Boodschap 73x73.png

Dit lemma gaat over de attractie Hartenhof die op de planning stond voor 2012. Voor de attractie die uiteindelijk geopend is in 2017, zie Symbolica. Voor het paleis uit het legendarium rond Pardoes de Tovernar, zie Hartenhof (Pardoes-legendarium) en voor het pleintje in het park, zie Hartenhof (plein).

Hartenhof
Sfeerschets van Hartenhof als onderdeel van het Rijk der Fantasie
Concept art van de attractie
Locatie Rijk der Fantasie
Type Darkride
Ontwerp Sander de Bruijn
Bouwer Vekoma
Geopend nee
Thema Pardoes de Tovernar
Kosten Geraamd op € 42,5 tot € 50 miljoen
Attracties

Hartenhof was de (werk)naam van een toekomstige attractie in de Efteling, die oorspronkelijk gepland stond voor 2012, en uiteindelijk onder de naam Symbolica in een andere vorm geopend werd in 2017.

Hartenhof werd in 2010 gepresenteerd als een nieuw te bouwen darkride in het hart van het park, aan de rand van de Brink. Het concept was intern al in ontwikkeling sinds 2005[1]. De attractie zou in het teken staan van Efteling-mascotte Pardoes de Tovernar. Bezoekers zouden langs scènes worden gevoerd met behulp van beweegbare, kantelbare tribunes die over een parcours door de attractie moeten rijden.

Het nabijgelegen horecapunt Polles Keuken werd in februari 2012 geopend, maar de attractie werd uitgesteld. Daar voor in de plaats werd op de zestigste verjaardag van de Efteling Aquanura geopend. Lange tijd was niet bekend wanneer en in welke hoedanigheid Hartenhof zou komen, de komst van de attractie werd meermaals uitgesteld.[2] Volgens de Efteling zou de attractie op de planning staan voor ergens tussen 2016 en 2020.[3] Uiteindelijk werd op 11 januari 2016 bekend gemaakt dat de darkride rondom Pardoes in de zomer van 2017 zou openen als Symbolica: Paleis der Fantasie.

Achtergrond

Hartenhof in de tv-serie

Voor meer informatie, zie Hartenhof (Pardoes-legendarium)

Hartenhof maakt deel uit van de uitgebreide saga van Henny Knoet, de geestelijk vader van Pardoes de Tovernar en de planeet Symbolica. De fictieve wereld wordt voor het eerst genoemd in het stripboek Pardoes en de Verdwenen Formule uit 2002. Hartenhof komt ook uitgebreid voor in de serie De Magische Wereld van Pardoes en het bijbehorende boek.

Attractie

Ontwikkeling

Bouwschutting Polles Keuken

Henny Knoet had halverwege de jaren negentig al een voorstel gedaan voor een attractie omtrent Pardoes in het centrale deel van het park, ook wel bekend als het Huis van Pardoes. Het zou gaan om een kasteelachtig pand aan de rand van de Brink. Bezoekers konden hier zien hoe Pardoes leeft, woont en slaapt. Het plan is destijds meegenomen in de ontwerptekeningen voor de Pardoes Promenade van Chris van Grinsven, die zich als landschapsarchitect bezighield met de infrastructuur van de Promenade en de Brink. Knoets schetsen voor het kasteel zijn hierin verwerkt: de spitsen van de torens waren op de tekeningen te zien tussen de bomen. Van een uitwerking van deze attractie is het echter nooit gekomen.[4]

In het voorjaar van 2010 presenteerde de Efteling voor het eerst een concreet plan omtrent de nieuw te bouwen attractie Hartenhof, omschreven als een darkride in de lijn van Droomvlucht en Fata Morgana.[5] Het was de bedoeling om Hartenhof te openen op 31 mei 2012, de dag waarop de Efteling haar zestigste jubileum vierde. De kosten voor Hartenhof werden geraamd op 42,5 miljoen euro. Hartenhof zou daarmee de duurste attractie van de Efteling worden.

Al enkele maanden later, in september 2010, schoof de Efteling de opening door naar 2013.[6] Als jubileumattractie voor 2012 koos men voor watershow Aquanura. In de zomer van 2011 werd Hartenhof opnieuw uitgesteld naar 'op zijn vroegst in 2015'. In 2014 werd een nieuwe achtbaan aangekondigd, maar ook bevestigd dat Hartenhof niettemin nog steeds op de planning staat, maar nu 'ergens voor 2020'.[7]

De werkelijke reden voor de vertraging is nooit officieel naar buiten gebracht, maar financieel directeur Daan van Baarsen liet zich in een lezing op Hogeschool Avans in Breda op 31 augustus 2011 ontvallen dat de problemen met het transportsysteem van Vekoma een belangrijke factor waren.[8] Ook was het benodigde budget intussen zelfs opgelopen tot 50 miljoen euro.[1]

Rijk der Fantasie

Hartenhof moest de hoofdattractie worden van het Rijk der Fantasie, een nieuw themagebied in het park. Op 1 februari 2012 opende hier al het pannenkoekenrestaurant Polles Keuken, vernoemd naar koksmaatje Polle in het verhaal van Pardoes.

Ontwerp

Zij-aanzicht

De attractie is ontworpen door het toenmalige team van Efteling-ontwerpers onder leiding van Sander de Bruijn. Onder anderen Karel Willemen en Pim-Martijn Sanders ontwierpen scènes. Zij baseren zich op de oorspronkelijke ideeën en tekeningen van Henny Knoet. De Bruijn nam in 2007 bij het afscheid van Knoet de 'Pardoes-portefeuille' over.

Exterieur

Het was de bedoeling dat Hartenhof zou verrijzen aan de westelijke oever van de Siervijver. Volgens de oorspronkelijke plannen zou het gebouw van de attractie zou zo'n 7.000 vierkante meter in beslag nemen. De kosten voor de ruwbouw daarvan lagen rond de 9,5 miljoen euro.

Het paleis zou van flinke invloed zijn op het centrale parkdeel en de Brink, met twee opvallende torens van 25 en 22 meter hoog en een koepelgewelf van ruim 18 meter hoog. Het bouwwerk wordt opgetrokken uit gestucte muren, daken bedekt met leisteentjes, roosvensters en glas-in-lood. In de gotische ramen zijn hartjes verwerkt en op de dakpunten bevinden zich kroontjes.

Maquette van het Rijk der Fantasie

Er bevindt zich een meanderende buitenwachtrij tussen het attractiegebouw en de Dioramahal in. Aan de achterzijde van het gebouw leiden trappen naar een serre, die bezoekers uit laat kijken over de Siervijver en de Gondoletta. Op de hoek van de achtergevel vinden we een sterrenkijker.

In de lobby van Raveleijn was lange tijd een maquette te vinden van Hartenhof en omgeving, inclusief Polles Keuken, gemaakt door P&P Projects.

Interieur

Concept voor een interieurscène
Mogelijk ritverloop voor Hartenhof

In het gebouw leidt een gethematiseerde wachtrij door verschillende ruimtes die elk een bepaalde functie zullen hebben binnen het paleis, met werknamen als 'Zonnenzaal', 'Cosmosgalerij', 'Zaal der Fantasieën' en 'Feestzaal'. Na de 'Feestzaal' worden de bezoekers in twee groepen gesplitst en gaat elke groep naar een aparte showruimte; hierna komen bezoekers via een laatste gang aan op een instapperron. Deze ruimte was in het oorspronkelijke ontwerp voorzien van een grote kroonluchter. Na het instappen volgt een rit langs verschillende scènes in het paleis, met als hoogtepunt het grote 'Observatorium' gevuld met torenhoge boekenkasten en aan het plafond een duizend kilo wegend planetarium met de acht Symbolicaanse planeten. Tenslotte komen de bezoekers weer aan in een apart uitstapstation waarin ook een grote kroonluchter hangt. [4]

Ritsysteem van Vekoma, ontwikkeld voor Hartenhof

Attractietype

Uit de in 2010 gepresenteerde plannen bleek dat de Efteling destijds koos voor een ritverloop waarbij bezoekers zich met gemiddeld 3,5 kilometer per uur door de scènes zouden bewegen. In het geval van nood konden de gebruikte voertuigen zich met 7 kilometer per uur naar de evacuatieplekken verplaatsen.[4]

Het was de bedoeling dat fabrikant Vekoma een speciaal voor Hartenhof ontwikkeld transportsysteem zou leveren op basis van beweegbare, kantelbare robotarmen, de zogenaamde Pivotable Passenger Carrier. Op 29 maart 2012 vroeg Vekoma hier een octrooi voor aan. Het transportsysteem, dat wat lijkt op een grote maar trage variant van het in de Harry Potter and the Forbidden Journey-attracties van Universal toegepaste RoboCoaster-systeem, werd uiteindelijk niet gekocht en de relatie met Vekoma rond het speciale systeem voor Hartenhof verbroken.

Omvorming tot Symbolica

Nadat het park zich eerst op andere projecten concentreerde, zoals de duikachtbaan Baron 1898, werden de plannen in 2015 weer uit de kast gehaald. In januari 2016 werd aangekondigd dat de darkride er nu toch echt zou komen, onder de nieuwe naam Symbolica, met een nieuw transportsysteem. Hierop moest het hele ontwerp aangepast worden zodat het zou passen bij de schaal en mogelijkheden van de nieuwe voertuigen. In het eindresultaat zijn niettemin veel elementen uit de impressies van Hartenhof terug te herkennen.

Als 'eerbetoon' aan deze concept-attractie werd bij de opening van Symbolica in 2017, het pleintje voor de attractie Hartenhof genoemd. Op de muurschildering aan de westzijde van De Gebrande Boon, die naar de toiletten verwijst, werd tot 2023 een silhouet gebruikt van het exterieur van Hartenhof.

  1. 1,0 1,1 TEA Summit 2018, talk nummer 14: Symbolica The Palace of Fantasy
  2. Looopings: Efteling stelt bouw nieuwe attracties uit, 22 juli 2013
  3. Looopings: Efteling belooft: topattractie Hartenhof gaat door, 18 april 2014
  4. 4,0 4,1 4,2 Eftelist: Dossier Hartenhof
  5. Brabants Dagblad, 21 mei 2010
  6. Persbericht Efteling: Efteling bouwt aan Rijk der Fantasie, 30 september 2010
  7. Brabants Dagblad: Nieuwe man, zelfde missie: naar magische vijf miljoen, 18 april 2014
  8. Eftelist: CFO Efteling: uitstel Hartenhof door ritsysteem, 1 september 2011