Zonnebloem-(l)entertainment

De Lente Efteling is een benaming voor het lenteseizoen (maart t/m juni) in de Efteling, die van 2003 tot 2008 gebruikt werd toen het park nog een scheiding tussen Winter Efteling en het zomerseizoen kende.

De term werd vooral gebruikt in persberichten, op drukwerk als folders, entertainmentflyers en de Wonder en werd gebruikt voor het uitgeven van souvenirs zoals de seizoensmokken en seizoenspins.

In het park werd gezorgd voor extra aankleding zoals de seizoenspoort en een vlinder op de knie van Langnek. Lente-achtig entertainment werd geprogrammeerd, zoals lopende bloemen en het infameuze Hoppend Ei bij de eerste editie. Ook werden er jarenlang schapen te grazen gezet bij de Vonderplas.

Geschiedenis

Bordje voor de Lente Efteling in 2003
Decoraties aan Wandelroute Ruigrijk Reizenrijk-Ruigrijk in 2004

De Lente Efteling werd in 2003 in het leven geroepen als vervolg op het succes van de Winter Efteling. Het idee werd geopperd om ook de andere seizoenen in het jaar te versterken in allerlei facetten in het park. Hiervoor werd de werkgroep 'Zomer Efteling' opgericht, waarbij het niet gaat om alleen het seizoen zomer, maar de hele periode van april t/m oktober. Twee leden binnen deze werkgroep, Christ-Jan van Herpen (Hoofd Tuindienst) en Wendy Korn (die via het NHTV in Breda voor een afstudeeropdracht actief was in de Efteling), beten zich vast in het concept lente en bedachten een rij aan activiteiten om het thema invulling te geven. De tuindienst kreeg extra budget om meer aanplant in het park te kunnen aanbrengen. Ter aanvulling werden er bordjes in het park geplaatst om de aandacht te vestigen op de flora en fauna in het park. Hiervoor werden de jubileumbordjes van vorig seizoen gebruikt, waar nieuwe teksten voor geschreven werden.[1]

Op de kassagebouwtjes in het Huis van de Vijf Zintuigen werden grote vogelnesten geplaatst. Naast deze thematisering werden er in het hele park ook 60 vogelhuisjes geplaatst. [1] Op de Zonneweide werd het Sprookjesstrand aangelegd waar zandsculpturen van Eftelingattracties en -sprookjes werden gebouwd.

Wonderwachters met lentetooi

Op de openingsdag, 1 april 2003, konden bezoekers en voornamelijk liefhebbers extra vroeg de Efteling in om te dauwtrappen. Het park werd al om 6:00 uur 's morgens geopend, en wie voor 9:00 binnen was kon gratis de Efteling in. 6500 bezoekers maakten hier gebruik van. De eerste Lente Efteling werd op 29 juni 2003 afgesloten met het scheren van schapen die voor de gelegenheid het hele voorjaar bij tussen het Dwarrelplein en de Vonderplas gegrazen hadden.

Het dauwtrappen werd in 2007 herhaald en de nestkasten zijn nog in het park te vinden.

Verwijzingen
  1. 1,0 1,1 Efteldingen maart 2003