Het Staatslot op locatie in 1997 op het Ton van de Ven-plein

De Staatsloterij is een loterij ten bate van de Nederlandse schatkist. Opgericht in 1726 als de Generaliteitsloterij, is het inmiddels de grootste loterij van Nederland. Ter promotie heeft de loterij een aantal televisieprogramma's gemaakt waaronder de goedbekeken grootschalige spelshow de Staatsloterijshow en het kleinschaliger zomerprogramma Staatslot op Locatie. Edities van beide zijn in de jaren 90 opgenomen in de Efteling.

Staatslot op Locatie

Het spelprogramma Staatslot op Locatie was een zomerprogramma tussen 1994 en 2000, en enkele seizoenen werd het uitgezonden vanuit de Efteling. In het programma, gepresenteerd door Chiel van Praag, konden bezoekers van het park door middel van vragen en spellen een geldbedrag verdienen.

In het programma was voor het eerst de naam van parkmascotte Pardoes te horen: een reporter vroeg aan bezoekers in het park of ze 'Pardoes' hadden gezien, waarmee de naam min of meer toevallig gelanceerd werd.

Staatsloterijshow

In de zomer van 1997 werd het grootser aangepakt. Dat seizoen werden er zestien edities van het Staatslot op Locatie opgenomen. Daarnaast kwam ook de grote Staatsloterijshow in juni, juli en augustus naar de Efteling met sterpresentator Marc Klein Essink, om drie verschillende afleveringen op te nemen. Kandidatenkoppels moesten spellen uitvoeren niet ongelijk de spellen die tijdens het normale televisieseizoen in de studioshows gespeeld werden, eindigend met de spannende spiraal. De hoofdprijs van ƒ 10.000,- was wel wat bescheidener dan de ton die normaliter op het spel stond.

Staatslot op Locatie in 1994
Staatsloterijshow in 1997