Polka Marina
Polka Marina in de jaren tachtig
Polka Marina in de jaren tachtig
Locatie Ruigrijk
Type Koggenmolen
Ontwerp Ton van de Ven
Bouwer Vekoma
Geopend 14 april 1984
Thema Zeevaart
Figuren 2
Kosten ƒ 1,5 miljoen
Hoogste snelheid 20 km/u
Baanlengte 56 meter (⌀ 18 m)
Ritduur 2 minuten
Aantal boten 23 koggen
Capaciteit 700 per uur
Attracties

Polka Marina is een draaimolen die in golvende beweging rondjes draait, gesitueerd in Ruigrijk. Ze wordt ook wel Koggenmolen genoemd: een samentrekking van kogge, een type zeilschip, en draaimolen. De attractie opende tegelijk met de naastgelegen Oude Tufferbaan op 14 april 1984 en ligt centraal op het plein, links van Station de Oost.

Omschrijving

Ontwerp voor walvis en fonteinfiguur door Ton van de Ven

Op een oppervlak van 400 vierkante meter glijden 23 platte scheepjes met mast met een variabele snelheid over woelige baren. De bootjes rijden over een cirkelvormig spoor met een doorsnede van 18 meter op wieltjes die vervaardigd werden uit polyurethaan, waardoor de attractie bijzonder zacht gaat en geluidloos is. Tijdens de rit maken de bootjes golvende zijwaartse en voorwaartse bewegingen van anderhalf tot tweeëneenhalve meter. In het midden staat een acht meter lange, uit het water oprijzende grijze walvis die een waterstraal de lucht in spuit, waarop een piraat met paraplu balanceert. De walvis draait in tegengestelde richting van de koggen.

De attractie heeft ƒ 1,5 miljoen gekost[1] en heeft een doorvoercapaciteit van ruim 700 personen per uur. De attractie wordt bediend door één personeelslid en werkt een standaard programma af dat zo'n twee minuten duurt. De medewerker kan het programma eerder handmatig beëindigen, maar dan stoppen de koggen in de regel niet op hun startpositie.

Geschiedenis

Directeur Ten Bruggencate bij de maquette van de Koggenmolen

Polka Marina, wat letterlijk dans van de zee betekent, is een rustig alternatief voor wie de andere attracties in dit parkareaal te wild vindt. Met het idee om ook de jongste doelgroep wat te doen te geven werd gekeken naar een draaimolen. Men had een koggenmolen gezien bij Tivoli in Kopenhagen: de Galeien uit 1937. Dat wilde men wel, maar wilde de bootjes niet alleen een (verticale) golfbeweging laten maken, maar ook zijwaarts naar links en rechts te wiegen. Lex Lemmens vroeg een stagiair van de HTS Tilburg om te kijken of zoiets te bouwen was met de techniek van gebogen stalen pijpen.[2] Vekoma, die eerder verantwoordelijk was voor de Python en dus bewezen had goed met gebogen staal te kunnen werken, nam de constructie voor haar rekening. De baan waar de schuitjes overheen gaan is zelfs van hetzelfde type als dat van de oorspronkelijke Python. De attractie kwam na opening in de catalogus van Vekoma terecht, en is vervolgens in de tweede helft van de jaren tachtig in heel wat parken in Europa en Amerika gebouwd.

Openingshandeling door Hilbert van der Duim.

De attractie werd op 14 april 1984 geopend door de Friese schaatser Hilbert van der Duim.[3] Bij deze gelegenheid waren de (Friese) koggen gevuld met echtparen in Friese klederdracht, compleet met hoge hoeden voor de heren. Bij deze opening noemde directeur Herman ten Bruggencate de attractie "belangrijk voor de vergroting van de capaciteit en de verbetering van het aanbod in het park." Bovendien wees hij op het unieke aspect dat de attractie een eigen product is: "We kijken steeds maar weer naar Amerikaanse parken, maar de productie van attracties verplaatst zich steeds meer naar Europa. Vekoma neemt daarin een vooraanstaande positie in."

Ton van de Ven ontwierp het decor, waaronder de walvis (die in Zuid-Duitsland werd gemaakt), het naambord en alle koggen die met prachtige krullen versierd zijn en een gouden schrijfletter E achterop hebben staan. In 1989 werden bovenop de muur rond de Polka Marina plexiglas platen met een golfmotief aangebracht, zodat vermeden werd dat mensen nog probeerden aan de buitenkant van de attractie uit te stappen. Het kleurpatroon van de attractie is in de loop der jaren feller geworden.

Galerij


Verwijzingen
  1. 'De Efteling groeit door', de Arbeiderspers, 14-04-1984
  2. De Vijf Zintuigen: Lex Lemmens documentaire (2014)
  3. 'Vier nieuwe attracties, Efteling verwacht topjaar', De Toren, 19 april 1984