De Verkleumde Kompel
De Verkleumde Kompel (zomer)
De Verkleumde Kompel (zomer)
Locatie Ruigrijk
Type balie
Assortiment dranken
Thema Baron 1898
Geopend 21 juli 2017
Kassa's 1
Terras nee
Horeca

De Verkleumde Kompel is een horecapunt gevestigd naast Baron 1898, op het plein bij de schachttoren. Er worden uitsluitend dranken en ijs verkocht. Het balieverkooppunt werd geopend op 21 juli 2017 en kent geen vaste openingstijden.

Omschrijving

Verkleumde kompels in de winter

Het vrijstaande gebouwtje staat recht tegenover de in/uitgang van het mijnterrein. Het is gedecoreerd in lijn met de stijl van de naastgelegen attractie, met houten panelen in groene tinten en een eenvoudige luifel. Het heeft een vrij vlak schilddak en de hoeken van het gebouw zijn afgewerkt met stalen randen. Op het gevelbord prijkt de naam van het horecapunt in het Baron 1898-lettertype Kaikoura.

Het onderschrift op het naambord, evenals het aanbod, wisselt met de seizoenen. In de zomer staat er namelijk "Chocomel & Frisi Frozen", in de winter "Warme Chocomel-specialiteiten". Naast deze specialiteiten wordt er ook koffie verkocht en in het zomerseizoen ijsjes.

Geschiedenis

Yoghurt Bar

Yoghurt Bar op de oorspronkelijke plek

Om het aanbod aan horeca uit te breiden werden in 2017 een aantal tijdelijke verkooppunten in het park geplaatst. Zo opende Burgers naast de Python. In een soortgelijke opstelling werd iets later een speciale yoghurtbar geopend vlakbij Baron 1898, vermoedelijk om dezelfde lactothematische redenen als het vaste horecapunt 't Melkhuysje onder de schattoren.

Het verplaatsbare gebouwtje stond aanvankelijk opgesteld op de inham van het plein van de dive coaster, vlakbij de waterkant van de voormalige Kanovijver. Het horecapunt heette toen "Yoghurt Bar". Net als bij Burgers is gekozen voor een eenvoudige naam die een omschrijving geeft van het product dat er verkocht wordt, in plaats van een originelere benaming zoals de andere etablissementen in het park.

Yoghurt mango special met chilipepers

Het horecapunt werd in samenwerking met zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. gerealiseerd. De geserveerde yoghurt is het Boer en Land-product van hun merk Campina (Latijn voor 'de Kempen').

In diverse steden in Nederland zijn etablissementen te vinden onder de sterk gelijkende naam 'Yoghurt Barn' (met extra n). Hier worden net als in de 'Yoghurt Bar' yoghurtspecialiteiten met diverse toppings verkocht. Deze formule ging eind 2015 een samenwerking met Campina aan.

Er kon gekozen worden uit de smaken mango (met cereal crunch, munt en chilivlokken), blauwe bes (met mango, ananas en walnoot) en aardbei (met cereal crunch en amandel). De prijzen variëren van € 3,75 tot € 4,-. Een kinderbeker met aardbei en chocolade kost € 3,25. Het is ook mogelijk om zelf een yoghurt samen te stellen met drie ingrediënten naar keuze voor € 4,25. Verder werden er bij het tijdelijke horecapunt koffie, thee, cappuccino en latte macchiato verkocht.

Panini en verplaatsing

Panini

In Winter Efteling 2017-2018 heette het horecapunt Panini en verkocht het gegrilde broodjes, in de varianten kip, ham-kaas en caprese (tomaat-mozzarella).

Yoghurt Bar op de huidige locatie

Vanaf maart 2018 kreeg het gebouw een nieuwe plek: recht tegenover de ingang van de attractie, aan de looproute van het Anderrijk naar de Meermin. Het bleef ook daar in de zomerseizoenen 2018 en 2019 nog Yoghurt Bar heten en de tussenliggende Winter Efteling ook weer Panini.

De Verkleumde Kompel

Sinds Winter Efteling 2019-2020 heet het horecapunt De Verkleumde Kompel, en verkoopt het koffie en warme chocomel, met siroop en topping naar keuze. Ook kon je reguliere chocomel kopen in een plastic beker met Winter Efteling-opdruk die je mee naar huis kunt nemen.

De toch wat winters aandoende naam wordt vanaf dan ook in het zomerseizoen aangehouden. Het verkleumde in de naam verwijst dan juist naar het assortiment van ijs-gebaseerde producten die het verkoopt, niet zozeer naar de mogelijk verkleumde klanten.

Zie ook