Een blauwe pauw in Marerijk laat zijn verentooi zien.
Een blauwe pauw op een zonnig Herautenplein
De mechanische pauw in Droomvlucht

Een pauw is een vogel uit de orde van de hoendervogels. In de Efteling lopen al jarenlang pauwen rond, om precies te zijn de blauwe pauw (Pavo cristatus), een kleurrijke siervogel die vooral bekend staat om de enorme prachtige verentooi van het mannetje. Vanaf 2017 liep ook de witte variant van de P. cristatus enkele jaren rond in het park.

Sinds de jaren 90 waren er in de Efteling geen vrouwelijke pauwen meer gesignaleerd. Het (mannelijke) pauwenbestand dunde daardoor steeds verder uit, tot in 2010 nog maar één pauw over was. Naar verluidt was het de bedoeling de pauwen op deze manier uit te faseren vanwege de overlast die ze kunnen veroorzaken. De pauwen zouden op de parkeerplaats regelmatig schade aan auto's aanrichten, omdat ze hun reflectie in de autolak voor een concurrerende pauw aanzagen.

Met de komst van Fons Jurgens in 2014 werd dit bezwaar van tafel geveegd en werden twee nieuwe koppels pauwen uitgezet. De dieren werden betrokken bij Dierenhandel Hoogendoorn in Stolwijk. Anno 2024 is de situatie echter weer zoals voorheen, en loopt er nog slechts één pauw door het park, bekend onder de naam Jeroen.

Naast de levende pauwen in het park is in de Elfentuin van Droomvlucht ook een animatronic-pauw te vinden die zijn staartveren van tijd tot tijd in pronkstand zet.

Symbolica

In de beeldtaal van Symbolica duikt de pauw ook op. Zo vinden we twee sierlijke witte pauwen op de gevelsteen aan de achterkant van het attractiegebouw, en hebben de zwaanachtige vogels boven de entree een pauwenkroontje. Rond de opening van Symbolica, eind juni 2017, werden in de paleistuin twee levende witte pauwen uitgezet. De dieren houden zich echter (uiteraard) niet strikt aan het Fantasierijk als verblijfplaats.