Zwembadlaan in 2008

De Zwembadlaan is het wandelpad van het Pirañaplein in het Anderrijk naar het pleintje voor horecapunt De Meermin in het Ruigrijk.

Omschrijving

Het pad begint direct na het Pirañaplein met een bruggetje waaronderdoor een stroompje loopt van de Gondoletta naar de voormalige Kanovijver. Hierna komen we bij het attractieterrein van Baron 1898, die je rechts kunt betreden en vanwaar je ook kunt doorsteken naar het Ruigrijk via het duingebied van de Vliegende Hollander.

Tegenover de attractie komt het pad tot aan de Gondoletta en vormt hier een kade met een hekwerk als afrastering, die overgaat in een stalen bruggetje. Daarna maakt het klinkerpad een grote slinger. Aan rechterzijde wordt het pad van het grote staal van de achtbaan gescheiden door een slootje. Uiteindelijk komt het uit naast de junglebrug die richting de Wensbron voert. Rechtdoor kun je naar de Wandelroute Ruigrijk en rechtsaf kom je op het pleintje voor de Meermin uit.

Geschiedenis

Deze verbindingsweg bestaat al in nagenoeg dezelfde vorm sinds het begin van de Efteling. De naam verwijst naar het zwembad dat vanaf 1953 tot 1988 aan dit pad lag. Na de sluiting van het bad gaf de laan nog toegang tot het Efteling Theater dat bovenop dit zwembad gebouwd was en later tot de Zonneweide. Die verdween wegens de bouw van de Vliegende Hollander in 2005 maar het pad behield een belangrijke verbindingsfunctie tussen het Anderrijk en het Ruigrijk. Met de komst van de Vliegende Hollander takte er ook een nieuw schelpenpad af van de laan richting het duingebied. In 2006 werd een uitzichtspunt op de Gondoletta verwijderd en werd een schelpenpad aangelegd in het kader van het Groenplan, dat parallel slingerde tussen laan en Gondoletta.

Tijdens de Winter Efteling hingen er guirlandes met grote windlichten tussen de bomen over het pad.

In 2015 opende aan de Zwembadlaan een nieuwe duikachtbaan: Baron 1898. Hiertoe werd de laan in 2014 opnieuw aangelegd, nu dicht langs de oever van de Gondoletta. Hij kreeg een flinke slinger er ligt een bruggetje in het pad. Het parallelle schelpenpad verdween daarmee.