UNICEF-logo
Beatrix op de Unicef Manifestatie
Paul van Vliet met zijn Award

UNICEF is een organisatie binnen de Verenigde Naties, die zich wereldwijd inzet voor de verbetering van leefomstandigheden van kinderen. Leidraad hiervoor is het Verdrag voor de Rechten van het Kind dat in 1989 is aangenomen door de Verenigde Naties.

Unicef is de afkorting voor United Nations International Children's Emergency Fund, wat tot 1953 de naam van het fonds was. Tegenwoordig heet het fonds United Nations Children's Fund, maar het acroniem is onveranderd gebleven.

Unicef en de Efteling

In 1979 was in de Efteling de Unicef Manifestatie, een evenement ter gelegenheid van de dag van het kind.

Op 21 maart 1999 werd in het Sprookjesbos de Unicef-Sprookjesroute geopend door Unicef-ambassadrice Monique van de Ven. Deze speurtocht langs speciale bordjes die her en der opgesteld stonden wijst op de tien basisrechten van kinderen, gekoppeld aan de verschillende sprookjes. Een en ander omdat tien jaar voordien de Rechten van het Kind werden vastgelegd door de Verenigde Naties.

Sinds 13 december 2012 is de stem van Unicef-ambassadeur Paul van Vliet te horen bij De Nieuwe Kleren van de Keizer. Bij de introductie hiervan werd ook de nieuwe Paul van Vliet-award ingesteld, een jaarlijkse prijs van Unicef en de Efteling voor het beste initiatief voor het verbeteren van de situatie van kinderen.

De organisatie is niet gelieerd aan Save The Children, beneficiënt van de Wensbron, maar ze delen hun missie om het leven van kinderen te verbeteren en werken daarin ook geregeld samen.

Wetenswaardigheid

  • Voor de wereldtentoonstelling van 1964 in New York ontwierp Walt Disney een attractie voor UNICEF met kinderen van over de hele wereld in de hoofdrol: It's A Small World. Twee jaar later werd die attractie geïnstalleerd in Disneyland in Californië.