Polka Marina
Polkamarinafotoboekje.jpg
Polka Marina in de jaren tachtig
Locatie Ruigrijk
Type Koggemolen
Bouwer Vekoma
Ontwerp Ton van de Ven
Geopend 14 april 1984
Thema Zeevaart
Figuren 2
Kosten ƒ 1,5 miljoen
Hoogste snelheid 20 km/u
Baanlengte 56 meter (⌀ 18 m)
Ritduur 2 minuten
Aantal boten 23 koggen
Capaciteit 700 per uur
Attracties

Polka Marina is een draaimolen die in golvende beweging rondjes draait, gesitueerd in Ruigrijk. Ze wordt ook wel Koggemolen genoemd: een samentrekking van kogge, een type zeilschip, en draaimolen. De attractie opende tegelijk met de naastgelegen Oude Tufferbaan op 14 april 1984 en ligt centraal op het plein, links van Station de Oost.

Omschrijving

Op een oppervlak van 400 vierkante meter glijden 23 platte scheepjes met mast met een variabele snelheid over woelige baren. De bootjes rijden over een cirkelvormig spoor met een doorsnede van 18 meter op wieltjes die vervaardigd werden uit polyurethaan, waardoor de attractie bijzonder zacht gaat en geluidloos is. Tijdens de rit maken de bootjes golvende zijwaartse en voorwaartse bewegingen van anderhalf tot tweeëneenhalve meter. In het midden staat een acht meter lange, uit het water oprijzende grijze walvis die een waterstraal de lucht in spuit, waarop een piraat met paraplu balanceert. De walvis draait in tegengestelde richting van de koggen.

De attractie heeft ƒ 1,5 miljoen gekost[1] en heeft een doorvoercapaciteit van ruim 700 personen per uur. De attractie wordt bediend door één personeelslid en werkt een standaard programma af dat zo'n twee minuten duurt. De medewerker kan het programma eerder handmatig beëindigen, maar dan stoppen de koggen in de regel niet op hun startpositie.

Geschiedenis

Directeur Ten Bruggencate bij de maquette van de Koggenmolen

Polka Marina, wat letterlijk dans van de zee betekent, is een rustig alternatief voor wie de andere attracties in dit parkareaal te wild vindt. Met het idee om ook de jongste doelgroep wat te doen te geven werd de draaimolen gebouwd. De molen zelf is een idee van de technische staf van de Efteling. Vekoma, die eerder verantwoordelijk was voor de Python, nam de constructie voor haar rekening. De baan waar de schuitjes overheen gaan is zelfs van hetzelfde type als dat van de Python. De attractie kwam in de catalogus van Vekoma en is in de jaren tachtig in heel wat parken in Europa en Amerika gebouwd.

De attractie werd op 14 april 1984 geopend door schaatser Hilbert van der Duim.[2] Bij de opening van de attractie noemde de toenmalig directeur Herman ten Bruggencate de attractie belangrijk voor de vergroting van de capaciteit en de verbetering van het aanbod in het park. Bovendien wees hij op het unieke aspect dat de attractie een eigen product is: "We kijken steeds maar weer naar Amerikaanse parken, maar de productie van attracties verplaatst zich steeds meer naar Europa. Vekoma neemt daarin een vooraanstaande positie in."

Ton van de Ven ontwierp het decor, waaronder de walvis (die in Zuid-Duitsland werd gemaakt), het naambord en alle koggen die met prachtige krullen versierd zijn en een gouden schrijfletter E achterop hebben staan. In 1989 werden bovenop de muur rond de Polka Marina plexiglas platen met een golfmotief aangebracht, zodat vermeden werd dat mensen nog probeerden aan de buitenkant van de attractie uit te stappen. Het kleurpatroon van de attractie is in de loop der jaren feller geworden.

Galerij


Verwijzingen
  1. 'De Efteling groeit door', de Arbeiderspers, 14-04-1984
  2. 'Vier nieuwe attracties, Efteling verwacht topjaar', De Toren, 19 april 1984