De Meermin in 2010

De Meermin is een horacapunt in Ruigrijk. Er worden sinds 1996 diverse visspecialiteiten verkocht. Op de kaart vinden we onder andere broodjes haring, kibbeling en fish & chips.

De Meermin is te vinden bij de intrede naar het Ruigrijkplein, tussen het Kinderspoor, de Halve Maen en de Game Gallery. Er is een terras aanwezig en achter de Meermin bevindt zich een toiletgroep die officieus Achter De Meermin genoemd wordt. Het gebouwtje is in frisse, nautische kleuren geverfd.

Bij de Meermin worden visgerechten verkocht, zowel los te verkrijgen als in combinatie met frites. Anders dan bij de andere frietpunten in het park wordt hier dikke, Vlaamse friet gebakken. Men verkoopt er kabeljauwburgers, visnuggets (ook verkrijgbaar in menuvorm) en losse broodjes met haring, gerookte zalm en krabsalade. Tot slot kun je er ook de traditionele haring met uitjes en een zure bom krijgen.

Aan de Siervijver-kant van het terras is een opstelplek voor een mobiel verkooppunt, waar regelmatig ijsverkoop en soms een haringkar te vinden is. Dit punt valt ook onder het beheer van de Meermin.

Geschiedenis

De Meermin begin jaren negentig, naast de huidige Meermin
De Meermin in 1996, zonder terras

Na succesvolle proeven met haringkarren, begon De Meermin als een tijdelijk horecapuntje vlak bij de huidige Meermin, in een ander gebouwtje links van het huidige gebouw, met de voorzijde richting het pad naar de Halve Maen. Voorheen stond het huidige gebouw bekend als Het Kapoentje waar tot 1993 broodjes te verkrijgen waren. In het genoemde jaar veranderde het in Buon Giorno's, dat een Italiaans georiënteerd assortiment had met pizza's en pasta. De Italiaanse gerechten zijn later verhuisd naar de Python Pizza Shop, toen in seizoen 1996 zowel het thema als de spijs van dit etablissement meer afgestemd werd op de dichtstbijzijnde attractie.

De Meermin had tijdens de eerste paar Winter Efteling'en een overdekt terras. Het onoverdekte buitenterras werd in 2007, tegelijk met de opening van de Vliegende Hollander geheel vernieuwd, waarbij overigens de banken onhandig ver van de tafels geplaatst werden. In 2010 werd het assortiment aangepast, waarbij Fish & Chips met dikke friet geïntroduceerd werd. Ook werd het gebouw extra gedecoreerd met een aantal netten en tonnen tegen de gevel en werd op het pad rechts van de Meermin een bootje met kraaiennest geplaatst. Het bootje verdween weer in 2012.

Er klonken oud-Hollandse zeemansliederen op de achtergrond, die verdwenen met de vervanging van de Parkmuziek in mei 2017.