De Vrolijke Noot
Exterieur De Vrolijke Noot
De Vrolijke Noot op het Dwarrelplein
Locatie Dwarrelplein
Type zelfbediening
Assortiment wisselend per dagdeel
Delicatesse kindersmulmenu
Geopend 2009 / 2016 / 2018 (La Place)
Gesloten 30 mei 2022
Kassa's 2
Terras ja
Opvolger van De Vrolijke Noot
Opgevolgd door Efteling Grand Hotel
Horeca

De Vrolijke Noot was tot 2022 een zelfbedieningsrestaurant op het Dwarrelplein, op de plek waar het Efteling Grand Hotel komt. Deze plek bood al vanaf 2009 ruimte aan verschillende iteraties van tijdelijke horeca onder dezelfde naam. Sinds 2018 was het een vestiging van keten La Place. Dat concept verhuisde na de sluiting naar Panorama self-service en is daar nu uitgebreid tot Kashba.

Omschrijving

Tussen De Kluis en Ingang Park stond De Vrolijke Noot, een breed gebouw met een voorgevel bestaand uit openslaande deuren met grote ramen. Het had een wat overstekend dak met midden boven de ingang een driehoekig fronton. De fronton had ornamenten met onder andere een harp, het boomblad-logo van La Place en de naam De Vrolijke Noot in gouden letters en wordt, kenmerkend voor het entreegebied, bekroond met een gouden piron. Het muziekthema was ook doorgevoerd in de balustrade op de dakranden, die bestond uit muzieknoten en G-sleutels. Het houtwerk van het gebouw was uitgevoerd in het kleurenschema van het entreegebied.

Buffetgedeelte

Eenmaal binnen kon men een dienblad pakken en langs de verschillende buffetten lopen om zelf dranken en spijzen uit te kiezen. Dit begon bij smoothies en sappen, waarna er warme gerechten en broodjes volgden. Achter de balies met buffetten, deels in en deels buiten het zicht van de gast, bevond zich een kleine keuken. Aan het einde van de route kon er worden afgerekend en kon men zowel binnen als buiten op het terras zitten op een van de tweehonderd plaatsen.

De ruimte binnen werd gekenmerkt door een plafond vol zichtbare luchtkanalen en kabelgoten onder het eigenlijke panelendak. Ter decoratie en verlichting hingen er grote gloeilampen; het meubilair was eenvoudig met onder andere Eames-achtige stoelen. Er waren zowel kleine tafels met plaats voor vier en lange tafels in het midden van de ruimte die geschikt waren voor groepen. Hier en daar waren er houten kasten aan de muren te vinden met oude verpakkingen van koffiebonen, specerijen en kruiden.

Het personeel droeg de uniformen van La Place, dus niet die van Efteling-horecapersoneel. De Vrolijke Noot was geopend vanaf een half uur voor openingstijd tot een uur na sluitingstijd van het Efteling Park.

Assortiment

Het assortiment werd huisgemaakt en verschilt per dagdeel. Het bestond 's morgens uit koffie en thee met zoetigheden, voor de lunch belegde broodjes, stukken pizza en salades, en 's avonds burgers met frites en gegrilde kip. Ook verkocht men het landelijk bij La Place verkijgbare kindersmulmenu, dat Eftelings is gethematiseerd.

Geschiedenis

April 2009: twee nog ongedecoreerde frietkarren.

Tot 2009 stond op deze plek op het Dwarrelplein de miniattractie Sprookjes-Waterpret. In het voorjaar van dat jaar werd deze verwijderd om hier tijdelijke horeca te realiseren. De aanleiding hiervoor was om de extra vraag op te kunnen vangen vanwege het destijds gesloopte snackrestaurant De Likkebaerd dat inmiddels vervangen is door Station de Oost.

Friteskramen (2009-2016)

Frietkar in orgelstijl

In maart 2009 diende de Efteling een vergunningaanvraag in bij de gemeente Loon op Zand voor wat een tijdelijke voorziening leek te worden, en niet veel later werden er twee snackkarren, kleine noodunits met een frituur en balie, geplaatst in de hoek van het Dwarrelplein. In juni van dat jaar werd er een gethematiseerde gevel voor de units gezet. De gevels waren in Victoriaanse orgelstijl met wat plaatwerk, decoratieve krullen en spiegels. Deze aankleding was zowel ontworpen als gemaakt door de afdeling Decoratie & Vormgeving.

De eerste Vrolijke Noot had een assortiment dat bestond uit friet, verschillende snacks en frisdranken. Het terras strekte tot het midden van het Dwarrelplein, ter hoogte van de Kluis. Het horecapunt was alleen geopend aan het eind van de dag en dan ook alleen op de wat drukkere dagen. Wanneer het horecapunt niet geopend was viel op het gesloten luik te lezen:

Waarde Gast,
Strijkt hier neer aan het eind van de dag
voor een hapje, een drankje en een gulle lach.

Pop-up restaurant (2016-2018)

Na zeven jaar kwam er in de zomer van 2016 een vernieuwing. In juli en augustus van dat jaar werd vlak vóór de friteskarren een geheel extern uitgevoerd pop-up restaurant geplaatst door het bedrijf 3D Events & Catering Support, met een pizzaconcept van New York Pizza. Ook het personeel werd extern ingehuurd, via horeca-uitzendbureau Mise en Place, die dan ook geen Efteling-personeelskleding droegen maar non-descripte schorten en blouses.

Het provisorische etablissement had een uitgebreid assortiment aan gebak, broodjes, pizza's, friet en dranken. De uitvoering van het geheel was echter bepaald anders dan men van een restaurant in de Efteling verwacht, en deed meer denken aan een strandtent of festivallocatie. Het gehele gebouw had wanden uit verticale houten planken en als afdak voor de kassa stond er een wit tentzeil op stokken. Door enkele ramen was het mogelijk in de keuken te kijken. Aan het bestaande terrasmeubilair van De Vrolijke Noot werden houten kabelklossen als tafels en circusbankjes toegevoegd. Als thematisering waren hier en daar ook wat circuselementen te vinden, waaronder gedecoreerde randen van een piste, een houten schijf met messen en beschilderde posters.

Totaalgezicht op de situatie tijdens zomer 2016

Ná het hoogseizoen 2016 bleef het 'pop-up'restaurant gewoon staan en was de rest van het jaar ook in bedrijf.

Voor seizoen 2017 werd de uitspanning iets aangepast. De circus-thematisering verdween weer en het restaurant kreeg een wat serieuzer naambord. In november dat jaar werd het nog omgebouwd om ook een deels binnenzitgedeelte te krijgen.

Aan het begin van 2018 viel het doek voor deze versie van De Vrolijke Noot: het gebouw werd geheel gesloopt om plaats te maken voor La Place.

La Place (2018-2022)

Sfeerimpressie Vrolijke Noot 2018
Exterieur De Vrolijke Noot op de openingsdag 26 juli 2018

In mei 2018 begon de bouw van een geheel nieuw gebouw waar horecaketen La Place zich kon vestigen. De samenwerking werd in juni aangekondigd, tezamen met een nieuw Efteling-gethematiseerd kindersmulmenu, dat landelijk te koop zal zijn bij La Place, en Efteling-speelhoeken die in bijna iedere vestiging in Nederland gerealiseerd werden.

De nieuwe Vrolijke Noot opende op 26 juli 2018 als de 99e vestiging van La Place. Het nieuwe gebouw oogt nog steeds tijdelijk. Voor het gebouw werd een cementvloer gemaakt, waar een staalconstructie op werd gezet en de muren met sandwichpanelen in elkaar werden gezet. Het hele gebouw werd binnen twee maanden opgetrokken. De buitenzijde is echter wel meer geïntegreerd in de omgeving dan bij voorgaande constructies. Zo is het uitgevoerd in het kleurenschema van het entreegebied en is de naam aangebracht in Anton Pieck-lettertype. Het exterieur is een ontwerp van Jeroen Verheij.

Het interieur was generiek La Place zoals je dat in elke vestiging vindt, en niet Efteling-specifiek. Olaf Vugts noemde het in zijn speech voor de opening een "uniek moment" in de geschiedenis van de Efteling.

Verdwijnen

Er was in 2018 gekozen voor tijdelijke bouw omdat er andere plannen waren voor het Dwarrelplein-gebied. Wat die waren kwam begin 2022 definitief naar buiten: de bouw van het Efteling Grand Hotel, te openen in 2024. De Vrolijke Noot moest wijken en sloot op 30 mei 2022. Het La Place-concept bleef echter in de Efteling: dat verhuisde naar restaurant Panorama self-service in het Café-Restaurant in Reizenrijk, en opende daar op 3 juni. Vanaf 1 april 2023 heeft La Place daar het hele restaurant overgenomen onder de naam Kashba.