Bord dat jaren bij de Marskramer hing.

In de Efteling waren decennialang publieke telefooncellen te vinden waar parkbezoekers tegen betaling kunnen bellen. In het Marerijk bevond zich tot 2014 een dubbele telefooncel bij de Marskramer en het Ruigrijk heeft twintig jaar lang ook een telefooncel gehad.

Telefooncellen Marerijk

Telefooncellen Marerijk

Aan de kopse, zuidelijke kant van de Marskramer, tegenover de Heksenpoort, was een dubbele telefooncel aangebracht, gemaakt van hout en voorzien van ruitjes, elk met het opschrift "telefoon". De cellen waren in hetzelfde palet als de Marskramer geschilderd en vielen dus ook niet heel erg op.

Bij de bouw van de Marskramer als open arcade in 1977 werd op deze binnenplaats aan de binnenkant van de zuidelijke muur een telefooncel gemaakt. Bij het dichtmaken van deze binnenplaats in 1993 werd de telefooncel verplaatst naar de buitenzijde van de muur. In 1998 werd de tot dan toe enkele cel verdubbeld.

In 2012 echter is de KPN-munttelefoon uit de linker cel verwijderd en de deur dichtgemaakt. In de rechter cel resteerde een Coinvox Euro van de Efteling, totdat in mei 2014 na al enkele maanden gesloten te zijn geweest, beide cellen geheel verwijderd werden.

Telefooncel Ruigrijk

Telefooncel Ruigrijk

De telefooncel in het Ruigrijk was een exemplaar van het typerende rode Britse model "K6" (een ontwerp van Sir Giles Gilbert Scott uit 1936), geplaatst tussen de Polka Marina en Station Ruigrijk. Hij is geplaatst in 1989, omdat Hans de Rooy en Henny Knoet van mening waren dat één telefooncel bij de Marskramer te weinig was. De rode cel was een ideetje van Knoet, maar de motivatie hiervoor is niet opgehelderd. Ookal was het Ruigrijk niet vast van stijl, iets waarbij deze telefooncel kon aanhaken was er toch echt niet aanwezig. De plaatsing leidde dan ook tot heftige reacties op de Efteling-burelen.

Niettemin heeft hij er twintig jaar gestaan. Aan het begin van het seizoen 2009 bleek de telefooncel geruimd te zijn in verband met de bouw van Station de Oost.

Overige belfaciliteiten

In het Huis van de Vijf Zintuigen waren links naast de gastenservice tot april 2015 ook twee betaaltelefoons tevinden, maar hier was geen sprake van een echte cel.

Heden is er alleen nog in het Efteling Hotel een publieke telefoon.