Logo Efteling Kids Radio

Efteling Kids Radio is de radiozender van de Efteling. Het station zendt overdag muziek uit voor kinderen afgewisseld met sprookjes. In de avond en 's nachts draait een mix van klassieke muziek en filmmuziek, afgewisseld met geluiden uit het park. Dit is meer op de ouders gericht.

Efteling Kids Radio is te beluisteren via de eigen app en een website, maar ook via Ziggo kanaal 820 en KPN kanaal 831. De studio bevindt zich in het Huis van de Vijf Zintuigen boven de kaartcontrole.

Programmering

De radiostudio
Twee opnamestudios met een gang ertussen

Het station is tegenwoordig een zogeheten non-stop radiostation, zonder presentatie door diskjockeys. Tussen 6 uur 's ochtends en 9 uur 's avonds heeft Efteling Kids Radio een programmering als uitgesproken kinderzender. De hoofdmoot wordt gevormd door allerhande muziek die kinderen aanspreekt zoals hits en bekende kindermuziek van bijvoorbeeld Kinderen voor Kinderen, Fource, Junior Songfestival, Bibi, of K3. Uiteraard komt ook bekende Efteling-muziek langs. Regelmatig wordt dit afgewisseld met een sprookje of een verhaal van de Sprookjesboom.

Na 9 uur 's avonds begint Een droom vol wonderen, een doorlopend muziekprogramma. Het repertoire bestaat grotendeels uit filmische muziekstukken, afgewisseld met geluidseffecten uit de Efteling, zoals Klaas Vaak of, om middernacht, Assepoester. Hier zijn ook geluidsfragmenten te horen die niet eerder op andere wijze naar buiten gebracht waren, bijvoorbeeld de diverse stemmen en sporen uit Fata Morgana.

Geschiedenis

Oprichting Efteling Radio

Arnoud Schellenberg tijdens de allereerste uitzending
Live in de Winter Efteling

De eerste publieke actie na het aantreden van directeur Bart de Boer was het instellen van een radiostation, een plan van Olaf Vugts. Het zou Efteling Radio moeten heten, maar omdat er twijfel was of 'Efteling' niet te duidelijk een reclame voor de Efteling zou zijn, werd gekozen voor Radio 777 als werknaam. Op 4 maart 2008 maakte de Efteling bekend dat het 104.3 FM toegewezen had gekregen, een lokale frequentie in de buurt van Kaatsheuvel. Met een antenne op het dak van het Efteling Hotel kon zo een gebied in een straal van zo'n 15 kilometer rond het park bereikt worden.

Reclame in het park

Vugts vertelde in een interview met Parkcast dat mediaman Jeroen Soer was aangetrokken om het station vorm te geven en alvast de nodige technische voorbereidende werkzaamheden te verrichten. Naast Soer werden ook Marjolein Monsieurs, Tjeerd van den Elsen en Arnoud Schellenberg aangenomen als medewerkers. Nadat Soer de voorbereidende werkzaamheden had afgerond gaf hij het stokje over aan Arnoud Schellenberg als leidinggevende. Monsieurs was later betrokken als DJ Fee in televisieprogramma De Schatkamer. Van den Elsen nam in juni 2011 afscheid.

Tjeerd van den Elsen als verslaggever op pad bij Draak Edna

Op 21 juli 2008 om 10.43 had de eerste uitzending plaats van Efteling Radio: nadat De Boer op de Brink op een knop drukte, hoorde men de uitroep "Hallo!" van de kabouter van Geeuwende Gijs direct gevolgd door Celebration van Kool and the Gang.

De eerste paar weken was het station vooral gevuld met easy listening, 'gouwe ouwe' muziek die weinig met de Efteling te maken leek te hebben, afgewisseld met reportages uit het park en interviewtjes met bezoekers. Later kwam er meer Eftelingmuziek en sprookjes. Tussen 10 uur 's avonds en middernacht was het Sprookjesslot te horen, een programma waarbij de muziek afgewisseld werd met 'spookachtige' geluidsfragmentjes. Inmiddels is een duidelijke keuze gemaakt voor échte kindermuziek overdag en meer filmische muziek, ook geschikt voor volwassenen, in de avonduren.

Bart de Boer zei bij de lancering dat er op termijn wel reclameblokken op Efteling Radio zouden komen. In juni 2019 liet Olaf Vugts weten dat de zender geen direct commercieel belang heeft, maar dient om het merk zo breed mogelijk onder de aandacht te krijgen, en daarom geen reclame kent.

Luistermethoden

Koop bij bol.com

De zender is sinds het begin te streamen geweest via het internet. Vanaf de lancering tot juni 2010 was de zender rond Kaatsheuvel ook te ontvangen in de ether op 104.3 FM. Deze ethervergunning werd ingeleverd omdat het station landelijk op de kabel beschikbaar kwam voor klanten van Ziggo en KPN. Het was wettelijk niet toegestaan om een regionale frequentie te bezitten als je in meer dan 30% van Nederland op de kabel te horen bent. Tussen 2013 en 2017 was de zender ook landelijk via de digitale ether (DAB+) te ontvangen, door van een licentie van Radio 538 gebruik te maken. In 2012 bracht men een eigen cd uit: Efteling Radio presenteert: Grootste Kids Hits & Mooiste Sprookjes.

Efteling Kids Radio

Met ingang van 13 maart 2015 werd het station hernoemd naar Efteling Kids Radio. Tegelijk werd ook een nieuwe huisstijl en een nieuwe app geïntroduceerd. Het doel van de aanpassingen was om veel minder alleen een Efteling-zender te zijn, en meer een voor alle jonge luisteraars interessante kinderradio.

DJ Tessa in de radiostudio

In de loop der jaren heeft Efteling Kids Radio veel met dj's en gepresenteerde programma's gewerkt. Naast vaste dj's zoals Arnoud Schellenberg, Marjolein Monsieurs en anderen hebben ook diverse gastpresentatoren voor de zender gewerkt. Zo hadden de oud-winnaars van het Junior Songfestival: Ralf Mackenbach, Rachel Traets en Lisa, Amy & Shelley Vol (nu bekend als O’G3NE) een eigen programma. Monique Smit en Bibi presenteerden een aantal keer mee met de Middagshow en ook dj Rob Janssen van 3FM presenteerde een aantal specials.

Tot 2021 zag de programmering er als volgt uit:

  • Opstaan! met dj’s Arnoud & Mayoni, maandag t/m vrijdag van 06:00 tot 09:00 uur.
  • De Kids Radio Middagshow met dj’s Mark & Tessa, maandag t/m vrijdag 16:00 tot 18:00 uur.
  • In de Efteling! met dj Mayoni, woensdag 14:00 tot 16:00 uur.
  • De Kids Radio Weekendshow met dj Marjolein, zaterdag en zondag 16:00 tot 18:00 uur.

Non-stop station

Vanaf 1 april 2021 werd Efteling Kids Radio een non-stop station en werden alle gepresenteerde programma's geschrapt. Volgens de Efteling is dit niet ingegeven door bezuinigingsnoodzaak van de COVID-19-crisis, maar een al langer geplande koerswijziging voor dit 'marketingkanaal'.

Op locatie

EKR bij Groots Junior

Efteling Kids Radio zendt regelmatig uit vanaf andere locaties dan de eigen studio. Dit begon in eerste instantie in het park. Zo werden er uitzendingen gemaakt vanaf het Steenbokplein, in het Kinder Winter Wonderland (het Efteling Radio Sprookjesfeest), tegenover het Witte Paard, op het Dwarrelplein en op de Brink.

Ook buiten het park was de zender te vinden. Zo stond de studio al meerdere keren in het Museum Beeld & Geluid in Hilversum, Villa Pardoes, verschillende theaters, bij de Efteling Pop-up stores, bij premières van familiefilms maar ook bij winnaars thuis tijdens kinderfeestjes.

In 2019 verzorgde Efteling Kids Radio het inloopprogramma van het eerste stadionconcert voor kinderen van Guus Meeuwis: Groots met een Zachte G Junior.

Bekroningen

DJ Mayoni Oosterhoff met de Online Radio Award

In oktober 2013 werd het programma 'De Wonderlijke Middagshow', samen met tientallen andere landelijke radioprogramma's, genomineerd voor een Gouden Radioring 2013. Twee jaar later werd het programma De Radioshow van Ralf & Rachel, genomineerd voor de Gouden Radioring 2015. Het programma eindigde in de top 10.

Op 6 oktober 2020 won Efteling Kids Radio de Online Radio Award 2020. Luisteraars mochten stemmen op hun favoriete zender en daar kwam een top 5 uit. Vervolgens selecteerde een vakjury Efteling Kids Radio als winnaar.