Logo Efteling Kids Radio
Studio tijdens allereerste uitzending
De radiostudio
Twee opnamestudios met een gang ertussen
Reclame in het park

Efteling Kids Radio is de radiozender van de Efteling. Het station zendt overdag kindermuziek en sprookjes uit, terwijl het 's avonds een 'volwassener' programma met filmmuziek heeft. Efteling Kids Radio is te beluisteren via de kabel, digitale tv-kanalen, een app en een website.

Tot juni 2010 was de zender rond Kaatsheuvel ook te ontvangen in de ether op 104.3 FM. De studio bevindt zich in het Huis van de Vijf Zintuigen boven de kaartcontrole. In 2017 werd het station van de digitale ether gehaald.

Programmering

Tussen 7 uur 's ochtends en 7 uur 's avonds heeft Efteling Kids Radio een programmering als uitgesproken kinderzender. De hoofdmoot wordt gevormd door allerhande kindermuziek, zoals van de Studio 100-franchise, Djumbo of Ernst, Bobbie en de Rest. Uiteraard komen ook bekende Efteling-muziekstukken langs. Regelmatig wordt dit afgewisseld met een verhaal van de Sprookjesboom. Enkele keren per dag is er het ANP KidsNieuws: actualiteiten op een kinderlijke manier gebracht. Deze rubriek wordt door het ANP speciaal voor Efteling Radio gemaakt.

Tussen 16 en 19 uur zijn er ook gepresenteerde onderdelen, bijvoorbeeld over nieuwe attracties en evenementen, of reportages gepresenteerd door kinderen.

Na 7 uur 's avonds begint "Klaas Vaak", een doorlopend muziekprogramma met elke dag dezelfde samenstelling. Het repertoire bestaat grotendeels uit filmische muziekstukken, afgewisseld met geluidseffecten uit de Efteling, zoals Klaas Vaak of, om middernacht, Assepoester. Hier zijn ook geluidsfragmenten te horen die niet eerder op andere wijze naar buiten gebracht waren, bijvoorbeeld de diverse stemmen en sporen uit Fata Morgana.

Geschiedenis

Live-opname in de Winter Efteling

De eerste publieke actie na het aantreden van directeur Bart de Boer was het instellen van een radiostation. Het zou Efteling Radio moeten heten, maar omdat er twijfel was of 'Efteling' niet te duidelijk een reclame voor de Efteling zou zijn, werd gekozen voor Radio 777 als werknaam. Op 4 maart 2008 maakte de Efteling bekend dat het 104.3 FM toegewezen had gekregen, een lokale frequentie in de buurt van Kaatsheuvel. Met een antenne op het dak van het Efteling Hotel kon zo een gebied in een straal van zo'n 15 kilometer rond het park bereikt worden.

Olaf Vugts vertelde in een interview met Parkcast dat mediaman Jeroen Soer was aangetrokken om het station vorm te geven, wat direct twijfels opriep: Soer staat bekend als een brokkenpiloot die een spoor van mislukkingen en faillissementen achter zich liet. Soer nam al gauw weer afscheid van het radiostation en Arnoud Schellenberg werd aangesteld als leidinggevende.

Op 21 juli 10.43 had de eerste uitzending plaats van Efteling Radio: nadat De Boer op de Brink op een knop drukte, hoorde men de uitroep "Hallo!" van de kabouter van Geeuwende Gijs direct gevolgd door Celebration van Kool and the Gang.

Een verslaggever van Efteling Radio op pad bij Draak Edna

De eerste paar weken was het station vooral gevuld met easy listening, 'gouwe ouwe' muziek die weinig met de Efteling te maken leek te hebben, afgewisseld met reportages uit het park en interviewtjes met bezoekers. Later kwam er meer Eftelingmuziek en sprookjes. Tussen 10 uur 's avonds en middernacht was het "Sprookjesslot" te horen, een programma waarbij de muziek afgewisseld werd met 'spookachtige' geluidsfragmentjes. Inmiddels is een duidelijke keuze gemaakt voor échte kindermuziek overdag en meer filmische muziek, ook geschikt voor volwassenen, in de avonduren. Als DJ werden, behalve Schellenberg ook Tjeerd van den Elsen en later ook Marjolein Monsieurs aangetrokken. Monsieurs was later betrokken als DJ Fee in televisieprogramma De Schatkamer. Van den Elsen nam in juni 2011 afscheid.

Olaf Vugts zei in een interview met DutchMedia in juni 2009 dat Efteling Radio geen direct commercieel belang heeft, maar dient om het merk zo breed mogelijk onder de aandacht te krijgen. Het station kent geen reclame.

In juni 2010 werden uitzendingen via de etherfrequentie gestaakt en zendt het station nog enkel uit via internet en de kabel.

In oktober 2013 werd het programma 'De Wonderlijke Middagshow', samen met tientallen andere landelijke radioprogramma's, genomineerd voor een Gouden Radioring 2013.


Met ingang van 13 maart 2015 werd het station hernoemd naar Efteling Kids Radio. Tegelijk werd ook een nieuwe huisstijl en een nieuwe app geïntroduceerd.