Podium met zweefmolenbardecor op het Theaterplein

The Streamers Kerst Special vanuit de Winter Efteling was een live-stream concert op tweede kerstdag, 26 december 2021.

The Streamers is een gelegenheidsformatie van meer-of-minder-bekende Nederlanders, die tijdens de coronapandemie werd opgericht om wat (gratis) vertier te bieden terwijl concertzalen overal gesloten waren voor publiek. De formatie werd opgericht door Guus Meeuwis en Kraantje Pappie. Hun eerste live-streamconcert was op 20 maart 2021 vanuit Koninklijk Theater Carré; de vierde editie, op tweede kerstdag van dat jaar, werd gestreamd vanuit de vanwege de lockdown gesloten Winter Efteling. Het concert was grotendeels live, en duurde van 20:30 tot 23:00.

Stream vanaf de Warme Winter Weide

De belangrijkste locatie waar werd opgetreden was het plein voor het Efteling Theater, waar een groot podium was geplaatst met een aantal zweefmolenvormige verlichte bars als decoratie; de beguirlandeerde gevel van het theater vormde de achtergrond. Ook achter de ramen van het theater was volop showverlichting geplaatst. De opbouw van het podium was al op 18 december, de laatste openingsdag voor de corona-lockdown van deze winter, begonnen. Er waren ook wat nummers eerder opgenomen op de Warme Winter Weide in het Reizenrijk, waar de bestaande kerstbomen, kampvuren en verlichting het decor vormden.

Flemming met 'Amsterdam'

Er waren optredens of intermezzo's met en van Diggy Dex; Guus Meeuwis; Kraantje Pappie; Maan; Nick Schilder (Simon Keizer had geboorteverlof); Paul de Munnik; Roel van Velzen; Rolf Sanchez; Suzan & Freek; Thomas Acda; Danny Vera; Ronnie Flex; Emma Heesters; Flemming (die eerder in de Efteling-musical Kruimeltje speelde) en Meau Hewitt. Frank Lammers (bekend van de Sprookjes-cd's uit 2004-2006) speelde de 'manager' van het geheel.

Er werd eigen repertoire van de deelnemende artiesten uitgevoerd, maar ook populaire kerstliedjes en bijvoorbeeld een speciale uitvoering van Flappie van Youp van 't Hek.

Het concert was financieel een samenwerking van Q-Music, de Nationale Postcode Loterij, ING en de Efteling. De Efteling deed 'met gesloten beurs' mee, en stelde haar locatie dus gratis ter beschikking (en kreeg er flink wat promotie voor terug). Het park verzorgde ook een klein voorprogramma met onder andere Roodkapje en Pardoes.

Er keken op het hoogtepunt 2,44 miljoen mensen naar het concert. Het concert zelf was gratis te bekijken, maar in verband met Kerstmis kon er gedoneerd worden voor UNICEF. Er werd een half miljoen euro ingezameld.

De dagen voor het concert werd als 'inhaker' de Guus Meeuwis-versie van Aquanura, Aquanura, met een zachte G, opgevoerd. Omdat de Efteling echter moest sluiten, bleef dit bij twee uitvoeringen, op 17 en 18 december.

Zie ook

Externe links