Olaf Vugts op de bouwplaats van Raveleijn, 2010

Olaf Theororus Vugts MMO MBI (Goirle, 20 oktober 1961) is Creatief Directeur van de Efteling. Olaf is de zoon van voormalig Efteling-boekhouder Ber Vugts.

Opleiding

Vugts begon in 1977 als vakantiemedewerker, in welke functie hij o.a. bij het zwembad en de kassa werkte. In 1980 studeerde hij af op de havo in Oosterhout en werd in 1984 assistent marketing, communicatiemanager. In 1985 studeerde Vugts af op een HBO met als hoofdvak Duits en als bijvak Nederlands. Tijdens zijn stageperiode in Duisburg werd Vugts gevraagd door Cees Kikstra om de Duitse markt te verkennen; hij volgde enkele marketingcursussen terwijl hij nog steeds seizoensmedewerker was. Na zijn opdracht studeerde Vugts marketing, waarna hij werd gevraagd om in vaste dienst bij de Efteling te komen werken. Ruud de Clercq stak daar in 1986 een stokje voor en Vugts ging voor een korte tijd aan de slag bij transportbedrijf Van Casteren en ging in 1987 werken als hoofd marketingcommunicatie en sales bij Avonturenpark Hellendoorn.

Vugts in 1989

In 1989 kwam Vugts alsnog in dienst, na uitnodiging van Paul Beck, als marketing- en salesmanager. In 1990 behaalde hij zijn diploma's Nima (Marketing) A en B. In 1996 promoveerde Vugts naar directeur van zowel park als het Efteling Hotel. In 1999 behaalde Vugts zijn master in management in organisatie. Later was hij werkzaam als directeur marketing en exploitatie, directeur marketing & development en tegenwoordig in de functie Directeur Imagineering, later Creatief Directeur genoemd.

Tot 1 juni 2018 maakte hij deel uit van de Raad van Bestuur. Bij een herziening van de managementstructuur was dat niet langer het geval; de titel Creatief Directeur behield hij echter.

In 2007/2008 volgde hij de Executive Master in Imagineering aan de NHTV alwaar hij in 2009 afstudeerde. Zijn afstudeerwerk was een groot Business Transformation Plan dat de basis legde voor de strategie van de Efteling om zich meer te gaan richten op mediaproducties.

Vugts in 1996

Portfolio

Olaf Vugts is in 1998 medeverantwoordelijk geweest voor de invoering van de Winter Efteling en is in zijn huidige functie ondermeer de bedenker van de attractie De Vliegende Hollander (2006), het figuur de Sprookjesboom (2006) en de televisieserie 'Marjolein en het geheim van het Slaapzand', vernoemd naar zijn dochter.