Dio Obers
In het bos

Dio Oberon (Sint-Oedenrode, 8 september 1957 - Kasteel Dussen, 17 december 2011) was een entertainer en kunstenaar die in 1980 het eerste echte live-entertainment in de Efteling verzorgde. Dio werd geboren als Dionys Obers, zoon van de Nederlandse dichter Frans Babylon (een pseudoniem van Frans Obers).

Dionys solliciteerde in 1980 als assistent-ontwerper bij de Efteling. Om zijn sollicitatie op te laten vallen had hij zijn brief rijkelijk gedecoreerd. Ton van de Ven nam hem aan, maar niet als ontwerper, maar als nar.

Blokfluitend op het Herautenplein

Oberon speelde een Eftelingnar waarvan één van de bijzondere kenmerken was dat hij blokfluit speelde door zijn neus. Hij zou niet de laatste Eftelingfiguur met een kolderieke belletjesmuts zijn, na hem volgden Jokie de Prrretneus en natuurlijk Pardoes de Tovernar.

Na een aantal jaar in de Efteling rondgebuiteld te hebben, vertrok hij in 1983 om zich te ontwikkelen van 'tierelantijnder' tot een veelzijdig 'nartiest'. Hij ging door het leven als hofnar, maar uitte zich daarnaast als beeldend kunstenaar, dj, vj en muzikant.

Zie ook