Bart de Boer | |
---|---|
Bart de Boer als ‘burgemeester van Raveleijn’ bij de opening van de attractie | |
Volledige naam | Bart de Boer |
Geboren | 26 februari 1951 |
Overleden | 28 augustus 2020 |
In dienst | 2008 |
Uit dienst | 2013 |
Beroep | Directievoorzitter Raad van Bestuur |
Bekend als | Eftelingdirecteur 2008-2013 |
Personen |
Drs. Bart de Boer (Zaandam, 26 februari 1951 - Eindhoven, 28 augustus 2020) was voorzitter van de Raad van Bestuur van de Efteling en directeur exploitatie tussen 1 juni 2008 en 1 september 2013. Hij nam de functie over van Ronald van der Zijl. Daarvoor was De Boer algemeen directeur van Eindhoven Airport.[1][2]
Inhoud
Persoonlijk
De Boer studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij begon zijn carrière als supermarktmanager bij een Albert Heijn, maar heeft daarna ook nog managementfuncties bekleed bij zulke uiteenlopende bedrijven als Vendorado, Esselte Abonnee TV en Pay-TV Nederland, totdat hij in 2000 benoemd werd tot algemeen directeur bij vliegveld Eindhoven. In die tijd heeft het vliegveld zich ontwikkeld tot de grootste regionale luchthaven van Nederland en een vervijfvoudiging van het aantal passagiers doorgemaakt. Naast zijn werk bij de Efteling was hij lid van de raad van toezicht van het Noord-Brabants Museum, zat hij in een adviescommissie van de IAAPA en was hij docent bij de NHTV.[3]
Hij was getrouwd en had drie kinderen. In zijn vrije tijd hield hij van fotografie en koken. Misschien is het niet verrassend, in het licht van zijn vorige functie, dat hij in het bezit was van een vliegbrevet. Op 28 augustus 2020 overleed Bart de Boer op 69-jarige leeftijd, hij was al een jaar ziek.[4][5]
Directievoorzitter De Efteling
De Boer had eerder al eens bij de Efteling gesolliciteerd, maar werd toen te jong en onervaren bevonden.[6] In 2008 probeerde hij het weer en werd hij wel aangenomen.
Nieuwe bezems
In tegenstelling tot veel andere topfunctionarissen in het bedrijf had De Boer nauwelijks affiniteit met de Efteling voordat hij begon.[7] Kort na zijn aantreden werd duidelijk dat hij op een aantal punten een flink andere koers zou varen dan zijn voorganger, de behoudende Ronald van der Zijl. Vrijwel direct werd Efteling Radio gelanceerd, terwijl hij juist de al lang door uitstel geplaagde bouw van de Sprookjesboom voorlopig stilzette. Ook moest Henk Groenen vertrekken als hoofd communicatie.
Grote investeringen
De pas op de plaats met de Sprookjesboom bleek maar tijdelijk. Sprak Van der Zijl nog over "elke zeven jaar een grote attractie",[8] eind 2008 werd bekend dat de Efteling groots gaat investeren in vernieuwing van de Likkebaerd en bouw van Raveleijn en congrescentrum De Burcht.[9]
Halverwege 2009 wordt bekend dat houten achtbaan Pegasus vervangen zal worden door de geheel nieuwe dubbele baan Joris en de Draak.[10] Door de invloed van de economische crisis moeten de Sprookjesboerderij en De Burcht wel geschrapt worden.[11]
In het voorjaar van 2010 komt het nieuws naar buiten dat de Efteling een jubileumattractie zal gaan bouwen, Hartenhof, voor een recordbedrag van 42,5 miljoen euro.[12] De Boer is dus niet bang om te investeren. Hij laat wel weten dat hij met een inhaalslag bezig is en dat deze lijn na Hartenhof niet zonder meer doorgezet zou worden.[13] Hartenhof werd niettemin toch uitgesteld. Onder leiding van De Boer werd als jubileumattractie in 2012 wel de grootse fonteinenshow Aquanura geopend, waarmee de Efteling zich ook duidelijk qua niveau kon onderscheiden met de nabije concurrentie.
Raveleijn opende in 2011; het project biedt niet alleen plaats aan een parkshow en restaurant, maar is ook een heel mooi kantoor voor de Efteling-medewerkers en niet in de laatste plaats Bart de Boer zelf. Zijn beeltenis is in het gebouw vereeuwigd in de Troonzaal in het gebouw.
In het Sprookjesbos wordt de Sprookjesboom in 2010 alsnog gerealiseerd, en wordt in 2012 De Nieuwe Kleren van de Keizer als nieuw sprookje toegevoegd. In de hoofdpersoon is de beeltenis van De Boer te herkennen.
Jaarrond opening
Tijdens zijn tijd als directeur opende in december 2009 ook eindelijk het bungalowpark Bosrijk, een project waar de Efteling al decennia in verschillende vormen aan werkte en waarvan de bouw gestart was onder zijn voorganger Van der Zijl. Dit, en de grote investeringen in het park, stonden uiteindelijk ten dienste aan het doel dat de Efteling jaarrond geopend zou kunnen zijn. Deze mijlpaal weet De Boer per 1 april 2010 te realiseren. Sindsdien kent de Efteling geen periode meer van sluiting in de wintermaanden.
Relatie met fans
Anders dan zijn voorgangers had Bart de Boer oog voor de fangemeenschap en maakte hij bij belangrijke evenementen naast de reguliere pers ook tijd vrij voor de vertegenwoordigers hiervan. Hij heeft meerdere interviews afgegeven, bijvoorbeeld over Raveleijn en Hartenhof. In maart 2011 begon Bart de Boer intensief gebruik te maken van het sociale netwerk 'Twitter', waarmee hij onder andere openlijk regeerde op kritiek op de Efteling. De directe aanleiding leek de grote kritiek te zijn op de vernieuwde Casa Caracol, maar hij bleef actief reageren op vragen die liefhebbers hem stelden. Ook werden via zijn account soms prijsvragen voor fans gehouden.
Vertrek
Op 17 juni 2013 verstuurde de Efteling een persbericht waarin zijn vertrek per 1 september van dat jaar aangekondigd werd. Volgens de Raad van Commissarissen was het na vijf jaar expansie onder De Boer tijd voor consolidatie en voor "een andere manier van leidinggeven". Hij werd opgevolgd door Fons Jurgens.
- ↑ Persbericht Efteling: Vanaf 1 juni nieuwe directievoorzitter Efteling. 4 maart 2008.
- ↑ Persbericht Efteling: Topman Bart de Boer vertrekt bij de Efteling. 17 juni 2013.
- ↑ LinkedIn-profiel Bart de Boer
- ↑ Looopings: Voormalig Efteling-directeur Bart de Boer (69) overleden (29 augustus 2020)
- ↑ Rouwadvertentie familie De Boer, Eindhovens Dagblad, 1 september 2020
- ↑ De Volkskrant: Bart de Boer (1951-2020): een te grote droomvlucht voor de Efteling, necrologie, 21 september 2020
- ↑ De Volkskrant, 5 maart 2008
- ↑ Eftelist: Bosrijk eerst, en meer!. 29 april 2008.
- ↑ Eftelist: Efteling investeert 40 miljoen in Likkebaerd, Raveleijn en Burcht. 11 december 2008.
- ↑ Eftelist: 'Joris en de Draak' vervangt Pegasus en meer nieuws!. 18 juli 2009.
- ↑ Eftelist: Sprookjesboerderij en Burcht van de baan. 19 juli 2009.
- ↑ Brabants Dagblad: De Efteling breekt record met Hartenhof. 21 mei 2010.
- ↑ Eftelist: Hartenhof, een eerste indruk!. 22 mei 2010.