Een Nikkelen Nelis is een antropomorfe muziekmachine in de Koningszaal van Symbolica. Er zijn twee van dergelijke eenmansorkestjes, vormgegeven als goudkleurige figuren opgebouwd uit muziekinstrumenten.

De Nikkelen Nelissen functioneren als huisorkest van koning Pardulfus. Ze zijn verschillend van vorm: Korte Nelis is klein en slaat op een grote trom; Lange Nelis slaat de bekkens. De figuren bestaan verder uit bazuinen, trompetten, pianotoetsen, belletjes en roltoeters. Op hun helm dragen ze struisvogelveren.

Anton Pieck maakte een prent met de titel "Koperen Ko" waarop de bekende Nederlandse eenmansact te zien is (uitsnede).

De Nikkelen Nelissen zijn een ontwerp van Robert-Jaap Jansen en Jeroen Verheij. Jansen kwam op het idee via eenmansorkestjes en figuren als straatmuzikant Koperen Ko (1909 – 1982). Zanger Wim Sonneveld baseerde zijn lied Nikkelen Nelis op Ko, waar de figuren uit Symbolica dus weer naar zijn vernoemd. Jeroen Verheij werkte de concepten van Jansen verder uit.

In een Efteling-nieuwsbrief uit april 2017 becommentarieert Robert-Jaap Jansen:[1]

Ze zijn eigenlijk de orkestleden van het Paleis der Fantasie. Terwijl jij in jouw Fantasievaarder door de Koningszaal aan het walsen bent, maken de Nikkelen Nelissen continu muziek. Niet altijd in de maat, meestal doen ze gewoon hun eigen ding. Soms verliezen ze zelfs letterlijk en figuurlijk hun kop! En als je goed luistert, hoor je vanuit een van de mechanische buiken een grammofoonplaat met de stem van een echte operazanger.

Korte Nelis speelt ook een rol in het Gouden Boekje Symbolica.