De Vrolijke Noot
Exterieur De Vrolijke Noot
De Vrolijke Noot op het Dwarrelplein
Locatie Dwarrelplein
Type zelfbediening
Assortiment wisselend per dagdeel
Delicatesse kindersmulmenu
Geopend 2009 / 2016 / 2018 (La Place)
Kassa's 2
Terras ja
Opvolger van De Vrolijke Noot
Horeca

De Vrolijke Noot is een zelfbedieningsrestaurant op het Dwarrelplein. Deze plek biedt al sinds 2009 ruimte aan verschillende iteraties van tijdelijke horeca onder dezelfde naam. Sinds 2018 is het een vestiging van keten La Place. Het assortiment wordt huisgemaakt en verschilt per dagdeel.

Omschrijving

Tussen De Kluis en Ingang Park staat De Vrolijke Noot, een breed gebouw met een voorgevel bestaand uit openslaande deuren met grote ramen. Het heeft een wat overstekend dak met midden boven de ingang een driehoekig fronton. De fronton heeft ornamenten met onder andere een harp, het boomblad-logo van La Place en de naam De Vrolijke Noot in gouden letters en wordt, kenmerkend voor het entreegebied, bekroond met een gouden piron. Het muziekthema is ook doorgevoerd in de balustrade op de dakranden, die bestaat uit muzieknoten en G-sleutels. Het houtwerk van het gebouw is uitgevoerd in het kleurenschema van het entreegebied.

Buffetgedeelte

Eenmaal binnen kan men een dienblad pakken en langs de verschillende buffetten lopen om zelf dranken en spijzen uit te kiezen. Dit begint bij smoothies en sappen, waarna er warme gerechten en broodjes volgen. Achter de balies met buffetten, deels in en deels buiten het zicht van de gast, bevindt zich een kleine keuken. Aan het einde van de route kan er worden afgerekend en kan men zowel binnen als buiten op het terras zitten op een van de tweehonderd plaatsen.

De ruimte binnen wordt gekenmerkt door een plafond vol zichtbare luchtkanalen en kabelgoten onder het eigenlijk panelendak. Ter decoratie en verlichting hangen er grote gloeilampen; het meubilair is eenvoudig met onder andere Eames-achtige stoelen. Er zijn zowel kleine tafels met plaats voor vier en lange tafels in het midden van de ruimte die geschikt zijn voor groepen. Hier en daar zijn er houten kasten aan de muren te vinden met oude verpakkingen van koffiebonen, specerijen en kruiden.

Het personeel draagt de uniformen van La Place, dus niet die van Efteling-horecapersoneel. De Vrolijke Noot is geopend vanaf een half uur voor openingstijd tot een uur na sluitingstijd van het Efteling Park.

Assortiment

Het assortiment bestaat 's morgens uit koffie en thee met zoetigheden, voor de lunch belegde broodjes, stukken pizza en salades, en 's avonds burgers met frites en gegrilde kip. Ook verkoopt men het landelijk bij La Place verkijgbare kindersmulmenu, dat Eftelings is gethematiseerd.

Geschiedenis

April 2009: twee nog ongedecoreerde frietkarren.

Tot 2009 stond op deze plek op het Dwarrelplein de miniattractie Sprookjes-Waterpret. In het voorjaar van dat jaar werd deze verwijderd om hier tijdelijke horeca te realiseren. De aanleiding hiervoor was om de extra vraag op te kunnen vangen vanwege het destijds gesloopte snackrestaurant De Likkebaerd dat inmiddels vervangen is door Station de Oost.

Friteskramen (2009-2016)

Frietkar in orgelstijl

In maart 2009 diende de Efteling een vergunningaanvraag in bij de gemeente Loon op Zand voor wat een tijdelijke voorziening leek te worden, en niet veel later werden er twee snackkarren, kleine noodunits met een frituur en balie, geplaatst in de hoek van het Dwarrelplein. In juni van dat jaar werd er een gethematiseerde gevel voor de units gezet. De gevels waren in Victoriaanse orgelstijl met wat plaatwerk, decoratieve krullen en spiegels. Deze aankleding was zowel ontworpen als gemaakt door de afdeling Decoratie & Vormgeving.

De eerste Vrolijke Noot had een assortiment dat bestond uit friet, verschillende snacks en frisdranken. Het terras strekte tot het midden van het Dwarrelplein, ter hoogte van de Kluis. Het horecapunt was alleen geopend aan het eind van de dag en dan ook alleen op de wat drukkere dagen. Wanneer het horecapunt niet geopend was viel op het gesloten luik te lezen:

Waarde Gast,
Strijkt hier neer aan het eind van de dag
voor een hapje, een drankje en een gulle lach.

Pop-up restaurant (2016-2018)

Na zeven jaar kwam er in de zomer van 2016 een vernieuwing. In juli en augustus van dat jaar werd vlak vóór de friteskarren een geheel extern uitgevoerd pop-up restaurant geplaatst door het bedrijf 3D Events & Catering Support, met een pizzaconcept van New York Pizza. Ook het personeel werd extern ingehuurd, via horeca-uitzendbureau Mise en Place, die dan ook geen Efteling-personeelskleding droegen maar non-descripte schorten en blouses.

Het provisorische etablissement had een uitgebreid assortiment aan gebak, broodjes, pizza's, friet en dranken. De uitvoering van het geheel was echter bepaald anders dan men van een restaurant in de Efteling verwacht, en deed meer denken aan een strandtent of festivallocatie. Het gehele gebouw had wanden uit verticale houten planken en als afdak voor de kassa stond er een wit tentzeil op stokken. Door enkele ramen was het mogelijk in de keuken te kijken. Aan het bestaande terrasmeubilair van De Vrolijke Noot werden houten kabelklossen als tafels en circusbankjes toegevoegd. Als thematisering waren hier en daar ook wat circuselementen te vinden, waaronder gedecoreerde randen van een piste, een houten schijf met messen en beschilderde posters.

Totaalgezicht op de situatie tijdens zomer 2016

Ná het hoogseizoen 2016 bleef het 'pop-up'restaurant gewoon staan en was de rest van het jaar ook in bedrijf.

Voor seizoen 2017 werd de uitspanning iets aangepast. De circus-thematisering verdween weer en het restaurant kreeg een wat serieuzer naambord. In november dat jaar werd het nog omgebouwd om ook een deels binnenzitgedeelte te krijgen.

Aan het begin van 2018 viel het doek voor deze versie van De Vrolijke Noot: het gebouw werd geheel gesloopt om plaats te maken voor La Place.

La Place (2018)

Sfeerimpressie Vrolijke Noot 2018
Exterieur De Vrolijke Noot op de openingsdag 26 juli 2018

In mei 2018 begon de bouw van een geheel nieuw gebouw waar horecaketen La Place zich kon vestigen. De samenwerking werd in juni aangekondigd, tezamen met een nieuw Efteling-gethematiseerd kindersmulmenu, dat landelijk te koop zal zijn bij La Place, en Efteling-speelhoeken die in bijna iedere vestiging in Nederland gerealiseerd werden.

De nieuwe Vrolijke Noot opende op 26 juli 2018 als de 99e vestiging van La Place. Het nieuwe gebouw oogt nog steeds tijdelijk. Voor het gebouw werd een cementvloer gemaakt, waar een staalconstructie op werd gezet en de muren met sandwichpanelen in elkaar werden gezet. Het hele gebouw werd binnen twee maanden opgetrokken. De buitenzijde is echter wel meer geïntegreerd in de omgeving dan bij voorgaande constructies. Zo is het uitgevoerd in het kleurenschema van het entreegebied en is de naam aangebracht in Anton Pieck-lettertype. Het exterieur is een ontwerp van Jeroen Verheij.

Het interieur is generiek La Place zoals je dat in elke vestiging vindt, en niet Efteling-specifiek. Olaf Vugts noemde het in zijn speech voor de opening een "uniek moment" in de geschiedenis van de Efteling.