Bedriegertje in de fontein van de Bremer Stadsmuzikanten

Bedriegertjes zijn een vorm van waterattractie waarbij bezoekers verrast worden omdat ze in aanraking komen met plots spuitend water. In de Efteling vind je op diverse plaatsen bedriegertjes.

Achtergrond

De Bedriegertjes op Rosendael

De oorspronkelijke Bedriegertjes vind je in het landschapspark van Kasteel Rosendael te Rozendaal, Gelderland. Daar is rond 1732 onder architectuur van Daniel Marot een fontein aangelegd met een vloer waaruit op onvoorspelbare momenten water spuit. Bezoekers die over de vloer lopen worden verrast (bedrogen) door het plots natspatten door deze fonteintjes. Tot ver in de twintigste eeuw was dit een populaire bestemming voor schoolreisjes.

In de Efteling

In de Efteling vind je op diverse plekken dergelijke verrassingsfonteintjes.

Pardoes Promenade

Bedriegertjes in de 'watertafel' van de Pardoes Promenade

In het midden van het laatste deel van de Pardoes Promenade is een laag plateau aangebracht met een natuurstenen deklaag. Hierin zijn bedriegertjes verwerkt: kleine fonteintjes spuiten af en toe op. Ze worden aangelicht door ledlampjes bij de spuitmondjes, zijn geprogrammeerd op de omgevingsmuziek en hebben ook eigen geluidseffecten. Op zomerse dagen is dit een populaire speelplek voor kinderen.

Het plateau wordt intern 'watertafel' genoemd en werd in 2012 aangelegd gelijk met de komst van Polles Keuken, op de plek waar voorheen reguliere fonteintjes waren zoals ook nu nog elders op de Promenade spuiten. Op de zijkant van het plateau zit een klein bordje met opschrift Mede mogelijk gemaakt door: Van Haaren Wegenbouw B.V..

Kinder Avonturendoolhof

Kinderen trotseren de heen-en-weer-spuitende waterstralen van de touwbrug in de Avonturendoolhof

Onderdeel van de Kinder Avonturendoolhof zijn twee touwbruggen waar overheen fonteintjes boogvormig spuiten met een lastig te voorspellen interval. Het is zaak om de bruggen te passeren zonder nat te worden. Een goede strategie is te lopen vlak nadat ze gespoten hebben.

Zomerse bedriegertjes

Sinds midden jaren nul zijn op diverse plaatsen in het park waterspuitertjes opgehangen die af en toe wat water sproeien en alleen actief zijn op warme dagen. Deze bevinden zich niet per se in de grond maar kunnen ook hoger aangebracht zijn. Argeloze bezoekers worden hierdoor verrast als ze plots nattigheid voelen. Vanwege het warme weer is de bijbehorende verkoeling echter meestal juist welkom. Aan meer oplettende bezoekers verraden de bedriegertjes in de loop van de dag hun positie door de grote natte plek die ontstaan is op de bestrating.

De Apenfontein in Ruigrijk, waar verschillende apenbeelden onverwachts water spuiten.

Deze bedriegertjes zijn tijdens het hoogseizoen op in ieder geval de volgende plaatsen actief:

Sprookjes-Waterpret (voormalig)

De mini-attractie Sprookjes-Waterpret was opgebouwd rond drie sprookjesfiguren, levensgroot uitgebeeld als gesnoeide buxusstruiken tussen begroeide bogen. Rond deze figuren waren bedriegertjes aangebracht, watersproeiers die op onvoorspelbare momenten geactiveerd werden.

De attractie werd geopend op Dag van het Sprookje 2007 en weer verwijderd in 2009 om plaats te maken voor De Vrolijke Noot.

Attracties waar je nat kan worden

Alhoewel dit strikt genomen niet echt bedriegertjes zijn, zijn er ook enkele attracties waarin je nat gespetterd kunt worden: