Theaterplein

Het Theaterplein is een onofficiële naam voor het plein dat zich voor het Efteling Theater bevindt. Het ontstond na de oplevering van het theater waarnaar het vernoemd is.

Het plein is te betreden vanaf de ingang van de Efteling door links- of rechtsom om de winkel Efteldingen te lopen. Deze is rond zodat ook aan de zijde van het Theaterplein een ingang gemaakt kon worden met het oog op het toekomstige Uitrijk. In den beginne was hier wel horecapunt de Smaeckmaker te vinden, maar tegenwoordig wordt de winkel ingesloten door een schutting en struiken.

Het gloednieuwe plein in 2003, nog met bloemen

Het plein wordt gedomineerd door de grote Victoriaanse paleisgevel van het Theater. Links van de gevel is een doorgang richting de Aquanuravlonder. Hier was tot lente 2017 ook een wandelwagenstalling te vinden. Rechts van de gevel staan twee fauxgevels van Oudhollandse pandjes. Faux of niet, ze hebben zelfs een huisnummer aan het plein: nummers 12 en 14. Om de hoek van deze pandjes vinden we de voorgevel van Theaterrestaurant Applaus, met ervoor een altijd uitermate rustig terrasje en in het midden een beeldje van een nar die doet denken aan Dio Oberon. De achterzijde van het plein wordt hier gevormd door een aarden wal met beplanting en een houten poort naar het Logistiek Evenementen Magazijn. Hier is vooral veel ruimte open gelaten om verder te kunnen bouwen aan het Uitrijk.

Bloemenzee

Van april 2003 tot juni 2007 was midden op het plein een grote border te vinden met een ronde stenen ommuring, maar deze werd verwijderd voor enkele concerten van André Rieu. Vanaf 2008 bevindt zich hier een Efteling-E in de bestrating.