De Veulenweide in 1978

De Veulenweide of Hertenkamp is een voormalige kinderboerderij, gelegen op de plek waar nu Frau Boltes Küche, Max & Moritz en Fabula staan.

Geschiedenis

De dierenweide in 1972 vanuit de lucht bezien (links)

In 1964 werden de Veulenweide en de Ponymolen toegevoegd aan het toen nog zo geringe attractie-aanbod van de Efteling. Naast veulens waren hier ook andere kinderboerderijdieren te vinden: ezels, geiten herten, schapen, pauwen, kippen en konijnen. Er worden ook twee micro petitos, Argentijnse dwergpony's, aangeschaft waarmee men wil gaan fokken. Het blijken twee hengstjes te zijn.

De Veulenweide is later omgedoopt tot Hertenkamp, een naam die we bijvoorbeeld terugvinden op de Automatische Informateur. In 1967 spreekt de Efteling in de krant haar behoefte voor een 'soort kinderboerderij' uit om op drukke dagen voor meer spreiding van de bezoekers te zorgen. De Veulenweide blijft echter even groot en waarschijnlijk werd het plan nooit doorgezet.[1]

In 1970 werd het gebalk van een ezel in de weide door Dré Broeders opgenomen voor gebruik bij Ezeltje Strek Je, dat er heden nog te horen is.

De Veulenweide was op het eind te zien vanuit de nieuwe Piraña

Een luguber incident treft het hertenkamp op 8 januari 1978: die ochtend worden vijf drachtige herten dood gevonden. Ze zijn door onbekenden met een schot geweerhagel van achter geveld en daarna met een nekschot gedood. Vier herten wisten te ontsnappen maar raakten wel gewond.[2]

In 1985 heeft de attractie het veld moeten ruimen voor de uitbreidingen in het Zuiderpark: de Bob werd in dat jaar op die locatie geopend.

Latere dierenverblijven

Tijdens de eerste en tweede Winter Efteling in december en januari van 1999-2000 en 2000-2001 werd er zelfs een kinderboerderij geplaatst op exact dezelfde locatie, voor De Steenbok (nu Frau Boltes Küche). Als onderdeel van de Beierse Markt graasden er enkele geitjes, omringd door een hek. Verder lag er wat stro en was er een hok aanwezig, zodat de dieren konden schuilen voor het slechte weer. Bij de derde Winter Efteling keerden de geiten niet terug en werd de Beierse Markt in een andere vorm uitgebreid.[3]

Enige Lente Eftelings lang waren schapen met lammetjes te vinden op het stukje gras tussen Dwarrelplein en Vonderplas. Heden ten dage leven er schapen op het Kinderspoor-terrein.

De Vijf Zintuigen vroeg Olaf Vugts in 2008 of het ooit nog zou terugkeren. Hij gaf toen een sterk anekdotische versie van het hagelincident uit 1978 als reden dat het hertenkamp sloot en niet meer zou terugkomen. In werkelijkheid is het pas zeven jaar nadien gesloten, maar het is ook twijfelachtig of dit nu echt de reden is dat er geen dierenweide in het park is.

Vanaf 2017 is er echter weer een dierenverblijf in de Wereld van de Efteling: bij verblijfsaccommodatie Loonsche Land is een kleine kinderboerderij, Hooimijt genaamd.

Wetenswaardigheid

  • De tegenwoordige attractie Max & Moritz staat min of meer op de plek van de oude Veulenweide. Als verwijzing naar dit verleden zijn in de muziek van Max & Moritz geitengeluiden opgenomen.[4] In horecapunt Bäckerei Krümel zijn kisten en blikken te vinden met opschrift “Fa. Hertenkamp”.
  1. Dagblad de Tijd: Echt goud siert Efteling-figuren (23-03-1967)
  2. Limburgsch Dagblad: Vijf drachtige herten gedood in de Efteling (10-01-1978)
  3. Wonderlijke WC Web: Winters Weerzien - Kinderboerderij (☆☆☆☆)
  4. The making of Max & Moritz, dl 5 (13 februari 2020)