De Meermin
De Meermin in 2018
Locatie Ruigrijk
Type balie
Assortiment vis
Ontwerp Ton van de Ven
Geopend 1996
Kassa's 1
Terras ja
Opvolger van Buon Giorno's
Horeca
→
Voor het sprookje van H.C. Andersen en de uitingen daarvan, zie Kleine Zeemeermin

De Meermin is een horecapunt in Ruigrijk. Er worden sinds 1996 diverse visspecialiteiten verkocht. Op de kaart vinden we onder andere broodjes haring, kibbeling en fish & chips.

Omschrijving

De Meermin is te vinden bij de intrede naar het Ruigrijkplein, tussen het Kinderspoor, de Halve Maen en de Game Gallery. Voor het verkooppunt ligt een groot terras en achter de Meermin bevindt zich een toiletgroep die officieus Achter De Meermin genoemd wordt. Het gebouwtje is in frisse, nautische kleuren geverfd.

Aan de Siervijver-kant van het terras is een opstelplek voor een mobiel verkooppunt, waar regelmatig ijsverkoop en soms een haringkar te vinden is. Dit punt valt ook onder het beheer van de Meermin.

Assortiment

Bij de Meermin worden visgerechten verkocht, namelijk fish & chips (een 'lekkerbekje' - in beslag gebakken visfilet - met aardappelpartjes) en kibbeling (gefrituurde visstukken, optioneel met aardappelpartjes). Beide kun je krijgen in een combimenu met een flesje frisdrank. Ook kun je er een broodje haring met uitjes en een zure bom krijgen.

Geschiedenis

De Meermin begin jaren negentig, naast het huidige Meermin-gebouw, dat toen nog Het Kapoentje heette
Er was in 1996 nog geen terras

Na succesvolle proeven met haringkarren, begon De Meermin als een tijdelijk horecapuntje vlak bij de huidige Meermin, in een verplaatsbare keet links van het huidige gebouw, met de voorzijde richting het pad naar de Halve Maen. Deze keet was hoogstwaarschijnlijk daarvoor in gebruik geweest als Het Zwarte Schaep tegenover Het Witte Paard. Bovenop deze Meermin prijkte al het naambord zoals we dat nu kennen. Het vaste horecapunt dat daarnaast stond (en waar de Meermin nu dus gevestigd is), werd in 1989 gebouwd als losstaand horecapunt Het Kapoentje.

In 1993 werd het Kapoentje aan de achterzijde flink uitgebreid met extra werk- en dienstruimtes: erachter kwam een kantoor, rechts kreeg het een uitbouwtje met magazijn en kleedruimte en aan de achterzijde werd middels een schutting naar het achtergelegen toiletgebouw een afgesloten geheel gecreëerd. Daarmee kreeg het horecapunt fysiek zijn huidige vorm. Het heette vanaf dan Buon Giorno's, dat een Italiaans georiënteerd assortiment had met pizza's en pasta’s. De Italiaanse gerechten zijn later verhuisd naar de Python Pizza Shop, toen in seizoen 1996 zowel het thema als de spijs van dit etablissement meer afgestemd werd op de dichtstbijzijnde attractie. Buon Giorno's verdween en het horecapunt werd een verkoopplek voor visgerechten; naast het assortiment verhuisden ook de naam De Meermin en het naambord van de naastgelegen viskraam hiernaartoe. Sinds 1996 is het horecapunt niet meer ingrijpend veranderd.

Thematerras in 2001
Aanzicht in 2002
Situatie in 2010

De Meermin had tijdens Winter Efteling '00-'01 en 01-02 een overdekt terras in zeemansthema. Het onoverdekte buitenterras werd in 2007, tegelijk met de opening van de Vliegende Hollander geheel vernieuwd, waarbij overigens de banken onhandig ver van de tafels geplaatst werden. In 2010 werd het assortiment aangepast, waarbij Fish & Chips met dikke friet geïntroduceerd werd. Ook werd het gebouw extra gedecoreerd met een aantal netten en tonnen tegen de gevel en werd op het pad rechts van de Meermin een bootje met kraaiennest geplaatst. Het bootje verdween weer in 2012.

Er klonken oud-Hollandse zeemansliederen op de achtergrond, die verdwenen met de vervanging van de Parkmuziek in mei 2017.

25 jaar De Meermin, 2021

In 2021 werd het 25-jarig bestaan van het horecapuntje gememoreerd met een pin voor het personeel van het etablissement.