Vestibule
Symbolica-vestibule-pardulfus.jpg
Omschrijving Welkomsthal van het paleis
Personages O.J. Punctuel en Pardoes
Vorige Paleistuin
Volgende Catacomben
Symbolica

De Vestibule is de voorshow van Symbolica, waar O.J. Punctuel ons welkom heet en Pardoes de audiëntie verstoort.

Een vestibule is in het algemeen een entreeruimte van een gebouw. Bij het Paleis der Fantasie is deze gelegen op de eerste verdieping. De bezoekers betreden hem via twee dubbele deuren omgeven door namaak wisteria aan het voorgelegen bordes.

Omschrijving

Punctuel staat klaar met zijn hofetiquette.

De ruimte is ingericht als de welkomsthal van een paleis met een gedecoreerd plafond waar vaandels en een grote kroonluchter aan hangen, stevige zuilen en een groot portret van 'z.k.h. Koning Pardulfus Carando Domerano' aan de muur. De vloer is bedekt met wit/zwarte faux-marmer tegels met in het midden een patroon van een windroos. Er staat een katheder met daarop de instructie "Stilte a.u.b." en hetzelfde in nog drie talen. In de ruimte klinkt een klavecimbel-versie van het Symbolica-thema.

Voorin bevindt zich een grote statietrap; op de trap staat lakei O.J. Punctuel, een animatronic met simpele bewegingen die van een lange rol de hofregels van het paleis voorleest. Tijdens het laden van de voorshow leest Punctuel de verschillende regels voor in een willekeurige volgorde.

Pardoes zwaait met zijn twinkeltoorts bovenaan de trap

Via de linker deur vanaf het bordes betreden de single riders de hal; zij nemen plaats in een apart vak links in de ruimte voor de trap. De reguliere bezoekers nemen de rechter deur en komen in een met een meandering ingedeeld, veel groter vak recht voor de trap terecht. Zodra de deuren sluiten begint de werkelijke voorshow, waarbij een trompetje klinkt en Punctuel ons welkom heet. Voordat hij zijn verhaal kan afmaken verschijnt Pardoes van achter een gordijn bovenaan de trap.

Pardoes vindt al het protocollaire gedoe maar saai, en nodigt iedereen uit om samen met hem een alternatieve paleistour te maken in zogeheten Fantasievaarders. Hij zwaait met zijn Twinkeltoorts en middels een spreuk verschijnen er tovertwinkels (twinkelende laserlichtpuntjes) die de trap verticaal in tweeën doen splijten. De twee helften schuiven onder luid geschuur uiteen, en Punctuel doet geshockeerd zijn beklag. Vanuit de opening tussen de trapdelen schijnt een fel licht door een flinke hoeveelheid rook die route achter de opening nog even aan het oog onttrekt. Eerst mogen de bezoekers van de reguliere wachtrij via deze nieuwe doorgang doorlopen; zij slaan linksaf een 'backstage'-trappenhuis in: de catacomben. Daarna openen de hekken voor de single riders, die via de trapopening rechtsaf hetzelfde trappenhuis (letterlijk) betreden.

De trap opent zich
Rookmachine achter de trap
Montage van de kroonluchter
Ontwerp voor de Vestibule

Gesproken teksten

De hoofdpersoon O.J. Punctuel, een animatronic met de stem van Jeroen Verheij, staat al te spreken op het moment dat de eerste bezoekers de ruimte binnenkomen. Hij heeft een zeer afwisselend repertoire wat de herhaalwaarde vergroot. Per programma is een keuze gemaakt uit een aantal vaste welkomstteksten, enkele van de hofregels die zijn opgenomen op de lange perkamenten rol die hij vast heeft, gevolgd door hoorngeschal en een vaste dialoog tussen Punctuel en Pardoes (ingesproken door Joey van der Velden), die altijd hetzelfde verloopt.

Introducties van O.J. Punctuel

Welkom. Willkommen. Bienvenue. Salam aleikum. Dobro pozhalovat. Of voor onze Chinese gasten: ni hao!
Attentie, let u op. U gaat zo dadelijk op exclusieve audiëntie. Een officieel bezoek aan onze koninklijke hoogheid, Koning Pardulfus, King Pardulfus, König Pardulfus, le Roi Pardulfus.
Hartelijk welkom. A warm welcome. Bienvenue. Ein hertzliches Wilkommen. U heeft allen een persoonlijke uitnodiging ontvangen voor een audiëntie bij zijne majesteit Pardulfus.
Ik zie dat er nog steeds een aantal gewaardeerde gasten de ontvangsthal binnenkomt. Maakt u een beetje voort alstublieft, de koning wacht op u. Please hurry up, the king is waiting for you. Le roi vous attend. Der König erwartet Sie.
Oh... plebs!
My name is O.J. Punctuel. Protocol secretary of this palace. Mein Name ist O.J. Punctuel, Secretaris-prolocolaris in diesen Palast. Secretaire-protocollaire de ce palais. Uh-hum. Mijn naam is O.J. Punctuel, secretaris-protocollair van dit paleis. Ik hou de gedragregels die hier gelden aan het hof uitzonderlijk goed in de gaten. Ik hou zogezegd een oogje in het zeil.
Wat fijn dat u allen van heinde en verre, vanuit alle windstreken hiernaartoe gekomen bent. Wie schön das Sie alle aus nah und fern, und alle Ecken des Globus Ihr Weg hier hergefünden hat. Que c'est merveilleux vous êtes tous venues ici de près et de loin, des quatres coins du monde. How wonderful that all of you have come here from near and far, from all points of the compass.
Welkom! Komt u verder. Wilkommen! Treten Sie bitte ein. Welcome! Come through. Bienvenue! Entrez, entrez.
Ter aanvulling, ik heb, na de koning, ook altijd gelijk. Met deze uitzondering bevestigt u nu eenmaal de regel. Een misstap wordt door mij direct gesignaleerd. Wanneer ik toch iemand van u betrap op het achterlaten van smoezelige, vette vingers op het zojuist gepoetste tafelzilver, dan volgen er reprimandes.

Hofregels

Punctuel kan een kleine twintig verschillende hofregels voordragen. Hij draagt hieruit een willekeurige selectie voor, tussen bovenstaande teksten door. Voor de teksten van de verschillende regels, zie: Hofetiquette.

Voorshow

Het programma dat start als iedereen binnen is, verloopt als volgt. Allereerst een keuze uit drie inleidingen gevolgd door een vaste dialoog.

Prelude

Een ietwat valse hoorn schalt en O.J. Punctuel begint zijn welkomsttoespraak met één van de volgende drie inleidingen.

Geachte… W-W-W-Weledele… gasten. Dear guests. Welkom in Symbolica. Het is van het allergrootste belang… dat u…
Welkom, willkommen, bienvenue. Welkom in Symbolica. U gaat zo dadelijk op audiëntie bij onze koning die zich hierboven bevindt.
Klaar! Welkom in Symbolica. Heeft u de regels geheurd en goed begrepen? Mooi. Belangrijk: u zult zodadelijk namelijk oog in oog...

Voorshow

Punctuel en Pardoes

Vanaf het moment dat Pardoes verschijnt, verloopt de show in een vaste volgorde:

Pardoes: [lacht]
Punctuel: Wat is dit?
Pardoes: Alle toverwinkels. Hallo allemaal!
Punctuel: Pardoes, onze koninklijke tovernar?
Pardoes: Pfff, wat een saaie boel zeg.
Punctuel: Wat-wat-wat doe jij hier?
Pardoes: Ik? Ik heb een veel leuker idee! Geen audiëntie, geen regels, maar: ga met mij mee!
Punctuel: Nee nee nee!
Pardoes: Een reis door vertrekken vol magie. Het heet hier niet voor niets het Paleis der Fantasie.
Punctuel: On tour, through the Palace of Fantasy? No no no! Obey the rules. Denk aan de regels.
Pardoes: Transito culto fabulu, trage treden open u!
Punctuel: Ooh, voorzichtig! Het is ongeheurd, wat er gebeurt met de trap. Wat ge... Wh-wh-what's happening? What's happening with the stairs? No! No no no no no! Stop!
Pardoes: Kom, snel! Geen tijd te verliezen. Entrez entrez!
Punctuel: Voorzichtig! Voorzichtig! Luister níét naar Pardoes!
Pardoes: Snel, naar beneden vrienden. Naar beneden want aldaar, staan voor jullie Fantasievaarders klaar.
Punctuel: Not downstairs, not the Fantasy Floats!
Pardoes: Hupsakee, entrez entrez!
Punctuel: Don't listen to him, listen to me!
Pardoes: Kom!
Punctuel: Blijf op het rechte pad! Ja ja, geef me nog maar een trap na.
Pardoes: Hahaha hahaha, entrez, entrez!
Punctuel: Het protocol verplicht, volgens statuut 478, lid 7B, dat het gewenst is, dat u dit nu NIET doet.
Pardoes: Gebruik je fantasie!
Punctuel: Stop, niet doen, denk aan de audiëntie! Waar is iedereen, luistert er nog iemand?

Hier eindigt de 'dialoog' tussen Pardoes en Punctuel. Die laatste uit zijn verbazing via een selectie uit de volgende wijzen:

U doet maar wat u wat u doen moet dames en heren, luistert u vooral niet naar mij, ik sta hier zomaar voor niets. Dit is niet leuk, dit, ik herhaal, is níet leuk. Loop maar door alstublieft, ha.
Ja hoor, natuurlijk, dan luistert u toch gewoon niet naar mij, dan loopt u toch gewoon door, natuurlijk! Maakt u alstublieft wel een beetje voort, ook al weet u heel goed dat dit niet hoort.
Laat één ding heel duidelijk zijn, ik distantieer mij ten zeerste van uw ongeheurzaamheid, ik wil er niets mee te maken hebben, zo waarlijk heet ik O.J. Punctuel.
Ik distantieer mij hier volledig van. I don't want to have anything to do with this. Ik sta hier te trillen op mijn benen.
Ongelofelijk, ik heb nooit geweten dat deze trap een geheime doorgang was. Het is volledig op eigen risico dat u in de catacomben van het paleis afdaalt. Ik wil er niets mee te maken hebben.
Where are you going? Come back! Ik sta perplex van zoveel ongeheurzaamheid. Be aware, don't look at me, it's your own responsibility. Oh, plebs! Waar gaat u eigenlijk naar toe, waar gaat u naar toe? Het is niet toegaan, waarom doet u dit? O jee, o jee, o jee, o jee, o jee, O.J. Punctuel hou jezelf in bedwang, rustig blijven.

Terwijl de vestibule leegloopt zegt Punctuel hierna nog:

Ik heb het idee dat ik tegen een lege zaal sta te spreken. Hallo? Hallo?

Dit zullen de meeste bezoekers als het goed is niet meer horen, omdat tegen deze tijd de Vestibule al leeg moet zijn.