Vrolijke Noot
Vrolijke Noot.jpg
De Vrolijke Noot met sluiting
Locatie Dwarrelplein
Type balie
Assortiment frites, snacks en dranken
Bouwer Decoratie & Vormgeving
Ontwerp Decoratie & Vormgeving
Geopend 2009
Kassa's 2
Terras ja
Horeca

De Vrolijke Noot is een horecapunt op het Dwarrelplein dat sinds het voorjaar van 2009 dienst doet voor bezoekers die 's avonds na hun parkbezoek nog zin hebben in 'een vette hap'. De balieverkoop is gethematiseerd als orgel in een Victoriaanse stijl, zoals die ook deels terug te vinden is in het Carrouselpaleis.

In maart 2009 diende de Efteling de vergunning in bij de gemeente Kaatsheuvel voor wat een tijdelijke voorziening leek te worden, en niet veel later werden de twee snackkarren geplaatst. De miniattractie Sprookjes-Waterpret moest hiervoor wijken. In juni 2009 werden ze gethematiseerd in Victoriaanse orgelstijl met wat plaatwerk en spiegels.

De frietkarren werden oorspronkelijk geplaatst om de vraag naar horeca op te vangen, o.a. vanwege de destijds gesloopte Likkebaerd, maar staan, ondanks de opening van Station de Oost nog steeds in het park. Het met schuttingen afsluiten van het gebied achter de karren doet vermoeden dat de karren er nog wel even zullen staan.

De Vrolijke Noot heeft een assortiment dat bestaat uit friet, verschillende snacks en frisdranken. Het terras strekt tot het midden van het Dwarrelplein, ter hoogte van de Kluis. Wanneer het horecapunt niet geopend is, valt op het gesloten luik te lezen:

Waarde Gast,
Strijkt hier neer aan het eind van de dag
voor een hapje, een drankje en een gulle lach.

Pop-up restaurant

In juli en augustus 2016 werd vlak voor de Vrolijke Noot tijdelijk een geheel extern uitgevoerd pop-up restaurant geplaatst door het bedrijf 3D Events & Catering Support, met een pizzaconcept van New York Pizza. Ook het personeel werd extern ingehuurd, via horeca-uitzendbureau Mise en Place, die dan ook geen Efteling-personeelskleding droegen maar non-descripte schorten en blouses.

Het provisorische etablissement heeft een uitgebreid assortiment aan gebak, broodjes, pizza's, friet en dranken. De uitvoering van het geheel is echter geheel anders dan men van een restaurant in de Efteling verwacht, en doet meer denken aan een strandtent of festivallocatie. Het gehele gebouw heeft wanden uit verticale houten planken en het afdak voor de kassa bestaat uit een wit tentzeil op stokken. Door ramen is het mogelijk in de keuken te kijken. Aan het gebruikelijke meubilair van het terras van De Vrolijke Noot zijn houten kabelklossen als tafels en circusbankjes toegevoegd. Als thematisering zijn hier en daar ook wat circuselementen te vinden, waaronder gedecoreerde randen van een piste, een houten schijf met messen en beschilderde posters.

Totaalgezicht op de situatie tijdens zomer 2016