Henk) Kivits (Harderwijk, 17 juli 1953) is sinds 1 januari 2006 lid van de Raad van Commissarissen van de Efteling en sinds 2014 voorzitter van dit orgaan.

Loopbaan

Kivits studeerde scheikundige technologie aan de TU Eindhoven, alwaar hij ook promoveerde in de technische natuurkunde. In 1980 richtte hij telecombedrijf Intercai op. In 1994 stapte hij over naar KPN als directeur Multimedia, gevolgd door het directeurschap van de geflopte zender Sport 7. Tussen 1998 en 2007 was hij bestuursvoorzitter van Holland Casino, waarna hij bij Stage Entertainment aan de slag ging. Tot 2013 was hij daar CEO. Tegenwoordig is hij directeur van cateraar Maison van den Boer.

Commissariaat bij de Efteling

Per 1 januari 2006 werd Henk Kivits benoemd als lid van de Raad van Commissarissen.

In 2013 ondersteunde Kivits als gedelegeerd lid van de RvC tijdelijk de Raad van Bestuur na het vertrek van algemeen directeur Bart de Boer. Hij bracht advies uit over de gewenste structuur van de Raad van Bestuur en de toekomstige invulling van de positie van bestuursvoorzitter,[1] wat leidde tot de benoeming van Fons Jurgens in die functie.

Per 17 april 2014 nam hij de voorzittershamer van de RvC over van Berry Bemelmans, wiens termijn toen afliep. Sindsdien is Kivits dus president-commissaris.

Zijn visie is dat de Efteling zich vooral moet concentreren op het steeds beter maken van het eigen product, en zich niet teveel met concurrenten bezig moet houden:[2]

Ik wil iets creëren, iets mooier maken. Of iets net goedkoper kan dan bij de concurrent, wat je bij negen van de tien bedrijven ziet, boeit me niet. Ik maak liever het verschil op de inhoud. De Efteling is het grootste themapark van Nederland. Ik zou niet weten wie nummer twee is. Het gaat er mij om dat zoveel mogelijk mensen, die immers allerlei mogelijkheden hebben om hun vrije tijd te besteden, graag komen en blijven komen. Of een ander dat ook doet, daar hou ik me niet mee bezig.
Verwijzingen
  1. Persbericht Efteling: Topman Bart de Boer vertrekt bij de Efteling, 17 juni 2013
  2. Het Financieele Dagblad: ‘Ik heb weer een missie, en dat op mijn 62ste’ (12 juni 2016)