Meeuwis in 2015

Gustaaf Stephanus Modestus (Guus) Meeuwis (Mariahout, 23 maart 1972) is een Nederlands zanger afkomstig uit Lieshout (woonachtig in Tilburg) in Noord-Brabant.

Carrière

In 1995 schreef Meeuwis het nummer "Het is een nacht" na een weekendje weg met zijn vriendin. Hij zong het begeleid door zijn band Vagant op een studentensongfestival en won. Hij werd ontdekt door Willem van Schijndel en het nummer werd zijn eerste en nog steeds grootste hit.

Guus Meeuwis & Vagant scoren nog enkele hits, en vanaf 2001 gaat Meeuwis solo verder. Ook dat legt hem geen windeieren. Zijn Brabantse afkomst is een belangrijk onderdeel van zijn profiel. Dat komt nog het meest tot uitdrukking in het nummer "Brabant", dat soms wel aangeduid wordt als het officieuze volkslied van de provincie. Vanaf 2006 geeft hij jaarlijks een grote concertreeks in het Philips Stadion in Eindhoven, onder de noemer Groots met een zachte G.

In de Efteling

Aquanura met een zachte G

In 1997 was hij te zien in het tv-programma Staatslot op locatie dat toen in de Efteling werd opgenomen: hij zingt zijn hit "Ik Tel Tot Drie", terwijl hij meerijdt op de Stoomcarrousel, en we zien wat beelden van de Polka Marina en de telefooncel in Ruigrijk.

In 2002 presenteerde Meeuwis voor de TROS samen met Ron Boszhard een tv-programma in het kader van vaderdag, opgenomen in het Carrouseltheater. Tijdens de Zomeravond van het Hollands Levenslied op 27 augustus 2005 was hij de afsluitende artiest op de Speelweide.

Efteling Kids Radio DJ's bij Groots Junior

Maar echt onderdeel van de Efteling werd Guus in 2020. Dit begon met een 'inspiratiesessie' in het park van Meeuwis en zijn management. Tijdens gesprekken met de directie kwam het idee voor een samenwerking op: een kindervariant van zijn concertreeks, onder de naam 'Groots Junior', die in 2019 werd uitgevoerd. Efteling Kids Radio verzorgde het inloopprogramma hiervan.

De samenwerking kreeg een vervolg vanaf juli dat jaar toen men startte met het programmeren van een eigen Aquanura-show in het teken van de zanger. Zijn grootste hits werden gebruikt voor Aquanura, met een zachte G (verwijzend naar zijn concertreeks). Dit eerbetoon, opgehangen aan zijn 25-jarig jubileum als zanger, was te zien van 9 oktober tot en met 15 november 2020, maar kan daarna ook ingezet worden bij evenementen.